Sunday, November 15, 2009

My Career Fair 2009

Assalamualaikum para pembaca sekalian....
Ape khabar? Camne ngan weekends korg, besh x? pegi jenjln @ lepaking at rumah jerk...kalau yg berfamily 2 bwk la anak2 kuar jenjln, kalau xnak jln penat, bwk round pusing2 ngan kete sbb ted sker menda ceni masa kecik2 dlu, besaq2 pn sker lg...hiks~

Ted lak pg td, G n H ajak pegi exhibition...ted sker kwn ngan diaorg sbb diaorg alert psl exhibition2 yg 'berlaku' disekitar KL nie...diaorg semngat nak g, so ted pn join la semangat same sbb ted pn minat gak dgn menda2 alah ceni..hehe~ so, exhibition yg kitaorg join adelah My Career Exhibition...kali nie kitaorg bkn bertiga sbb ade kwn pompuan join same. dia call ted ckp nak ikot, so ted on jela..haha~

"logo MFC taun nie"

Nie ted nak story la skit pasal exhibition nie...hehe...erm, sblm 2 kalau kwn2 nak tau lebey lnjut pasal program nie, ley klik "MCF".
erm, ted ngan kengkwn g awal gak la dlm kol 11 pg (smgt neyh! haha~). pameran nie diadakan di Hall 4, PWTC, KL...bnyk gak syarikat2 famous yg join utk pameran kali nie sprt PharmaNiaga, Affin Bank, Bank Negara, Kelab Graduan 1 Malaysia, KFC, Prudential, Petronas dll...
kat pameran kali nie ada skali dgn walk-in interview, seminar serta pameran sambil amik resume utk cari pekerja baru...

Most company yg dtg nak cr pekerja dlm waktu terdekat, most of them 'memburu' freshie..eh! salah2...fresh graduate...mcm kitaorg yg pegi, kitaorg xgrad lg, so ada yg mcm xnak lyn sgt la...kecewa seyh kitaorg..kitaorg pegi mcm nak dptkan brief idea field2 yg bley kitaorg msk pas da grad. diaorg wat menda nie dlm bln 11, kitaorg grad plak dlm bln 8, tp bln 8 upward nnt xtau lg ade ke x progm nie, thats why kitaorg dtg gak utk tgk2...yg x bestnya, siap da yg perli lg sbb kitaorg dtg cm pakai biasa jerk, resume pn xbwk, so dia ckp "so, u guys just comes to jln2 only?"...tersentap jiwa ted yg sensitip nie...kecik semua organ, hati, limpa, jantung segala...tp bkn ted sorg jerk yg terasa, kwn ted yg pompuan 2 pn terasa same...sedey seyh dia ckp camtu kat kitaorg..x yah tanya la sape, buat sakit hati jerk, jadah haremmm tol...isk! mencik..pastu kitaorg buat xlayan jerk dia, then cepat2 blah...

ade plak yg tanya 10 patah, 1 patah jerk jwpn dia...adoi, buat penat jerk bertanya, kalau xtau ckp jerk trus xtau kan senang...nyampah seyh!
kalau nak dikira program nie bagus sesangat, ted sokong sbb bnyk peluang pekerjaan ditawarkan...cuma korg kna pandai cari dan "jual bodi"....eh! salah lg, "jual' diri anda kat company yg terlibat, tunjukkan kepetahan anda berckp, kematangan anda berfikir dan bertanya soklan...mereka berminat ngan org2 ceni (wah! cm pernah interview org jerk ted nie...haha~).kitaorg blah dlm kol 2 lebey sbb da penat berdiri, pastu g mkn..hee~ then balik.

nasihat ted utk pembaca2 yg masih tercari2 kerje ke (wallahualam...kita xtau kan), terutamanya fresh graduate bley la pegi jenguk2, kalau resume xde lg pn xpe, pegi, mintak email address utk hantr resume kendian...diaorg akan layan nye...InsyaAllah mane tau kwn2 ley dpt bkn shj peluang pekerjaan tp peluang kerjaya di sana (dua 2 berbeda)...bg fresh graduate lg lar, berlumba2 syarikat nak dptkan khidmat korg kalau korg bijak mengambil peluang yg ada...so, kwn2 jgn lupa yerk pegi, kalau yg xgraduate lg bley gak pegi, just utk kenal2 industri yg anda akan join nnt, sbb anda xsemstinya bekerja dlm bidang yg anda belajar, ley lari skit dr skop...yg lari nie la kita nak tau ape supaya kita bley grap the opportunity...

p/s: program nie last esok, so cepat2 la yerk~

pnjg lak ceramah ted kali nie kanz...haha~ ape salah nya berkongsi skit2 maklumat yg kita dpt...
ok lah stakat nie dlu yerk...
Happy Weekends kengkwn sekalian...=)

No comments: