Thursday, December 31, 2009

Countdown New Year ----> 2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera...
terasa lame sgt ted xupdatekan entry kat blog ted nie, bkn ape...xsempat la...a bit busy lately, pastu bnyk lak masalah yg timbul kan, memcm la...huhu~

"let's countdown new year..."

malam nie adelah mlm ambang tahun br @ ted lebey sker guna new year's eve...ape planning korg? geng2 ted dah berpakat sbnrnya nak wat BBQ mlm nie sambil sambut new year ala2 new year's eve party la katenya....tp last2, xjd sbb ade sikit halangan...hehe~

"party katenya..."

so kitaorg change plan, mlm nie nak lepaking kat cafe sambil layan melodi terhangat, then nak pergi berpoya2 kat tasik titiwangsa, nak g skodeng...haha...xde lah, ted kan innocent, x wat menda2 camtu...kitaorg nak g tgk bunga api nnt, sbb kat tasek bley nmpk ngan jelaz, nak countdown new year la katenya...haha...ade x kwn2 ted yg akan dtg tasek mlm nie? bley la sambut ngan ted...hehe...bley berkenalan kerz..haha~

"perlu ke ted jd mcm dak nie??"

so, itu la planning kitaorg...xtau arr bape ramai, tgk la cena rombongan cik kiah mlm nie..nnt ted upload gmbr k...hehe...oppsss, jgn lupa ek, mlm2 tahun baru nie jgn 'nakal2'...ingat pesan alif satar..."pliz...pliz...plizzz kamu jgn nakal"....haaa...ingat 2...nie pesanan ted, kalau bley buat2 la semyg hajat kerz, bc yassin ke dlu kat umah, then baru la keluar terkinja2...haha~

"femes u kat blog cheQ...haha~"

eh jap, nie dah lebey nie, ted sbnrnya nak wat entry pasal resolution ted utk taun baru nie...erm, nak tau x ape resolution ted? hah! duduk3...duduk...maceh!



resolution ted bg taun 2010 adelah:

  1. Ted nak grad dgn bergaya - yg nie dah menjadi matlamat utama ted sbb nie grad bg 1st degree kan, so kna la bergaya sakan...hehe
  2. Ted nak lulus dgn cemerlang utk semester last nie, dgn harapan yg tinggi utk ted mendapatkan 'A' bg tesis ted...
  3. Ted nak sambung ke peringkat master kalau diberi peluang utk berbuat demikian...(tp, nie adelah main target bg ted la, sbb ted teringin sgt nak sambung)
  4. Jikalau resolution #3 xdpt, ted akan bekerja dgn penuh gigih skali utk bantu keluarga ted.
  5. Ted akan kekalkan status single ted (motif???)
  6. Ted akan jd aktif blogger, dan xnak dah menulis pasal jiwang2....malu...(yg 2 ted masuk dlm personel diary jerk)...ted nak tulis lebey pada perkara harian ted yg berlaku kat sekeliling ted...so, kutuk2 org dah mmg xley lari....haha~
  7. Ted dah xnak ikut perasaan ted lg...ted nak letakkan perasaan 2 jauh2, so that ted bley fokus pada perkara yg lebey penting....
  8. Ted akan jadi lebey baek drpd sblm nie dan lebey matang (InsyaAllah)
  9. Ted nak ade ramai kwn2 blogger yg br...hehe~
  10. Ted kalau bley, xnak berada jauh drpd seseorg yg penting bg ted...(^-^)V
nie la smua resolution ted, yg paling penting bg taun 2010 adelah yg 4 paling atas 2...sbb taun depan kan 2010, so kna ckpkan 10 resolution...haha~

ted nak ucapkan,

SELAMAT TAHUN BARU 2010

kpd smua pembaca2 blog ted, kwn2 ted, penyokong2 ted, silence2 reader blog ted...
moga2 taun baru ini banyak memberi kebaikan kpd kita...

ikhlas drpd: Ted, Mr G, Mr H, Ms J dan Ms Y (geng lunch...haha~)

~bye~

Saturday, December 26, 2009

Ape tajuk yg sesuai ek???

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera (greeting ini adelah perlu walaupon xde org bc, ini menunjukkan adab kita sbg org melayu)...

Hr nie merupakan hr cuti buat seluruh rakyat malaysia, juga merupakan hr yg sgt blurr buat ted, serta hr yg menyedihkan juga bg ted...knape ted sedey yerk, ted pn xpasti...mgkin sbb ted mengharapkan kepada sesuatu yg xpasti kowt...



ted sker mggunakan phrase nie,

"secebis harapan membuatkan kita mengharap, tetapi ternyata ianya hanyalah janji palsu"

ted pn xbrape pasti knape ted bley minat dgn phrase yg ted cipta sendiri nie...mgkin sbb bnyk berlaku dlm hidup ted rasanya...erm, xsalah kan utk mengharapkan pada sesuatu itu? tp harapan yg ted letakkan adalah pd sesuatu yg xmgkin utk ted gapai, xmampu utk ted capai...kdg kala ape yg ted mahukan disalah anggap oleh org len...ape yg terjadi pn mmg atas salah ted gak, yup ted admit...huhu~

habis la kot sesi meluahkan perasan ted...erm, ted sbnrnya nak post entry pasal menda len, tp tber2 terasa sedey lak, 2 yg terpaksa lak post kan gak...hehe~

erm, pasal entry sbnr kali nie lak, ted nak post pasal nie...hehe~


-->
Lelaki Sagittarius

Bersempena dengan bulan Sagittarius ini, ted nak berkongsi sedikit fakta berkenaan dengan golongan lelaki Sagittarius. Ini berdasarkan kajian yg telah dilakukan (diambil dan diedit drpd maskulin);
+ suka kehidupan sosial (memang ted stuju dgn yg ni, ted pn sosial ape? haha~)
+ ada juga sukakan kehidupan privacy (yg ni pon ted stuju gak, sbb ted pn bnyk gk kehidupan privacy yg perlu dijaga…haha~)
+ walaupun bersikap lantang bersuara, namun suka menolong orang lain serta tidak mengharapkan balasan (cewah, baiknya…jgn jelez)
+ suka akan pujian dan penghargaan (biasa arr ni kan…common sense la)
+ jiwanya sentiasa gembira, kelakar dan mempunyai banyak lawak jenaka (sebijik mcm ted…haha…wah! masuk bakul angkat sendiri nmpk~)
+ sukakan kebebasan dan kehidupan bertenaga (yeah! i’m like a bird, I wanna fly away~)
+ bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja (boleh naik pangkat kalau camni)
+ suka melancong dan melihat tempat-tempat baru (suka2, tp xde duit)
+ sukar baginya dalam mood yang tidak baik tetapi jika berada dalam keadaan begitu elok biarkannya seorang diri (yg ni cam same je dgn ted…huhu. So, u guys better watch out!)
+ tidak sukakan kewajipan dan perkahwinan akan merimaskan mereka (motif?)
Semua ini mungkin diperolehi daripada kajian yang telah dilakukan. ted pun tak tahu sebenarnya. ted ambil je. Just enjoy it.
~selamat bercuti~

Tuesday, December 8, 2009

Kelahiran Gengster

Assalamualaikum dan salam sejahtera serta selamat malam...haha~

entry kali nie, ted wat khas utk kawan baek ted yg menyambut hari lahir pada hari nie (8/12/09)...
sape lg kalau tidak laen dan tidak bukan Mr Firdaus Kamarulzaman aka Mr Gengster (dan yg ted slalu gunakan adelah Mr G kat blog ted nie...hehe~)

mesti ramai yg tertanya2 kanz, nama dah bagus, knape nak kna pggl gengster lak kanz? yg itew, ted xnak la cter, mgkin kalau ada masa kwn2 bley jerk tanya dia trus...hehe~

"Inilah gengster...hehe...Selamat Hari Lahir...(walaupon ko xbg post gmbr nie, ak nak gak..haha..edited version k"

Selamat Hari Lahir Ted ucapkan kpd Gengster
Semoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezki dan dipermudahkan oleh Allah dlm menjalankan urusan seharian serta tidak lupa juga ibadat kpdNya...
Ted nak ucapkan terima kasey kat gengster krn slame nie bnyk menyokong ted dlm ape jua yg ted lakukan..bnyk memberi pendapat, kutukan pn ade (tp xde disimpan dlm hati la...), dan sentiasa memberi pertolongan kpd ted...
Ted sgt menghargainya...
Semoga ko berjaya dlm kehidupan, mendapat jodoh yg sesuai utk diri ko dan menjd pelengkap kpd idup ko nnt k~
Semoga persahabatan yg terjalen akan kekal hingga ke akhir hayat hidup kita...InsyaAllah...
Last skali, smoga kekal chantek k...hahahahaha~ (it's a joke)

Monday, December 7, 2009

Senyumanmu

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kwn2...

Juz short entry drpd ted utk petang nie...(sbb penting nie)...gigih 2 nak wat entry walaupon penat br balik dr lab...
gini la entry ted kali nie:

"ted sudah dipanah cupid"

Hr nie, ak nmpk dia...

walaupon hanya dikejauhan, tp ckp utk mengubat kerinduan yg bertandang pas 1 mggu lebey xnmpk...

walaupon hanya utk beberapa saat jua, mampu membuatkan ted tersenyum meleret...(malu2...blushing tber)

walaupon tidak berdaya utk face 2 face (bkn bercium yer), tp ckplah sekadar melihat senyuman itew...

walaupon ingin diri ini berlari mendapatkannya, tp iman mengatasi segalanya... (waseyh, ustz nie)

walaupon tidak terdaya utk mendgr kata2 manis mu (manis kerz?), tp ckp membuatkan diriku dibuai mimpi yg indah mlm ini...

"agak2 korg la, ceni kanz apabila gajah jatuh cinta...(sape lg gajah kalau bkn ted)...haha~"

isk...ape yg ted da tulis nie...haha~ merasa la korg isi hati ted buat mase skg nie...
wah! statement yg sgt menggelikan drpd ted dauz (kalau korg nak muntah pas bc entry nie, silakan2..jgn malu, jgn segan...hahahahaha~)

seyes ted xcaya ted tulis menda nie...sengal kanz...haha~
bye~

Wednesday, December 2, 2009

It's December

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Nak dgr ted berceloteh x? kalau nak hah, duduk3x (tiru upin lak kanz...haha~)

Secara sedar atau pn x, skg nie kita da pn masuk bulan Disember...ke korg xsedar kita dah da kat bln Disember?? ha, tula sape suwoh cuti jerk, mentang2 la cuti, trus lupa segala...

"December tyme"

Bg ted kedtgn Disember ini masih lagi disambut dgn meriah (wah! mcm rayer jerk) sbb bln Disember adalah bln yg paling ted sker dan dlm ms yg same plg xsker gak...jom kita tgk ngape...hehe~

Kesukaan:
kita tgk pade kesukaan dlu...ted sker bln 12 nie tidak laen dan tidak bkn adalah krn bln 12 nie merupakan bln kelahiran ted...wah! selamat hari lahir ted...kikiki...lmbt lg la sbnrnya, kat2 nak akhir nnt...tp, da gak bab yg xsker pasal birthday nie sbb ted xpenah trima hadiah...sedey kanz? bkn ted nak meminta @ ape, juz nak berkongsi jerk...cian ted, tp ted xkesah pn sbb ted dikurniakan sihat tubuh badan, family yg gumbira, kwn2 yg sentiasa menyokong ted dlm ape jua yg ted buat & scandal yg memahami (jgn jelez), itu pn dah jd hadiah paling bermakna dlm hidup ted...hehe~

"you are my greatest gift"

rasanya ted sker sbb 2 jela kowt, maybe masa skolah dan masa duk U nie pn sbb bln 12 adelah masa cuti, so tyme nie la nak balik kg jumpa umi dan ayah, adek2...windu tol kat diaorg smua, tp utk kali nie ted xdpt nak balik sbb ada beberapa perkara yg membataskan tp ted slalu jerk contact umi ted utk tanya khabar...hehe~

ke-x-sukaan:
Bln 12 merupakan bln akhir utk satu2 thn 2 mksdnya akan masuk taun laen dah...yg 2 ted xbape sker sbb masuk taun baru nie bnyk benda nak kna fikirkan...mcm2..sbb 2 ted xbrape sker sgt...dan masuk bln 12 nie, kita dah nak start check balik dah resolution/aim/determination/intention @ dlm bashasa kebangsaanya adalah azam...azam utk taun 2009 dah kna check balik dah tercapai ke blum, dah terlaksana ke blum sbb ted berpegang kpd prinsip kalau ted dah wat resolution, ted xkan bw nya ke taun hadapan, ted nak hbskan gak...kwn2 cena lak?
resolution ted utk taun nie da ada beberapa yg tercapai...ape??? ade la...haha...cuma, resolution utk carik scandal jerk xjumpa lg...cena nie yerk...haha~

"My Zodiac ~~> Sagittarius (22 November – 21 December)"

itu la serba sedikit pasal bln Disember kpd ted...sbb 2 la tajuk entry kali nie, It's December...lalala...
erm, kwn2 jgn lupa tau birthday ted nnt...hehe...ble???kalau nak tau, tanya la ted okeyh...hehe~

Teater Natrah

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera rakan2 blogger serta pembaca2 dan follower ted sekalian...utk kali nie, ted nak update pasal teater natrah yg br jerk ted lepas tgk td...

"Teater Natrah"

sblm ted berceloteh dgn lebey lanjut lg, rkn2 bley klik "TN" utk dptkan maklumat lebey lanjut...

teater natrah nie merupakan teater terakhir @ penutup bg ted utk taun 2009 nie @ utk sem nie, sbb pas nie xde teater len da nak tgk, taun depan lak sambung balik...hehe~
regarding thiz theater (waseyh, ckp inggeris lak 1 kanz...), bg ted, sekali lg, ini adalah pndgn peribadi drpd ted sendirik, tiada unsur2 lain, teater nie boley dikira sebagai ok la...

memandangkan teater nie, adalah teater bangsawan/sejarah (walaupon kwn ted xstuju ted guna istilah nie, tp ted nak guna gak...ade ak kesah??? haha~), jln cter dia agak slow la skit...ianya agak berbeda drpd teater musikal sbb musikal cam happening jerk gittew, tp yg nie mmg kna fokus la...maybe bg bkn peminat teater tegar (yg jrg2 jerk tgk), teater nie boley diklasifikasikan sbg xbesh...tp bg ted masey ok, ted mampu terima lg sbb terdpt elemen2 yg diterapkan oleh pengarah (erma fatima) yg xde dlm teater2 lain...nak tau ape, g la tgk...lalala~

secara overall, teater nie ok, tahniah kpd erma fatima...tp bg ted lebey membekas kpd Teater Sirah Junjungan juga arahan erma fatima...cuma, cter nie maybe org xbrape nak dpt tangkap kalau xtau sejarah natrah @ bc ttg cter nie b4 pegi tg teater nie sbb jln cter dia agak pening la skit, cam bnyk benda kna cut...ted dpt tgkp smua sbb ted da bc buku sejarah natrah 2 sendiri...so bg ted xde pape mslh la...

teknikal lak, smua ok...cuma ada part yg miming dan ada yg life...kdg2 microphone xbunyi la...juz a minor error...tp, syg xde iringan orkestra...ted sker orkestra cam dlm PGL, CUCI dll...hehe~

ok la, rasanyaitu jerk yg ted nak kongsi utk kali nie...erm, ampun maaf kalau da tersilap kata kat sini, ted dah tegaskan, ini adalah pndgn dr tes shj yg 'buta' seni tp teringin utk medalaminya...wah! haha~

Sunday, November 29, 2009

Salam AidilAdha

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera rakan2 blogger sekalian...

ted rasa cam da lambat nak update pasal rayer haji taun nie, tp lantak la, ade ak kesah???
erm, seperti yg ted da gtau sblm nie, ted taun nie xbalik rayer kat kg tersayang, sebaliknya rayer kat kl jerk...nak tukar angin la katekan, nak rasai gak camne rayer kat perantauan nie...haha~

tp, ted xrayer sorg2 la sbb kwn2 ted iaitu G dan H pon xbalik same...diaorg sanggup temankan ted, wah! terharu rasanya...haha...so utk jadikan rayer nie lebey bermakna, ted ngan G bertapa kat bilik H la kali nie sbb bilik H kat kg baru, so dekat ngan masjid pastu senang la carik makanan nak makan nnt sbb cafe klj ted tutup...so al-kisahnya, camnie la...

hari rayer pertama
kitaorg bangun agak awal kol 630pg (awal kerz?) sbb semngat nak berayer nie...haha...pastu siap2 kol 8 pegi semayang kat masjid jamek kg baru...smyg agak lmbt, xtau knape, maybe imam khusyuk tasbih rayer kowt, mendayu2 lg...sedey lak tber hati ted teringat kat umi n family kat kg...hehe..pas semyg besa la kanz, ada khutbah rayer...yg menjadi kemusykilan 1 ted, pas solat jerk, ted tgk ramai org dah berpusu2 kuar dr masjid mcm nak kejar ape ntah. pelik gak ted sbb nie 1st terjadi kat depan mate ted, sepanjang 21 tahun ted bernafas, ted xpenah lg tgk pas solat trus org kuar tanpa memberi sedikit masa utk mendengar khutbah dlu...isk2! terok btol...org KL la katekan...then, ted menghayati la tajuk khutbah "Kemuncak Pengorbanan". bagos khutbah nie, insaf ted mendengarnya...pas hbs jerk khutbah kuar..

so, G dan H tanya nak sarapan ape? ted pn ckp mkn sandwich la sbb xde kedai yg bukak pagi2 rayer nie, so kitaorg pn pergi la 7 E...kat cni, kemusykilan 2 timbul, org berator kat dlm kedai panjang mcm harem...mencik tol! mgkin sbb 2 satu2 nya kedai yg bukak kowt.
Pas sarapan segala, da xtau nak wat ape kanz...so start la kami bertiga melakukan kerja yg kna bentang esok (isnin)...sampai la tghari, pergi solat jumaat. tajuk khutbah kali nie pn besh gak, "Perhimpunan Agung"...Pas solat kitaorg g cari mknn, xde kedai yg bukak, so sedey la kami...cari punya cari tgk ade kedai mak cik indon bukak, so bli la nasi ayam makan...

mkn mlm lak, pegi kedai yg same sbb kitaorg kuar lmbt dh kat kol 11 sbb tgk NURKASIH...episod akhir u...haha~ besh arr cter nie, tabik ted, tp xde la sapai nangis2 sbb malu lak nnt...haha...g mkn lak, still mkn kat kedai mak cik td, kali nie nasi lemak lak...haha~

hari rayer ke 2
pas subuh kami sambung tdo balik sbb mlm 2 wat keje sampai lewat mlm...(korg pikir keje ape yg kitaorg wat??? x wat dosa2 k, kitaorg wat keje yg kna bentang 2 la...haha~)
then, bangun2 da kol 10...haha...cian encik H, dia nak tgk org sembelih lembu kat masjid, tp kempunan sbb bangun lmbt. cian btol ted tgk dia, dia cuba menyembunyikan kesedihan yg bertamu...then, ted kna balik k1 sbb nak amik keta, sbb mlm 2 nak kna g amik YB...biasa la kanz, ted nie driver jerk...haha~

tghari 2 kitaorg g cari mknn, bnyk lg kedai yg xbukak, so kitaorg mkn kat kedai ape ntah, nasi ayam lg...pastu petang sambung keje lg...mlm lak, pergi cari mknn lg, H ajak la kitaorg g makan kat rase mas, okey la kat ctu...mkn ape, nasi ayam lg...haha...pastu ted kuar pergi pekeliling nak amik YB...YB sampai agak lmbt, kol1145, so hntr dia kat k1, pastu mintak izin dia nak bwk keta g k3...dia ckp okeyh! haha...ted cdg cam nak tdo jerk kat k1, tp ada pak cik sorg nie (bkn G, bkn H) ajak teman dia berborak...ted xsampai ati lak nak kecewakan dia...waseyh...ted pn gagahkan gak balik ke k3...sape dia 2? hanya G dan H jerk tau...lala~

sampai jerk, seb bek k3 xtutop lg, so masuk la...siapkan keje jap, then kol 1230 pergi jumpa pak cik nie...dia tgh tgk bola, pastu dia ajak pegi bilik dia...adeh, penat seyh nak mendaki tangga yg tinggi...so, borak2 nya borak, bkn ted pn yg banyk ckp, dia yg bnyk...ted lebey kepada mendgr jerk luahan hati dia...haha~ luahan hati 2 bkn bermksd dia propose ted yerk, luahan hati disin bermksd, segala masalah dia...haha~ pastu, dlm kol 330pg ted balik la bilik H, mula2 nak tdo kat bilek pak cik 2 dia yg pelawa tp ted pikir sbb dah suruh H jgn kunci pintu, so terpaksa gak la balik...balik2 jerk, diaorg smua da tdo...so, ted ape lg landing la trus terlelap...

hari rayer ke 3
bangun pg soalt subuh, tp ted ckp nak sambung tdo sbb xckp tdo...haha...smua tdo balik kecuali H sbb dia ckp nak mendonload cter...haha, ted pesan suruh kejut kol 10...tp, sedar2 da kol 1040pg, ted tanya H knape xnak kejut...dia ckp ted tdo lena sgt, so xsggp nak kejut...apekah!!!
bangun2 siap nak balik ke k1, pastu g mkn kedai kegemaran G iaitu Shazana Kg Baru..menu dia nasi ayam lagik...adeh!!! mentang2 la ted sblm 2 mengidam nak mkn nasi ayam, amek ko kali nie sampai 4 kali...haha~
pas mkn, balik la ted dan G ke k1...
itu la cter kami utk rayer kali nie...hehe...pnjg kanz??? harap enjoy~

ucapan nie diutuskan khas utk H aka Hanis
"thank you very much sbb sudi jaga kitaorg (haha), bg tmpt tinggal kat kitarg, bg kitaorg nyibuk kat bilik...mintak dihalalkan makan dan minum sbb ted bynk hbskan air mineral...haha~"

pastu, ucapan dari kami bertiga lak...

Selamat Hari Rayer AidilAdha
Semoga hidup kengkwn sentiasa dirahmati oleh ALLAH swt...
ikhlas drpd Ted, Hanis dan Gengster

"inilah kami bertiga, dari kiri H (Hanis), Ted dan G (Gengster)"

Monday, November 23, 2009

tidak ku percaya~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kengkwn sekalian...
pekabar pg nie? hr isnin, bosan kanz sbb da kna balik kpd rutin harian cam biasa, kna keje...mencik, ted xsuka hr isnin..lalala~

dlm entry yg sblm nie ted da ckp kanz pasal ted tdo bilik kwn ted...mula2 planning nak tdo semalaman je, tp mlm td pas bincang2 extend satu hari lg sbb kwn ted yg sorg nie pn nak merasa tdo kat k3...haha~
cian padel sbb kitaorg duk menyibuk kat bilik dia, dia nak study sbnrnya...tp xjd dh sbb kitaorg ada...maaf ya padel!

tp, ted bley ckp yg semlm ted happy gle...gumbira nya, sbb ape ted jerk yg tau...haha~



pastu smlm cam ramai plak bertandang kat bilik si padel nie mgkin sbb diaorg nak jumpa ted kowt...haha...yela kanz, ted dtg k3 skali skala jerk, bkn slalu pn. kalau xsilap ted nie kali ke 4 ted g k3...so smlm mcm2 la duk borak..

sblm tdo, kitaorg wat pillow talk...ape yg kitaorg bcngkan classified as a top secret...lalalala..hanya laki2 jerk yg bley tau sbb smlm mmg smua laki la kanz, ke ade pompuan? haha~ cdg nak tdo awal, borak nya borak sampai pukul bape pagi ntah, ted xprasan pn...tp, borak yg bukan2 la sbb smua cam da ngantok kanz, so ape lg...fikiran pn dah xbtol dah, tp xpuas ati, ted kna terok ngan diaorg mlm td...huhu~ (xpe, nnt da masa ted balas balik, smlm cam da xde point kanz...haha~)

ok la...stakat nie jerk entry ted utk kali nie...nnt kalau rajen2, ted update lg eh...heee~
daa...
bersemangat utk bekerja...lalala~

Sunday, November 22, 2009

1st tym ever...lalala~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera rakan2 sekalian...
selamat pagi, dh bgn ke blum nie...lalala~ ted bgn lmbt rini sbb smlm xley nak tdo...haha~

kali nie ha nak cter yg mlm td 1st tym ted tdo len dr tempat tdo ted yg biasa iaitu di K1... slalunya kalau tdo kat luar pon mesti kat hotel @ resort @ umah mak angkat sbb da prgrm...tp mlm nie ted tdo kat klj gak, tp klj luar la...pening kanz? haha~
ted tdo kt luar sbb teman padel nie, sambil kitaorg duk gosip2 terhangat dipasaran...thanx dude sbb sediakan tempat utk ak tido...lalala~

suasana dia agak len la dr K1, sbb sampai kul 3 pg ted xdpt tdo lg sbb ada bdk2 bising kat bwh...ape ntah diaorg duk wat, pompuan ada, laki ada...pagi2 buta...mencik, ak nak tdo la weyh!!!
pastu masa makan mlm lak, padel ajak mkn kat nasi minang kg baru, ala yg femes 2...(femez kerz?)...tp, nasi minag da hbs..so mkn nasi goreng besa jerk, sblm dia nak mkn pau, pon xdpt gak sbb tutup....haha...cian diek~

duk kat kg baru nie kira ok la sbb terasa la suasana KL jika dibandingkan kt K1...ada pro and cons dia la...
nie nak online nie pn, ted curik line wimax diaorg, tp da mintak izin dlu la...hehe~ thankx yup korg..sbb diaorg so merasa la korg entry terbaru ted pg nie...haha~
K lah, ted nak g sarapan nie, nak mkn roti canai sedap...haha~

bg yg tgh tdo lg, sambung la tdo...tp jgn lame sgt, buat2 la tlg mak kerz, isteri kerz...cian diaorg...
K selamat berhujung minggu kengkwn (sok da isnin..mencik!!!)... daaa~

"ted dan padel...heee~"

Friday, November 20, 2009

menJiwangkan Diri

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera rakan2 sekalian...

nie nak cter skit, dr td ted masuk bilik mesti duk senyum sorg2, tersengih2 sorg2...nak dikatakan gembira mmg gembira la walaupon penat...adakah ted udah angau??? bhy x penyakit nie kengkwn...ted senyum2 kat bilik jela, kat luar x sbb takot ada org tgk, malu seyh! haha~


apekah perasaan nie??? sker nya...

adakah ianya akan berpanjangan?

tiada siapa mampu memjawapnya...

"quotes of the day...lalala~"

p/s: knape ted jd ceni, hanya ted jerk yg tau... :p *wink2*

Sunday, November 15, 2009

My Career Fair 2009

Assalamualaikum para pembaca sekalian....
Ape khabar? Camne ngan weekends korg, besh x? pegi jenjln @ lepaking at rumah jerk...kalau yg berfamily 2 bwk la anak2 kuar jenjln, kalau xnak jln penat, bwk round pusing2 ngan kete sbb ted sker menda ceni masa kecik2 dlu, besaq2 pn sker lg...hiks~

Ted lak pg td, G n H ajak pegi exhibition...ted sker kwn ngan diaorg sbb diaorg alert psl exhibition2 yg 'berlaku' disekitar KL nie...diaorg semngat nak g, so ted pn join la semangat same sbb ted pn minat gak dgn menda2 alah ceni..hehe~ so, exhibition yg kitaorg join adelah My Career Exhibition...kali nie kitaorg bkn bertiga sbb ade kwn pompuan join same. dia call ted ckp nak ikot, so ted on jela..haha~

"logo MFC taun nie"

Nie ted nak story la skit pasal exhibition nie...hehe...erm, sblm 2 kalau kwn2 nak tau lebey lnjut pasal program nie, ley klik "MCF".
erm, ted ngan kengkwn g awal gak la dlm kol 11 pg (smgt neyh! haha~). pameran nie diadakan di Hall 4, PWTC, KL...bnyk gak syarikat2 famous yg join utk pameran kali nie sprt PharmaNiaga, Affin Bank, Bank Negara, Kelab Graduan 1 Malaysia, KFC, Prudential, Petronas dll...
kat pameran kali nie ada skali dgn walk-in interview, seminar serta pameran sambil amik resume utk cari pekerja baru...

Most company yg dtg nak cr pekerja dlm waktu terdekat, most of them 'memburu' freshie..eh! salah2...fresh graduate...mcm kitaorg yg pegi, kitaorg xgrad lg, so ada yg mcm xnak lyn sgt la...kecewa seyh kitaorg..kitaorg pegi mcm nak dptkan brief idea field2 yg bley kitaorg msk pas da grad. diaorg wat menda nie dlm bln 11, kitaorg grad plak dlm bln 8, tp bln 8 upward nnt xtau lg ade ke x progm nie, thats why kitaorg dtg gak utk tgk2...yg x bestnya, siap da yg perli lg sbb kitaorg dtg cm pakai biasa jerk, resume pn xbwk, so dia ckp "so, u guys just comes to jln2 only?"...tersentap jiwa ted yg sensitip nie...kecik semua organ, hati, limpa, jantung segala...tp bkn ted sorg jerk yg terasa, kwn ted yg pompuan 2 pn terasa same...sedey seyh dia ckp camtu kat kitaorg..x yah tanya la sape, buat sakit hati jerk, jadah haremmm tol...isk! mencik..pastu kitaorg buat xlayan jerk dia, then cepat2 blah...

ade plak yg tanya 10 patah, 1 patah jerk jwpn dia...adoi, buat penat jerk bertanya, kalau xtau ckp jerk trus xtau kan senang...nyampah seyh!
kalau nak dikira program nie bagus sesangat, ted sokong sbb bnyk peluang pekerjaan ditawarkan...cuma korg kna pandai cari dan "jual bodi"....eh! salah lg, "jual' diri anda kat company yg terlibat, tunjukkan kepetahan anda berckp, kematangan anda berfikir dan bertanya soklan...mereka berminat ngan org2 ceni (wah! cm pernah interview org jerk ted nie...haha~).kitaorg blah dlm kol 2 lebey sbb da penat berdiri, pastu g mkn..hee~ then balik.

nasihat ted utk pembaca2 yg masih tercari2 kerje ke (wallahualam...kita xtau kan), terutamanya fresh graduate bley la pegi jenguk2, kalau resume xde lg pn xpe, pegi, mintak email address utk hantr resume kendian...diaorg akan layan nye...InsyaAllah mane tau kwn2 ley dpt bkn shj peluang pekerjaan tp peluang kerjaya di sana (dua 2 berbeda)...bg fresh graduate lg lar, berlumba2 syarikat nak dptkan khidmat korg kalau korg bijak mengambil peluang yg ada...so, kwn2 jgn lupa yerk pegi, kalau yg xgraduate lg bley gak pegi, just utk kenal2 industri yg anda akan join nnt, sbb anda xsemstinya bekerja dlm bidang yg anda belajar, ley lari skit dr skop...yg lari nie la kita nak tau ape supaya kita bley grap the opportunity...

p/s: program nie last esok, so cepat2 la yerk~

pnjg lak ceramah ted kali nie kanz...haha~ ape salah nya berkongsi skit2 maklumat yg kita dpt...
ok lah stakat nie dlu yerk...
Happy Weekends kengkwn sekalian...=)

Wednesday, November 11, 2009

Cuci The Musical

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera pembaca2 sekalian. ape khabar hari nie? ted doakan semoga sihat2 selalu (mcm tulis surat lak rasanya)...seperti yg ted dah bgtau sblm nie, ted nak update pasal cuci the musical kan, tp maaf la lmbt sbb ted busy skit skg, ada keje yg perlu dibuat, kna pegi bangi la, mcm2...tp xpe skg da update...heee~

ted bersame kawan2 laen, ada 12 org semuanya pegi menonton cuci pd 6 Nov (lepas exam...haha~). kali nie rombongan ramai skit sbb semua berminat lak nak tgk, semangat lak 2...haha...memandangkan hostel kami ngan IB ini adalah dekat, selalunya kami berjalan je pegi, tp kali nie smua mcm mls nak berjalan, so nek la keta, 2 buah je ckp...

sampai je, kira awal la lg sbb nek keta, so cpat la smpai...mula2 ted pegi bli buku program dlu...haha...then masuk...seat kami paling murah tau, harga pas tolak diskaun rm35..ok la, berbaloi gak.. sbnrnya ted nak amik yg rm50 tp kewangan idak mengizinkan masa 2...haha...seat kami kat upper circle...Ib terbahagi ke 3 tempat (bg yg xbesa la) upper circle (plg murah), grand circle (mahal gak la) dan lower circle. lower circle ada 2, paling lower dan vip stand...yg vip nya paling mahal la dlm satu2 event, ley cecah 200++...

eh! cter pasal IB lak...haha...okey pasal cuci lak, teater ini diarahkan oleh Dato' Zahim Al-Bakri dibintangi oleh:
  • afdlin shauki as fairil
  • awie as jojo
  • ac mizal as c'tan
  • hans isaac as khai
  • vanida imran as CJ
  • adibah noor as farah serta beberapa org lagi
so far, pasal teater cuci ini, bg ted sgt best sbb lakonan yg dilakukan nampak idup dan spontan. korg xkan kering gusi la gelak sbb suka sgt dengan gaya mereka yg cute terutamanya awie..haha...props yg direka cantik dan kemas, muzik pn best dgn iringan koir...secara overallnya bg ted mmg best sbb ini adalah kali pertama dipersembahkan kedlm bentuk teater. pas hbs 2 rs cam nak g bli tiket skali lg je nak tgk lg...haha~

erm, pas hbs 2 (lame 3 jam), kami kuar la, ted bersama beberapa org kwn lg bersiap sedia beratur utk amik autograf disamping inilah platform utk berjumpa artis. bg kwn2 ted yg perempuan target diaorg satu je, cuba teka sape??? mesti la hans isaac...hampir majoriti yg ted tanya smua ckp nak jumpa hans...adeh! sakit palo den...ted lak nak jumpa afdlin je sbb mmg dah lame nak jumpa, die-hard- fan la katekan...haha...at last dpt gak, gembira seyh! haha~

"sebenarnya ted sajer je uploadkan gmbr yg jauh2 nie, gmbr2 len adalah hak milik serta hak cipta terpelihara, susah 2 nak dpt...haha...neway, kalau nak tgk gak gmbr2 yg len, ada dlm FB ted, so add la ted di FB...hanya klik kat sebelah 2 je...hiks~ (promo FB lak)"

kami hbs dlm pukul 1 lebey camtu la, pastu perkara yg ditakotkan iaitu nak masuk kolej..haha..walaupn dah pesan kat pak guard yg jg masa 2 kami nak masuk lmbt, tp sbb kul 11 lebey ada pertukaran syif, so kami takot pak guard garang yg jaga, paling xsuka papa yokies (btol xtau ak eja, mezah yg bg gelaran nie...haha)...tp seb bek pak guard ok, sape yg nego kalau buka ted...haha~

itu la cerita kami utk cuci the musical, pesanan ted kpd yg x g tgk 2, ted boley ckp rugi sbb teater nie mmg best...jgn la kita memperlekehkan dan memperkecilkan industri kita sendiri sedangkan kita mengangkat industri perfileman barat. so, fikir-fikirkanlah~

Sekian utk kali ini, harap smua enjoy membaca yer...heee~ =)

Saturday, November 7, 2009

keMerdeKaan diCapai

tajuk entry ted kali nie cam xley blah je kan...haha~ tp ada kaitan dgn ape yg ted nak kongsi la...cuba teka pasal ape? erm...xyah jwp la, biar ted je jwp, psl exam...ted da hbs exam....weeeeeee~ gumbira sgt...hehe...hbs exam da lame, tp br nak update kat blog....mesti pembaca2 smua tertunggu2 entry dr ted kan? ala, xyah malu2 ted tau...

erm...seperti yg dlm entry sebelum nie, ted da bg senarai paper ted kan...so da tau la ted hbs ble exam...paper last 2 pg, hbs je trus wat plan...hr nie nak g tgk wayang, tp sblm 2 kna g fak dlu (exam di klj) sbb nak settlekan lab jap...then pas hbs lab kuar la ngan kawan baek ak...hehe! musti dia bangga kalau dia bc entry nie...isk! hbs jerk exam trus nak enjoy kan. of course la sbb tertekan selama 3 mggu utk menghadapi exam...haha~

hari tu kami tgk cter "NINJA"...skit pasal cter nie, bg ted xde la besh sgt sbb jln cter dia cam biasa je, slow and steady je...adegan mendebarkan xde la sgt...part ak paling sker adalah masa lawan2, yg 2 mmg best, hebat skali...haha~ tp kalau nak tau sbnrnya ted tertukar dgn NINJA ASSASSIN...haha..nak tgk ninja assassin, tp tgk cter ninja len..."ak keliru...haha".salah cter upanya~

"nie adalah NINJA yg ted ckpkan 2..."

pas hbs 2, balik trus sbb mlm ada plan lg...sebelah mlm nya lak kami reramai, biomed + nutri + pdr + evh (yg nie tmbhan sbb ted luper lak...haha~) pergi kuar mkn2 kat Stevens Setapak...ramai seyh join, ada 4 buah keta penuh, smua dlm 21 org kalau xsilap...pas hbs sonok2 mkn, kitaorg pegi lak jenjalan kat KLCC nye taman...heee, nie idea ted la ajak diaorg smua, pastu smua cam stuju jerk.eh! bkn smua, kali nie yg g 3 buah keta jerk, 1 lg xdpt join...besh sesgt! enjoy gler ah...tp sblm sampai tu thiru bwk keta sampai sesat, haha...seb bek ada penunjuk arah yg cekap mcm ted...lalala~ lg satu, ada peristiwa menakotkan berlaku, xyah cter nnt thiru marah...haha...thiru len kali bwk keta berhati2...=)

"inilah kami smua yg join mkn2 pada mlm itu...laki bape kerat je...haha~ oppsss, illi, ak amik gmbr ko nye nie...sowi yek, ak xbwk kamera...hehe~"

hr khamis xde kemana2 sbb ted kna mengabadikan diri kepada lab...haha...hr jumaat lak, pg masih dgn lab, pas hbs solat je...jumpa la mamat sorg nie...(sowi padel! hehe, he's one of my best friend gak...ted kan ramai best friend...haha)...sblm 2 dia da ajak ted pegi tgk phobia 2, tp ted ckp xley, pastu jumpa ptg 2 ted ajak jela...so dia pn dgn gumbira yg teramat sgt (hyperbola nie) pn bersetuju...hehe...so kitaorg g la ptg 2, tiket kol 240ptg...

skit info pasal cter Phobia 2 nie lak, bg ted, diulangi bg ted shj cter nie xde la besh sgt sbb ted punya expectation adalah tinggi utk melihat filem yg dibuat adalah jauh lebih menakotkan drpd Phobia 1...utk filem kali nie lak, lebey kepada biasa je, walaupn ada adegan2 yg terkezut 2, tp skit je...cam biasa ianya adalah gabungan2 cter, ada 5 cter...

cter1: ok la...tp bosan gak!
cter2: ada la part2 buat ak terkezut...hehe...tp bosan~
cter3: pasal kematian anak sbb takot nak lari dr hantu...cian anak dia...isk3~
cter4: nie plak pasal zombie...tber lak...cam xley blah jerk~
cter5: besh of the besh...yg nie bkn takot, tp lawak gler arr...seyes, kalau ted nak ulang tgk, ted nak tgk part nie jerk...yg nie ted bg 2 thumbs up~

"inilah cter Phobia 2"

itu la pasal phobia, then hbs trus balik gak sbb mlm nak g tgk cuci the musical...yg nie nnt ted update len ek...pg nie, InsyaALLAH...

itu la pasal ape yg dicapai oleh kemerdekaan selepas hbs exam, mmg enjoy hbs...sonok pas2 kita tertekan, then lepaskan everything...weeee~
tp skg da start tertekan balik dgn lab work...doakan ted mampu mengharunginya ya wahai blogger2 serta pengikut2 blog ted sekalian....heee~

Sunday, October 25, 2009

eXam FevEr

Assalamualaikum wbt serta salam sejahtera buat semua pembaca2 serta follower2 blog ted...maceh kerana selama nie menyokong blog ted (erm, cam msk contest lak kan...hiks~)

sepertimana yg kita smua tau skg nie seluruh IPT kat Malaysia (btol kew?) akan menghadapi musim peperiksaan, cuma mgkin ada yg awal dan mgkin ada yg lmbt jerk...erm, ted lak akan memulakan perjuangan bermula esok...(cuak seyh! haha~). berikut adalah jadual exam ted (saje jerk nak tunjuk... :p)

  1. NB 4013 Penyelesaian Masalah 1 (Isnin, 26/10 12 tgh)
  2. NB 4012 Tajuk Khas Sains Bioperubatan (Rabu, 28/10 12 tgh)
  3. NB 4122 Biokimia Gunaan (Rabu, 4/11 830pg)

amacam...hebatkan 3 subjek jerk...tp quite hard gak subjek2 nie...neway, kepada semua rakan2 seperjuangan dgn ted (biomed/4), rakan2 kos yg laen, junior2, serta semua yg akan mengambil peperiksaan nnt, ted nak ucapkan selamat berjaya kepada semua...

Good Luck in your examination...
ikhlas drpd ted

p/s: sedikit kata2 "lakukanlah yg terbaek demi maruah keluarga, bangsa, negara serta yg paling penting skali iaitu kepada agama yg selama ini kita pegang kukuh dan tersemat di dada iaitu ISLAM"

Tuesday, October 13, 2009

BiOmeD oPen hOUse '09

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

Ape khabar smua pengikut2 dan pembaca2 blog ted (ade ke? haha~)
Kali nie, ted nak updatekan pasal open house kos yg kitaorg wat aritu. walaupon dah lame, tp baru jerk nak update sbb ted xsempat, lgpon 2,3 hari nie ted xbrape nak sihat la...hehe~

K lah, bnyk plak celoteh drpd ted nie kan...erm, pasal majlis nie. majlis nie diadakan pd 10/10/09 hari Sabtu lepas. lokasinya plak sgt strategik iaitu kat tingkat 12, rumah no 7 Plaza Rah (terima kasih kpd tuan rumah...hehe). majlis ini dihadiri oleh "ramai" kawan2 ted, secara totalnya 15org, lebey kurang 15% drpd semua biomed batch ted la. secara tepatnya 24% drpd semua yg menyambut Aidilfitri dlm batch ted...

majlis bermula pada pukul 12tghari dan tamat pada pukul 2ptg...walaupon dengan kehadiran sedikit, namun sambutan masih lagi meriah. antara makan2 yg ada pada hari itu: nasi terhimpit, kuah kacang, lontong, mee kari, roti jala + kari ayam, lemang, bihun (buatan mizz yanie) dan air sirap...banyak sgt makanan sampai kitaorg xhbs makan...heeee~

owh! lupa lak, antara yg hadir pada hari tersebut adalah: Wanie Aziz, Zafirah Ab, Firdaus Kamarulzaman, Muhd Hanis, Pika Afiqah, Noriffa Abdullah, Wanleeyana Kamil, YAni Yg HEpi, Jaa Fariezza, Nur Amira, Mizz Yan, Che Muda aka Nieza, Afriza Af, Putri Ayu dan last but not least Ted Dauz...(hampir smua ada kat dlm FB...hehe)

jom, layan pixa dlu...hehe~

"nie la kami smua yg menghadiri open house tersebut...=)"

"wah! semua pn dah lapar nie, tggl nak ngap jerk, tp tggu dlu...ketua xbaca doa agiw"

"masa mkn pn sempat lg snap2!"

"biasa la kami...photogenic (btoi ka?)"

"ble golongan perempuan beraksi didepan kamera, penat tangan golongan lelaki memegang kamera...ahakz"

majlis nie kira julung2 kali diadakan la, dan maybe juga kali terakhir diadakan sbb kami semua dah final yr, so dah grad nnt dah xde masa la sgt...atas dasar itu lah kami dengan bermati-matian mempromosikan majlis nie kpd smua supaya hadir, ttp penyertaan sgt la diluar jangkaan kami sampaikan satu tahap kami ingin jerk batalkan tp atas alasan maybe kali nie adalah yg terkahir so proceed gak walaupon xramai org...pd yg xhadir, maybe ada alasan mereka masing2, tp satu jerk ted nak ckp, TERIMA KASIH kerana telah mengecewakan hampir smua yg dtg pada hari tersebut sampaikan kwn ted dah give up...dia ckp, nie kali terakhir dia nak handle, nxt time, dia xkan handle lg aktiviti yg melibatkan semua org sbb nie bkn kali pertama kami dikecewakan...Sedey sgt ble kita dah bersusah payah sediakan everything, dr awal kami uruskan sendiri...fine, xnak tlg xpe, tp at least dtg la...gembira skit kami apabila melihat ramai kengkawan dtg, berbaloi gak usaha selama nie, tp apakan daya kan (wah! tber emo plak pakcik nie sorg, nie hri baik, bulan baik, buat ape nak gado2???)

panjang plak entri kali nie jadinya...tp xpelah, kepada sesiapa yg mengenali diri ini dan terbaca post nie dan terasa plak pedasnya, 1001 kemaafan sya ucapkan...bkn niat dihati utk memangkah sesape, tp just utk meluahkan isi hati yg udah lame terpendam...itu ajer...

Sunday, October 11, 2009

Masa utk Derma Darah...

Rindu sangat2 nak update blog, tapi disebabkan kekangan dari segi masa membataskan semuanya serta tiada benda menarik untuk diposkan...dan Alhamdulillah hujung minggu nie banyak pula ilham berguguran jatuh...jadi, bermulalah penulisan aku...jangan risau, aku akan updatekan atu persatu...hehe~

Kita mulakan satu-satu yerk...erm...untuk pos kali ini berkenaan derma darah...mengapa? haaa...sebab pada 10/10/09 diadakan Kempen Derma Darah di Kolej Tun Syed Nasir, UKM KL anjuran BSMM dan JAKSA...



Dengan menggunakan slogan "Menderma adalah Tanggungjawab Semua" rasa-rasanya apa yang dapat anda fahami daripada slogan diatas? Secara jujurnya sya sendiri tidak dapat memberikan definisi setepatnya. dari apa yang saya faham adalah menderma darah ini adalah merupakan satu tanggungjawab murni yang setiap daripada diri kita kena faham peranan kita dalam menjalankan tanggungjawab tersebut. dan atas dasar itulah saya dengan perasaan gembiranya mendermakan darah, tidak pernah terlepas peluang, selalunya kalau ada kempen kat mana-mana mesti nak join, tapi kadang-kadang tertinggal certificate (buku merah) la...macam2! hari ini merupakan kali ke-5 saya mendermakan darah dan saya masih merasakan kurang...haha~

okey lah, banyak sangat membebel ntah pape kan...nie saya ada sesuatu nak dikongsikan berkenaan menderma darah sekadar untuk renungan bersama dan menambahkan lagi pengetahuan...


-->
Kepentingan menderma darah
Darah yang diderma boleh menyelamatkan nyawa seseorang terutamanya :
  • Mangsa kemalangan
  • Pesakit yang menjalani pembedahan
  • Bayi yang baru lahir yang mengidap penyakit kuning (jaundis)
  • Pesaktit Thalassemia dan Hemofilia
  • Ibu yang mengalami tumpahan darah
Anda layak menderma sekiranya
  1. Berumur 18 tahun ke atas
  2. Berat badan 45 kg dan ke atas
  3. Sihat tubuh badan
  • Sihat pada hari menderma
  • Tidak pernah mengalami masalah semasa menderma darah
  • Tidak mengambil ubat aspirin atau sebarang ubatan yang lain dalam tempoh satu minggu yang lepas
  • Tidak menerima sebarang imunisasi dalam tempoh 24 jam yang lepas
  • Tidak menerima rawatan pergigian dalam tempoh 24 jam yang lepas
  • Tidak mengalami selesema, batuk, sakit tekak atau sebarang jangkitan dalm tempoh satu minggu yang lepas
  • Tidak menjalani pembedahan dalam tempoh 6 bulan yang lepas
  • Tidak mengandung atau menyusu anak di bawah 1 tahun
  • Tidak pernah menerima pemindahan darah dalam tempoh 6 bulan yang lepas
  • Tidak bertindik di mana-mana bahagian tubuh badan (akupuntur, tattoo, berbekam) dalam tempoh 1 tahun yang lepas
  • Tidak mempunyai ahli keluarha yang mengidapi Hepititis B atau C


PENTING !!!
Anda DILARANG menderma darah sekiranya :
Anda mengamalkan cara hidup yang tidak sihat (berisiko tinggi) seperti berikut :
  • Menggunakan dadah secara suntikan
  • Mengamalkan homoseksual /biseksual/bertukar-tukar pasangan seks
  • Mengadakan perhubungan seks dengan pelacur/melacurkan diri
  • Pernah mengadakan hubungan seks dengan mereka yang tersebut di atas
  • Merupakan pembawa virus Hepititis B & C atau telah dijangkiti Virus HIV atau mengidapi AIDS
Anda juga tidak digalakkan menderma jika anda :
  1. Menghidapi penyakit-penyakit seperti :
· Sifilis
· Malaria
· Sakit jantung
  1. Sedang dirawati untuk apa-apa penyakit
  2. Telah menjalani pembedahan kurang daripada enam bulan sebelum tarikh derma darah
  3. Ibu yang sedang mengandung atau menyusukan anak
  4. Bertujuan hanya untuk menguji darah sahaja
Apakah alasan anda tidak menderma darah ?
1. Saya telah pun menderma darah sekali
Terima kasih atas sumbagan anda. Teruskan khidmat baik anda. Untuk pengetahuan anda, seseorang boleh menderma darah sekali dalam 3 bulan
2. Darah saya bukan jenis yang betul
Jumpa doktor kami untuk mendapatkan kepastian
3. Orang lain sudah pun menderma, jadi kenapa pula saya lagi ?
Benar, kini lebih ramai penderma diperlukan setiap tahun. Jadi setiap penderma dikira mustahak
4. Saya takut sakit apabila dicucuk jarum
Jangan bimbang ! ada berita baik ! sekarang kami menggunakan pelali, tidak sakit pun
5. Saya terlalu lemah
Kita akan memeriksa berat badan, tahap hemoglobin dan tekanan darah sebelum menderma darah. Bagaimanapun jumlah darah yang akan diambil akan digantikan melalui proses semulajadi dalam tubuh anda dalam beberapa jam sahaja
7. Saya terlalu sibuk
Orang lain pun begitu. Sudah tentu anda boleh meluangkan setengah jam atau lebih untuk menyelamatkan satu nyawa
Darah anda mungkin boleh menyelamatkan nyawa seseorang dan darah orang lain pula mungkin dapat menyelamatkan nyawa anda



Ini adalah sekadar untuk berkongsi sedikit maklumat...muhasabahlah diri kita sendiri, apakah tindakan yang telah kita ambil dan adakah tindakan kita itu adalah sewajarnya...jadi, apa tunggu lagi, ajaklah beramai-ramai untuk menderma darah...(^-^)v

"gambar ini diambil bukan semasa ak menderma darah td, tp nie semasa Karnival 4KL bulan Februari yg lalu...hehe"

Wednesday, September 30, 2009

-huhu-

tahukah engkau betapa aku tersangat merindui kamu dan memerlukan kamu disaat begini...adakah tidak mungkin bagi kamu untuk meluangkan sedikit masa demi aku??? betapa aku mengharapkan kamu tapi aku tahu selama ini aku hanyalah mengejar bayangan kamu sahaja...huhu

yang merinduimu,
daus...

"If I had a single flower for every time I think about you, I could walk forever in my garden."
by Claudia Ghandi

"I will always miss loving you

I will miss the
comfort
of your embrace

I will miss the
loneliness
of waiting for your calls
that never come

I will miss th Joy
of our comings,
and Pain
of your going

and
after a time
I shall miss
YOU"

Friday, September 25, 2009

rayeR, Rayer dan raYer lg...

adeh! terkilan seyh sbb xdpt nak updatekan pasal g dating aritu 2...sbb menda dah lame so xyah la nak update lg kan...hiks...so, kita update crita baru...pasal rayer lak...xde pape yg besh pn utk rayer kali nie, tp nak gak ckp...hehe~

erm...rayer taun nie xbnyk bedanya dgn rayer2 taun lepas bg ak...tp ada la bedanya skit2...

20.09.09 (rayer pertama)
taun nie ak wat kelainan skit dari taun2 lepas, sembahyg rayer ak xsembahyang kat masjid kg ak, nak tukar angin la katakan...taun nie ak sembahyg kat Masjid Sultan Ismail Petra, Kubang Kerian...sonok solat kat sini sbb tmpt dia lg besar...so, selesa la skit...eh! sebelum 2, pagi2 lg pas solat subuh kna g amik roti jala, ummi yg tempah...ummi ckp utk mkn2 sedara yg dtg nk tgk atuk nnt...ak bertolak ke masjid kol 745pg (awalkan?). solat hbs dlm kol 915pg...balik jerk umah, trus bermaaf2an ngan family n adik2! pastu ayah ajak pegi umah uncle belah ayah! pas balik 2, pegi lak umah pakcik2 n makcik2 belah mak lak...yg nie xjauh, sebelah umah jerk! hehe...ptg ak tdo, ley x? haha...ngantok sbb mlm 2 tdo lewat kna pasang langsir, sarung kusyen....

"nie la masjid yg ak maksudkan...cantik masjid nie"

21.09.09 (rayer kedua)
rayer ke2...ramai seyh org dtg umah tgk atuk ak...adeh! penat melayan...termasuk la kezen2 ak yg duk sebelah umah pn br dtg, jauh sgt kerz?tp, xbaek ckp camtu...hehe...ak layan jap jerk sbb tgh hari ak cabut dah...pergi umah abg angkat ak (sape? xley arr gtau...hehe...yg pntg dia sgt baek ngan ak n faham ak!). dia wat open house, so ak dtg arr jln2 sambil2 knal umah! sonok gak g umah dia, dah la lame xjumpa...pastu mak dia lak seyesly peramah sgt...xlama ak duk sana, dlm 2 jam jerk, pastu balik arr...hari ke-2 xde jln2 sgt...hehe

22.09.09 (rayer ketiga)
rayer ke3 lak abg angkat ak plak yg dtg umah ak...hehe...ala2 membalas kunjungan gittew! pastu kitaorg kuar pergi beraya lak umah kengkawan...dlm 3 buah rumah gak kitaorg pegi...ak sampai umah dah Maghrib dah! penat,tp seyesly enjoy dpt kuar...nek keta baru lak 2...(^.^)

23.09.09 (rayer keempat)
xley nak kuar kemana2 sbb kna jg umah ngan adek ak...ummi dan ayah kuar pegi kenduri...nak wat cena, lgpon adek ak yg sowg 2 amik motor pergi umah kawan dia, so ley dikatakan ak xde kenderaan la nak kuar jenjalan hari nie...tp, xpe, layan jerk smua citer di TV...TV nie pon satu, masa rayer nie la dia nak hidang citer2 besh! xkan la asyik nak terperap jerk kat umah tgk citer...org, rayer2 nie la nak g jenjalan jumpa kawan2, sahabat handai n saudara mara...erm, tp nak wat cena, nie salah satu strategi diaorg kan...

24.09.09 (rayer kelima)
adeh! hari last rayer kat kelantan utk taun nie...xpuas pon lagi berayer kat kelantan....bnyk agiw umah kengkawan yg aku blum pegi...cian diaorg, dah jemput ak, tp ak xdtg...hari nie pon xde kemana2 gak sbb duk sibuk uruskan barang2 nak bwk balik kl nie...tiket ketapi kol 645ptg...sempat la pegi bli barang jap! cdg nak singgah umah cikgu skolah jap, tp xjadi lak sbb tgk pakaian xberapa seswai...hiks~ ptg 2 dlm kol 530ptg adek ak g hantar kat stesyen ketapi Wakaf Baru..thanx bro...

tula kisah rayer ak taun nie skit sebanyak...hehe...xde la ak ckp smua, ada part2 ak potong...haha...tp, agak sedey la sbb taun nie umah kengkawan xbnyk yg pegi (mcm la taun lepas pegi kan...hehe). tiap2 taun ada umah kawan yg musti ak g, tp taun nie xtau naper dia xreply msj ak...so, xde la pluang nak g umah dia...kepada kengkawan yg ak xsempat nak berkunjung umah korg, sowi yek! xsempat dan mungkin ada kelemahan dipihak ak sendiri...tp, xpe, InsyaALLAH dipanjangkan umur, taun depan ak sampai kat depan pintu umah korg...hehe~ satu lg, sedey gak sbb taun nie bnyk tmpt yg meninggalkan memori indah kat ak, ak xsempat nak g...sedey seyh! huhu~

btw, xterlambat rasa nya nak ucapkan:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

dengan ingatan tulus ikhlas daripada TED @ FIRDAUS ROSLI sekeluarga

"nie gambar rayer ak taun nie, xbnyk gambar utk rayer taun nie sbb kuar jerk kamera mesti berebut dgn si Am, adik ak yg kecik 2...adeh! rimas k...neway, encem ak kan? kalau sape2 perasan baju yg ak pakai 2, 2 taun lepas...lame weyh! yelah, ak xpakai pn, ak bli pakai utk rayer, pastu g jamuan rayer kat klj, then simpan...tgk2 elok jerk lg...so pakai la, xmembazir kan...hehe...nie gmbr kat umah makcik ak, jauh umah dia, 5 langkah ak dr umah ak...wakakaka~"

Sunday, September 6, 2009

BookFest@KLCC...

Dah lambat sebenarnya nak post pasal event nie, tp xpelah....
yg pentg ada post gak kan...tol x? hehe

post kali nie nak citer pasal aku pergi BookFest kat KLCC aritu...
sonok gak, jalan sowg2 dlm bulan pose...
nak ajak teman, xde teman lak...ahakz~

erm...aku g ngan bas jew sbb senang nak dptkan bas...
tmbg pon masa 2 okey la lgi...
pergi balik baru 2 inggit...tp skg dah nek dah...huhu

ak g pada hari Ahad @ 30/8 (tarikh pntg nie...heee~)

"nie merupakan tarikh yg pntg dlm idop ak...hehe..xkan ak lupakan tarikh ini"


sampai2 jew, trus berjalan ala2 kucing berjalan ke convention center, try gak usha kalau da sape2 yg knal, tp xde la plak...
pastu tgk org pn xramai, mula2 ingatkan xde kew @ aku kna tipu ngan si sinon ke...
alang2 dah sampai, redah jela kan...
eh! tgk2 ada upenya...hik3 (sowi sinon)

nak masuk 2 ada org cek temperature, tp ak redah jew...malas seyh sbb sblm 2 dah cek kat Pusrawi, so kira xde masalah la kan...haha
then, nak masuk 2 dikenakan bayaran lak, 2 inggit...(nie la 1st tym ak g pesta buku kna byr...haha)
xberkira pn, so byr jela...then dia bg benda nie...check it out...






"tangan sapo la nie..isk2!"


so, masuk la dlm duk usha2 kan...dia melibatkan 4 hall dan terbahagi kpd 2 partition...
ak masuk yg 1st dlu...
adeh! "ramai"nya org malay yg aku jumpa...sampai aku terfikir, nie BookFest utk chinese je kew?
pastu ape lg...ak usha2 jela buku...yg pertama ak g adalah self-enrichment (motivasi gitu!)...
then usha lak kat bhgn agama (baek aku nie!)...then pegi lak kat bhgn novel (adeh! jiwang karat btol la!)

pas usha2 tu, so ak rembat@ beli la beberapa buah yg serasa berkenan dihati ini...
so tgk la buku2 yg aku bli...


ingatkan bli jela kan...tber2 dpt lak free gift...hiks


nie la resit aku, kat 100 inggit gak la...(knape la aku xdpt menahan nafsu membeli buku nie!)


dah hbs ak jelajah hall 3 & 4, then pegi la plak hall 1 & 2...yg nie lagi horror...
masuk2 jew, xde langsung org melayu...ak rasa macam duk kat negeri china lak...tulisan sepatah haram ak xphm!
pastu, tgk2...mmg dikhaskan utk chinese rasanya...so, dgn buat muka selambanya aku kuar balik...haha~

so, pas hbs kat BookFest 2 aku balik la, bosan arr nak g jalan2 kat KLCC...
balik lg bagus, ley study buku2 yg aku beli...hiks~

overall la, pada pndgn ak...dia nya rebate utk buku2 besh, ada sampai 50% terutamanya buku2 mat saleh, cuma publisher je xbnyk sgt, xmcm pesta buku kat PWTC la...mcm2 ada! lagi satu yg ak pelik, dlm BookFest pn ley ada org jual kasut gak kew...adeh!

2 la citer ak utk kali nie...next post nak ckp pasal ak g date lak...hiks! tggu~

Thursday, August 27, 2009

Pencarian demi pencarian....???

cuba teka aku tgh cari ape???

awekz....erm...bkn2!

sebenarnya skg nie ak tgh poning palo cari tiket balik kg dan tiket nak dtg kl...
adoi!!! nie la masalah yg dihadapi org mcm aku nie...
aku nak balik KELANTAN (negeri terchenta)

ble?

mesti cuti rayer nnt...

mula2 g cari tiket bas...



sorg akak "adik nak balik ble?"...
aku "erm...18hb mlm ada kak?...dgn tersenyum sinis akak itu menekan kekunci komp...dlm hati aku dah tau dah jwpn dia...huhu..
akak "maaf dik, penuh"
aku "erm...dari kelantan ke kl ada kak? 26 hb?"
akak "pon hbs dik"

adoi la! sedey gle aku dgr...xmengalah lg, trus lg mencari...

tiket ketapi lak!



abg kaunter "nak balik mane dik?"
aku jwp dgn gugup nya "kelantan ada?"
abg kaunter " ble?"
aku "18hb mlm"
abg kaunter terdiam sambil menunjukkan kat aku notis...
kat situ tertulis "tiket ke pantai timur dr 14/9-20/9 sold out...(glo, ak terfikir!)"
abg kaunter "knape br nak bli, tiket bkk 2bln yg lepas...hari nie release, sok 2 dah tggl 2,3 seat dik!"
aku "owh! yeke...(terkedu)...maceh bang"

bapak kecewa gle aku...nak nangis pn ada, seb bek ada org msa 2, kalau x dah lame dah tumpah empangan airmata ini...(nasib badan)

xkecewa lg...last hope! tiket flight~



aku pn mula2 search kat tenet...mmg la mas da fares, tp 14/8 je da yg murah...
kalau btol aku nak 18/9 @ 19/9 harga dia 200++...adoi la..
nak amik ke x hah?
tebang camtu jew duit ak...kalau xbli lak, terpaksa la aku berayer kat KL sowg2!
huargghhhh! aku xnak...

knape la ramai sgt nak balik kelantan ni...
kalau tgk kat UKM KL pon xramai sgt org kelantan nie...
biomed taun 4 pn ada 4 org jew...
tp nie la masalah yg slalu aku kan hadapi ble tiber musim perayaan...
hishhh! slalunya ok la sbb seminggu sblm rayer dah bley balik, nie hari jumaat hbs kelas, hr ahad dah rayer dah...
tertekan gle! cena nak wat nie...
pening pale memikirkannya...
Hanya padaMU Ya Allah aku serahkan nasib badan ini...

Saturday, August 22, 2009

new face

Assalamualaikum smua....

Alhamdulillah bersempena 1 Ramadhan 1430 Hijriah, maka wujudlah blog ini...hehe

Niat nak buat blog nie da lame tp, xberkesempatan... harap dpt bertukar2 pendapat dan buah fikiran...
p/s: aku nie muka baru kat sni, jd jgn la gelakkan kalau nmpk ada kekurangan...nnt akan aku perbaiki dari semasa ke semasa...