Monday, December 27, 2010

Review 2010's Resolution


Alhamdulillah, dlm 3,4 hari lg kita akan memasuki tahun baru...so, seperti biasa, kalau masuk tahun br nie org sibuk la pasal resolution kan...sblm kita berckp sal resolution 2011, korg dh cek ke resolution @ azam korg bg taun 2010??? adakah dh tercapai atau tidak, kalau tak, masih ada masa lg ke nak tunaikan atau nak dibawa ke dalam azam tahun depan lg?

huhu...bg ted, ted tak sker nak bwk2 ke tahun berikutnya nie dalam erti kata tangguh lg la...ntah la! nie mmg perangai ted kot, kalau ted wat azam, seboleh mgkin ted akan kotakannya, ianya cam satu janji dibuat oleh diri sendiri...so, jom kita tgk azam ted utk tahun nie...camne la agaknya ya? hehe~

  1. Ted nak grad dgn bergaya - yg nie dah menjadi matlamat utama ted sbb nie grad bg 1st degree kan, so kna la bergaya sakan...hehe [ok, azam 1st lg dh tak tercapai...tak tercapai tu bukanlah dlm erti kate ted tak grad ye, cuma ted tak grad dgn bergaya...yg nie ada mslh sbnrnya, smuanya gara2 seseorg  yg memusnahkan mood konvo ted...ted tak kira, ted nak gak salahkan dia...lantak la., dia yg patot bertanggungjawab..huhu..but, the pre-convo vacation was pretty awesome, besh gle...thanx to padel~]
  2. Ted nak lulus dgn cemerlang utk semester last nie, dgn harapan yg tinggi utk ted mendapatkan 'A' bg tesis ted...[Alhamdulillah yg nie tercapai...dpt A dlm tesis sgt menggumbirakan hati tau, yelah, pas berpenat lelah menjalankan kajian, pastu dpt bonus lg iaitu dpt deanlist...hehe...punya la susah nak dpt, tp akhirnya ada gak sekeping sijil deanlist itu...ted nie org biasa2 je, bkn mcm ada org 2, tiap2 sem pn dpt deanlist, mmg hebat la]
  3. Ted nak sambung ke peringkat master kalau diberi peluang utk berbuat demikian...(tp, nie adelah main target bg ted la, sbb ted teringin sgt nak sambung)[yg nie tak tercapai lg so far...actually dh dpt offer dr sorg lectrr nie, kalau tak, ted dh berada di kelantan sambil sambung master di sini...tp mslhnya offer yg diberikan oleh pensyarah tersebut bkn dlm bidang yg ted minat, so ted tolak jela...org maybe ckp ted bodoh, tp ted tetap ngan pendirian ted...hanya satu bidang je kalau ted nak sambung master bidang tu adalah MIKROB -fullstops-]
  4. Jikalau resolution #3 xdpt, ted akan bekerja dgn penuh gigih skali utk bantu keluarga ted.[Alhamdulillah yg nie pn tercapai gak, sampai la skg nie...dpt tlg family sedikit sebnyk, melihat senyuman dr ahli keluarga, itu la kebahagian ted yg paling utama]
  5. Ted akan kekalkan status single ted (motif???)[yezz...yg nie pn tercapai gak...haha...yeah! ted masih lg single but not available...yg nie, walaupn dh tercapai, akan dibawa lg ke azam tahun 2011, sekian]
  6. Ted akan jd aktif blogger, dan xnak dah menulis pasal jiwang2....malu...(yg 2 ted masuk dlm personel diary jerk)...ted nak tulis lebey pada perkara harian ted yg berlaku kat sekeliling ted...so, kutuk2 org dah mmg xley lari....haha~[erm, part aktif blogger tu ok la kot, tercapai la...tak de la dlm sebulan tu takde entry langsung, at least 5 entry per month...so kira orait la tu kan, lgpn mane nak cr idea bnyk2 nak hupdate blog, mati kutu oooiii...hehe~]
  7. Ted dah xnak ikut perasaan ted lg...ted nak letakkan perasaan 2 jauh2, so that ted bley fokus pada perkara yg lebey penting...[fail...fail...dan fail....arrrghhh! mmg tak ley lari la dr jiwang2 nie...nie smua scandal la nie punya pasal...sentap jew...cena ye nak lari dr perkara melalaikan ceni, kdg2 menybbkan mood ted bley berubah sekelip mata je...adoooiii~]
  8. Ted akan jadi lebey baek drpd sblm nie dan lebey matang (InsyaAllah)[ahakz...mmg tak tercapai kot...makin keanak2an ade la...hampeh tol, ble la nak berubah nie?]
  9. Ted nak ade ramai kwn2 blogger yg br...hehe~[yeap! yg nie tercapai gak...thanx ya korg2 rakan blogger ted...hehe~]
  10. Ted kalau bley, xnak berada jauh drpd seseorg yg penting bg ted...(^-^)V[fail gak...nie scandal sbnrnya...cena nak ada dekat, dah dia 'cerai'kan ted...benci sesgt...i hate u (mulut berkata benci, padahal dlm hati TETAP sayang...hak3~)]
 
kelakor la menda nie...
pixa originally from JustMidLife

Sunday, December 26, 2010

Manekah Menghilangnya?


salam semua...

ted br berpeluang utk hupdate kembali blog terchenta nie pas 5 hari ber'cuti'...walaupn namanya bercuti, tp tidaklah ted ke pulau @ ke tepi pantai sambil bersantai yer, ted hanya bercuti dr blogging je, walhal dlm realiti sebenarnya betapa sibuknya, kalah menteri rasanya...

adoi...masih belum dpt sesuaikan diri atau dlm erti kata sebenarnya belum dpt membahagikan masa dengan sebaiknya...hish! tak sker la...

bgn kol 6, siap2 pegi keje, ptg br balik...akhir2 nie lak bnyk OT, so slalu maghrib br sampai umah padahal tempat keje ngan umah tak sampai 15 mnt je pn...aduh! balik, rehat, makan, solat smua...kna tgk keje2 utk esoknya lak, buat planning supaya tak de yang tertinggal, smua nak kna note...then, kol 1030 dh tdo...

itulah rutin hariannya kecuali hujung mggu...naseb baek la aku nie bkn jenis yg sker lepak2 dgn member kat luar sambil minum2 kopi (padahal, ko tak de member kan ted?)...so selamat la skit masa itu dr terbuang begitu saja...

selamat berhujung mggu yep korg...tak tau nak story pasal apa lg skg nie...ketandusan idea sudah~


Monday, December 20, 2010

..:::My Turn, My Moment, My Birthday:::..


Alhamdulillah, hari nie bersamaan 20 Disember 2010, maka genaplah 23 tahun aku hidup di muka bumi nie...dh 23 thn dh, rase mcm dh tua sesgt dh, padahal bnyk lg menda dlm idop nie yg masih belum diterokai...camne tu?

terasa cam cepat je everything berlalu, dr bayi [mcm la ada memori ms jd bayi], jd kanak2 riang ria, kemudian masuk alam persekolahan, sekolah rendah, sek menengah, sambung lg ke matrikulasi, nek setangga lg masuk u...dan skg dh menempuh alam pekerjaan sudah...

terfikir gak sepanjang 23 thn aku idop nie, ape contribution yg aku dh wat selaku khalifah di muka bumi nie, ape yg aku dh lakukan dlm menegakkan panji2 Islam di atas muka bumi nie agar dipandang mulia di mata masyarakat?...jwpnnya: TIADA (sedey~)

tp, masih belum terlambat utk memulakan sesuatu kan...asalkan ada nawaitu, InsyaAllah segalanya akan mendapat petunjuk daripadaNya...

neway, Selamat Hari Lahir utk me myself, serta buat semua yg menyambut hari lahir utk hari nie (20 Disember 2010)...terutama skali kat Abg 1st aku masa kat UKM [ramai sgt abg...haha~], iaitu Bro Aiman @ juga femes ngan blognya CucuTokWan [sila la melawat blog beliau k]...tQ Bro 4 everything...hehe...planning nak sambut bfday sesame asyik tak jd jew sbb slalu musim cuti sem...tak pelah, tak de rezki kot..hehe...but u will always be in my memory, for ever (waseyh! buat drama lak aku~)...

nah! aku blanje korg kek nie...Resepi Rahsia lg k...hehe~
nie kek caramel cream cheese...damn i love diz cake veryyyyy much...cedap sgt2~

Sunday, December 19, 2010

Curik Tulang


ehem2...maaf yerk, ted bukan anjing yer nak berebut2 tulang ngan anjing...tak kuasa key~

actually aku kebosanan di pjbt skg nie...huhu...tggl aku sowg2 je...smua menghilang, sentap jew, mane depa p hah?

so, demi melayan kebosanan yg bersarang nie, ape lg...curik tulang la jap utk berblogging...hehe~

tak salah kan??? lagipn dh kul bape nie, tak sampai sejam dh nak balik...hiks~

k lah korg yg sedang berehat2 di umah di ujung mggu nie...selamat berhujung mggu k...sok korg dh start kejew, so jgn nak malas2kan diri...bersemangat k...hehe~

kpd sesape yg bekerja lak, rajin2 buat keje tau...jgn asyik ponteng je duk bukak FB ngan BLOG...bukak tu boley, tp pandai2 ler sorok k...cewah! menggalakkan lak aku...hehe~

ambiklah...gmbr tak de kaitan pn...haha...tak sempat nak cr gmbr besh skit...
pixa originally from MichiganAttorneyBlog

Sunday, December 12, 2010

__masih berharap__


owh ternyata tajuk tiada kaitan dgn entry...haha~

btw, hbs sudah weekend korg...amacam cool tak? ted hari nie dh start keje [kawe oghe kelate]...hari nie sampai pjbt tak lewat, Alhamdulillah, walaupn turun agak lambat, tp seb bek traffic hari nie tidak seteruk seperti hari2 yg lepas...

sampai pjbt, bukak laptop smua...bos sampai, mood beliau dlm keadaan tidak berapa baik...mengamuk di pagi hari...tp aku masuk bilik dia, ok je...siap gelak2 je lg...confuse aku...

pastu arini lak, banyak gle keje...pergghhh! bertambun file atas meja aku nak kna settle...

alamatnya, hari nie OT together wif bos...sbb melibatkan proses kan, aku tak berapa familiar, so beliau tolong aku...balik td dh pukul bape...itu pn masih tak settle2 lg, kna sambung esok...penat sgt2...so skg nie, cheQ dah nak tdo...mengantok ooo~

Have a nice & beauty sleep k guys...[thinking, ble la nak dpt teddy bear besar utk jd peneman tdo...ahakz~]
pixa originally from BlackLifeCoaches

so, guys...kita jumpa lg sok ek...selamat malam...jgn lupa mimpikan ted yer malam nie...agagagaga~ [that might be the worst nightmare 4 u guys]

Thursday, December 9, 2010

Ted Kembali...


salam semua...rindu ted tak? mesti tak kan...merajuk la ceni...haha~

sesungguhnya ted mohon ampun dan maaf tidak menghupdate blog ted ini...ted busy sesgt, tak de mase nak update...

memasuki bln Disember nie, workload bertambah...sbb ujung tahun kan, akaun dh nak tutup, everything nak kna settle, file nak kna adjust balik sblm masuk tahun baru, meeting bertimbun2, dgn outstation lg (jumpa client), database baru kna update lg sbb tak nak clash, penyata akaun nak kna hantar semua...bnyk la, pening aku~

tp, Alhamdulillah smua dpt manage dgn baek...cuma apabila kita fokus pada satu perkara, perkara len plak terabai, camtu la nasibnya kpd blog ted nie...huhu~

yelah nak balas BW pn tak sempat...bukak tgk traffic, cam nak nanges jew...tak mcm bln lepas...cam gumbira je sbb ramai berkunjung kan...tp, dalam tak hupdate tu, still ada member2 blogger yg still dtg ke blog ted ini...tengssss yer korunk...korunk mmg da best la, terbaek~

well, ted tgh susun balik jadual, juz for diz month only...hopefully, everything will be back to normal by the time 2011 starts...hehe~

bg yg ted terlepas pandang utk membalas kunjungan BW korunk, sowi eh!!! ted mgkin tak perasan...hehe~ so, jgn serik utk dtg ke blog ted lg, leave ur track, and i will definitely get to you guys, soon...hehe~

Sunday, November 28, 2010

Forgiving Others Is The Best

A kindergarten teacher decided to let her class play a game. The teacher told each child in the class to bring along a plastic bag containing a few potatoes. Each potato will be given a name of a person that the child hates, so the number of potatoes that a child will put in his/her plastic bag will depend on the number of people he/she hates. 
So when the day came, every child brought some potatoes with the name of the people he/she hated. Some had 2 potatoes; some 3 while some up to 5 potatoes.The teacher then told the children to carry with them the potatoes in the plastic bag wherever they go (even to the toilet) for one week. 
Days after days passed by, and the children started to complain due to the unpleasant smell let out by the rotten potatoes. Besides, those having 5 potatoes also had to carry heavier bags. After one week, the children were relieved because the game had finally ended. 
The teacher asked: "How did you feel while carrying the potatoes with you for one week?" The children let out their frustrations and started complaining of the trouble that they had to go through having to carry the heavy and smelly potatoes wherever they go. 
Then the teacher told them the hidden meaning behind the game. The teacher said: "This is exactly the situation when you carry your hatred for somebody inside your heart. The stench of hatred will contaminate your heart and you will carry it with you wherever you go. If you cannot tolerate the smell of rotten potatoes for just one week, can you imagine what is it like to have the stench of hatred in your heart for your lifetime???"  
Throw away any hatred for anyone from your heart. Forgiving others is the best attitude to take!
 pixa originally from Ronnie

Saturday, November 27, 2010

Teater Natrah Kembali


Teater Natrah kembali keudara sekali lg atas permintaan ramai...

Sedikit Info:-
Tempat: Panggung Sari, Istana Budaya
Tarikh: 25 Nov ~ 5 Dis 2010
Masa: 830mlm
3.00ptg (27,28/11 & 3,4/12)
for more info, klik Teater Natrah

pixa originally from IstanaBudaya

korg2...pergi la tgk teater nie...besh, i can guarantee it...ted teringin sgt nak g tgk skali lg walaupn tahun lepas dh tgk, tp check2 schedule, belek diary tgk...nanges, tak de kosong...program yg mmg dh tak bley nak ubah...lgpn member tak de nak ajak g...nanges lg~

sedey gak la sbb mmg ted minat sesgt teater nie, sbb ianya mengisarkan ttg sejarah kan...lebey2 lg apabila ianya melibatkan persoalan agama Islam...ted jd bersemangat bila tgk cter nie...huhu~

so, sape2 yg berkelapangan pegi la ek...wah! promote nie...hehe~

Sunday, November 21, 2010

Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran

Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran-Dr Fadhilah Kamsah

JANUARI
bercita-cita tinggi dan orangnya serius
suka melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
peka dengan setiap yang dibuat nampak keuntungan
suka smart, kemas dan teratur
sensitif, berfikiran mendalam
pandai mengambil hati orang lain
pendiam kecuali setelah dirangsang
agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi
mudah mendisiplinkan diri sendiri
badan sehat tetapi mudah diserang selesema
bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkanya
cukup sayang kepada kanak-kanak
suka duduk di rumah
setia pada segalanya
rajin belajar dan kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
berfikiran abstarak
sukakanbenda yang realiti dan abstrak
inteligent, bijak dan genius
berpersonaliti yang mudah berubah
mudah menawan orang lain
agak pendiam, pemalu dan rendah diri
jujur dan setia pada segalanya
keras hati untuk mencapai matlamat
tidak suka dikongkong
mudah memberontak jika dikongkong
suka kegiatan lasak
emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
mudah mempamirkan marahnya
tidak suka kepada benda remeh temeh
suka berkawan tapi kurang mempamerkanya
sangat berani dan suka memberontak
bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikanya
pemerhatian yang tajam
suka hiburan dan sukan
suka benda yang bersifat seni
sangat romantik pada dalaman tapi tidak pada luaran
berkecenderungan kepada benda yang tahyul
amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
belajar untuk mempamirkan emosi

MAC
berpersonaliti menarik dan menawan
mudah didampingi
sangat pemalu dan pemendam rasa
sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sangat peka kepada orang lain
sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan kenang budi
pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
kelam kabut dalam memilih pasangan
suka dengan hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalam bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody

APRIL
sangat aktif dan dinamik
cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
sangat menarik dan pandai manjakan diri
punya daya mental yang sangat kuat
suka dapat perhatian
sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
sangat berani dan tiada perasaan takut
suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
emosi cepat terusik jika tidak terkawal
berkecenderungan bersifat dendam
agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
kuat daya ingatan
gerak hati yang sangat kuat
pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
berpenyakit di sekitar kepala dan dada
sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI
keras hati dan degil
kuat semangat dan bermotivasi tinggi
pemikiran tajam
mudah marah jika tidak dikawal
pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
perasaan yang sangat mendalam
cantik dari segi mental dan fizikal
tidak perlu dimotivasikan
tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
mudah dipujuk
bersikap sistematik ( otak kiri )
suka berangan
kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas dihati orang lain
mudah diserang penyakit di bahagian telinga dan leher dan lemah sistem pernafasan
daya khayalannya tinggi
pemikiran yang tajam
pandai berdebat
fizikal yang baik
suka sastera, seni, muzik dan melancong
tidak berapa suka duduk dirumah
tidak boleh duduk diam
tidak punya ramai anak
rajin dan bersemangat tinggi
agak boros

JUN
berfikiran jauh dan berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
perangai lemah lembut
mudah berubah sikap, sangat banyak idea
bersikap sensitif
otak sentiasa aktif berfikir
sukar melakukan sesuatu dengan segera, suka menanguh-nangguh
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
cepat marah dan cepat sejuk
suka bercakap dan berdebat
suka buat lawak dan bergurau
otak cerdas dan berangan-rangan
mudah dan pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah terkena selesema
suka berkemas
cepat rasa bosan
kurang pamerkan perasaan
lambat sembuh bila terluka hati
suka barangan berjenama
mudah jadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya

JULAI
seronok didampingi
banyak berahsia dan sukar dimengerti ( terutama lelaki )
agak pendiam kecuali diransang
ada harga dan maruah diri
tidak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan
mudah dipujuk dan bersikap lurus
sangat menjaga hati orang lain
sangat peramah
emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih
berjiwa sentimental
kurang berdendam
mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
tidak suka benda remeh temeh
membimbing cara fizikal dan mental
sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
layanan serupa kepada semua orang
tinggi daya simpati
pemerhatian yang tajam
suka manilai orang lain dengan pemerhatian
mudah dan rajin belajar
suka muhasabah diri
suka mengenang peristiwa atau kawan lama
suka mendiamkan diri dan duduk di rumah
suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
tak agresif kecuali terpaksa
lemah dari kesihata bahagian perut
mudah menjadi gemuk jika tak dikawal
minta disayangi
terlalu mengambil berat
rajin dalam membuat kerja

OGOS
suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun, caring terhadap orang lain
berani dan tidak tahu takut
agak tegas dan bersifat berkepimpinan
pandai memujuk
terlalu pemurah dan bersikap ego
nilai harga diri sangat tinggi
dahagakan pujian
semanagt juang yang luar biasa
cepat marah dan mudah mengamuk teruma cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya permehatian tajam dan teliti
cepat berfikir dan berdikari
suka memimpin juga dipimpin
suka barangan-angan
berbakat dalam seni lukis, hiburan, dan silat
sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
mudah mendapat penyakit
sentiasa belajar untuk relax
kelam kabut
romantik, pengasih dan penyayang
suka mencari kawan

SEPTEMBER
sangat besopan santun dan betolak ansur
sangat cermat, teliti, dan teratur
suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
pendiam tetapi pandai bercakap
sikap sangat cool, sangat baik, dan mudah simpati
sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
banyak berfikir
daya penakakulan yang baik
otak bijak dan mudah belajar
suka mencari maklumat
mengawal diri dari selalu mengkritik
pandai mendorong diri sendiri
mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
sukakan sukan, hiburan, dan melancong
kurang menunjukkan perasaan
lama menyimpan jika terluka hati
terlalu memilih pasangan
sukakan benda yang luas
bersistematik

OKTOBER
suka sembang
suka orang sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan dan sopan santun
kecantikan luar dan dalam
tidak pandai berbohong dan berpura-pura
mudah rasa simpati, baik, dan pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hati mudah terusik, tetapi meraju tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong orang jika tidak diminta
suka melihat dari perspektif sendiri
tidak suka terima pandangan orang lain
emosi mudah terusik
suka berangan-angan dan pandai bercakap
emosi yang kelam kabut
daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
suka melancong, bidang sastera, dan seni
pengasih, penyayang, dan lemah lembut
romantik dalam percintaan
mudah terusik hati dan cemburu
ambil berat tentang orang lain
suka kegiatan luar
orang yang adil
boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat

NOVEMBER
banyak idea dalam sesuatu perkara
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah
otak dan pemikiran yang sangat tajam
cara berfikir lain dari orang lain
berfikiran kehadapan, unik, dan bijak
banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
amanah, jujur, setia, dan pandai berahsia
daya firasat sangat halus dan tinggi
bagus sebagai doktor
cermat dan teliti
personaliti dinamik
tidak hargai pujian
bercita-cita tinggi
terlalu degil dan keras hati
apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya
sangat rajin dan berkemampuan tinggi
kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak
pandai mendorong diri sendiri
berani, pemurah, setia, dan banyak kesabaran
mudah ambil berat terhadap orang lain
tak suka marah kecuali tergugat
pandai muhasabah diri
romantik
tidak pasti dengan imbangan kasih sayang
suka duduk di rumah
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

DISEMBER
sangat setia dan pemurah
bersifat patriotik
sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
bercita-cita tinggi
suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
seronok didampingi
pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
suka bercampur dengan orang
suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai
sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur
tidak pandai berpura-pura
cepat marah
sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
perangai yang berubah-ubah
tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
benci pada kongkongan

sumber diperolehi drpd blogger En Borlah Gocoh...Trimas yer sbb kongsi menda nie...

Disember, Btol Ke Nie?


Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran _ Dr Fadhilah Kamsah

so, aku nak fokus pada bulan Disember jerk memandangkan Disember ler aku dilahirkan...jsut nak uji btol ke tak jew, berdasarkan perspektif diri sendiri...hehe~

DISEMBER
  • sangat setia dan pemurah (haruz, setia yg tiada belah bagi k...org je yg slalu mempertikaikannya)
  • bersifat patriotik (patriotik kah aku? skit2 ada la...)
  • sangat aktif dalam permainan dan pergaulan (oppss! permainan fail, kalau pergaulan ok la skit kot)
  • bercita-cita tinggi (sgt menggunung yg kadang2 memakan diri sendiri....sedey~)
  • suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi (ini tipuu...mane ade...aku sker jd org suruhan jerk...haha~)
  • seronok didampingi (ouchh! sker2, tambah2 oleh si dia kan)
  • pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik (pelawak kah aku? berfikiran logik dan analytic, yup itu btol)
  • suka bercampur dengan orang (sker2, tak kesah background ape pn, yg penting org tu hormat kat aku, n aku return the favor)
  • suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai (persis mcm kucing bab dibelai itu...haha...tp, aku sker...ngeee~)
  • sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur (mmg tidak dpt dinafikan lg)
  • tidak pandai berpura-pura (btol 2, ape yg korg nmpk, itu ler aku...waseyh~)
  • cepat marah (haruz!!! jgn bermain ngan api)
  • sikap kurang sabar dan tergesa-gesa (panic yer perkataan lebih sesuai)
  • perangai yang berubah-ubah (eh! tak de lah...ape plak ubah2nya?)
  • tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi (very da humble k)
  • benci pada kongkongan (yup, strongly agree with dis one...benci gle kongkongan)
*yg dalam bracket tu, komen aku sendiri yup...just sker2...*

nah tu dia...haha...bnyk ke arah yg btol jew...tp nie aku nilai base on diri aku ler, korg2 yg len yg lahir bulan Disember bkn aku tau pn...sbb hanya ko sendiri yg btol2 mengenali diri ko, unless ko tak mau amik peduli...

owh! bagi yg lain2 (mksd aku bulan selain dr bulan Disember), sila ler rujuk entry b4 dis one...yg 2 ada complete set yer...cuba la nilai korg nya lak...haha...just for fun only...

btw, trimas skali lg En Borlah Gocoh...

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha


dah sehari beraya baru nak update, apekah kenanya ngan ko nie ted? hohoho~

btw, aku nak ucapkan 

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 

kat korg semua pembaca blog ted ok...
ted sayang korg...cewah! haha~

 pixa originally from ILuvIslam

4 hari off   *heaven*
bley tdo puas2...

(ko jgn nak ngada2 ted, database tak siap lg, br 65% complete...nnt bos nak lepas rayer, jgn nak malas2...)
ok la tu kan, aku siapkan 65% dlm 2 mggu, itu tak ditolak lg kna outstation...mane ade masa kot...haha~

...pas rayer bnyk menda nak kna manage, pening palo kawe...

Friday, November 5, 2010

Sabar K


buat sorg pembaca setia blog aku,

bersabar k atas dugaan yg berlaku...aku yakin ko bley tempuhinya, just percayakan diri ko...jgn cepat putus asa dgn ape yg berlaku...bangunlah, dan lawan kekalahan tersebut...setiap dugaan itu ada hikmah disebaliknya...dan jgn lupa, bnykkan berdoa kepada Allah, mintak dipermudahkan segala dugaan dan minta ditetapkan iman, agar tidak terpesong ke jalan yg salah...

jaga diri baik2 ok...kalau ada pape, bgtau la aku, aku akan tlg yg termampu...InsyaAllah~

Pixa originally from ILuvIslam

Tuesday, November 2, 2010

Ketidakstabilan Emosi


semlm, emosi sgt la tidak menentu, asyik nak marah org je kejenya, pantang ada salah skit, mesti kna maki...kesian lak kat adik aku, kna marah semlm atas sbb yg kecik je...huhu...tak dpt nak kawal emosi semlm, sampaikan terbawak2 ke hari nie...

tghari, nafsu amarah dpt dikurangkan, bkn dikurangkan...trus lenyap pas jumpa org kat terengganu (jatuh hati kat terengganu sudah!), lunch sesama segala...ok, emosi stabil sampai la ke petang...

petang, emosi berubah balik...bengang sesgt, rasa nak mencarut je (tp, xde la aku mencarut) sbb g cari buku tak de...sengal sesgt, benci!!! 6 bijik kedai buku yg ada kat kelantan aku pegi, tak de gak jumpa...buku tu dh la best seller...nak kata hbs, tak mungkin...arrrgggghhhhh!!! tensen sesgt...

~mood: tensen, ubatnya adalah makan~

Wednesday, October 27, 2010

My Turn


setelah 3 kali outstation bersama partner serta bos sendiri, akhirnya sampailah kepada task di mana aku ditugaskan utk outstation berseorangan. quite nervous, but segalanya mesti aku lakukan dgn baik dan sempurna dan Alhamdulillah, sudah 3 hari aku di sini pada ketika ini (27/10) dan smuanya lancar...

bos agak risau sebenarnya sbb 1st task kan...sblm pegi dh diberi nasihat mcm2, drive elok2, jgn laju...biar lmbt smpai asalkan selamat...bnykkan selawat masa memandu...berhenti kalau ngantuk...smua la sbb aku drive sorg2, itu la dia risau...syg gak bos kat aku ye...haha~
masa program lak, kejap2 call, kejap2 call...bnyk la yg ditanya "how was program?", "dh makan ke, kalau belum mkn dlu", "bosan ke?", "tgh wat pe", "dh solat ke blum? kalau belum, solat dlu, seboleh mgkin berjemaah" (polisi syrkt, mesti solat berjemaah)...itu la soklan2 ditanya, slalunya skali call 1 soalan je ditanya, sbb tu la kot jd bnyk kali call...haha~

esok, Insyallah bos dan staff sorg lg akan dtg utk penilaian utk perubahan position...I'm doing this, just for the sake of that particular position...berharap sgt dpt...bos ada ckp, penilaian nie agak penting...kalau tak dpt, nak tggu peluang kedua, lambat lg la...aku lakukan smua nie sbb teringinkan position tersebut walaupn yg diimpikan sblm nie pada syrkt len, tp maybe rezki aku kat syrkt nie...siapa tau~

~doakan aku kwn2~

Sunday, October 24, 2010

[Kehidupan]


org kate idup nie seumpama roda, kdg2 kita berada kat atas dan kdg2 kita berada kat bwh...tp, ada gak yg tidak bersetuju dgn perumpamaan tersebut, sbgai cth bg org yg sentiasa berfikiran positif, bg mereka tiada istilah berada dibawah, bg mereka ianya merupakan dugaan utk kita membaiki diri kearah kebaikan (optimis)...tak kesah la ape pn, sbb pndgn setiap manusia adalah berbeza, dan itulah keunikan manusia...
bkn ape, td pas solat zohor lepak2 jap sambil merehatkan mata selepas lama menatap screen komputer, so aku terkenangkan balik masa kat u...sempat la flashback dr thn 1 - thn  4...serasa sungguh cepat masa berlalu, tp bkn itu aku fikirkan...

aku teringat masa blaja dlu, waktu dimana ko diperlukan tak kesah dr segi pertolongan @ idea @ hanya sbg tempat meluahkan perasaan/problem, ko dianggap sebgai dewa (hanya perumpamaan), mksdnya bnyk la kata2 manis ditaburkan, memuji bagai hanya utk mendptkan pertolongan dr ko...walhal, ape yg diungkapkan hanyalah utk menarik perhatian ko utk menolong mereka...which mean, those words adalah dusta semata2...

tp, pada saat ko tidak diperlukan, ko dianggap tak ubah seperti sampah di tepi jln, nak dipandang pn dirasakan menjijikkan...mmg korg akan dianggap seperti tidak pernah wujud pn dlm idup mereka...huhu...penah ke korg mengalami keadaan sedemikian??? Ya Allah kenapalah realiti kehidupan ini amat perit utk dilalui???

perkara seperti nie selalunya membuatkan aku sedar bhw hypocrisy ada dimana, cuma bergantung kepada korg sendiri cena nak handle menda tersebut...bkn sekali terjadi dlm idup aku, ada yg mengaku kwn hanya semata2 nak dptkan sesuatu dr korg...mcmlah...huhu~

p/s: bkn aku ingin mengungkit atau ape, just nak share ape yg berlaku dlm dunia realiti...dan jgn la plak ada yg terasa, sbb aku tak gtau secara spesifik pn kat sini...tp, sape yg makan cili, dia yg terasa pedas...

 
"sekadar perkongsian"
pixa originally from ILUVISLAM

Tuesday, October 19, 2010

Bermandi keringat di tepi jalan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

odw balik petang td, mase tgh drive rasa tak sedap hati, tp teruskan gak pemanduan...tber2 stereng kete bergegar2...ape plak yg berlaku nih? bg signal, berhenti kat tepi...check2 tgk, tayar blakang pancit...trus panic!!! ape nak wat nie, nak kna call pomen keta ke? (1st kan jadi ceni, sblm nie tak penah,so agak kelam kabut gak jadinya)

last2 call me dad "dad, bwkkan besi sekian2, aritu si pondan polan pinjam tak hantar lg...nnt dad amik dgn dia, bwkkan ek...maceh!"

then, my dad dtg la bwk itu besi (ape ntah namenya) sambil2 dia supervise aku duk tukar tayar...susah gle nak bukak nut, kete classic la katenya...hbs kuar peluh jantan segala...haha~

"gini la gaya aku cuba menukar tayar keta...gigih ok...agagaga~"
pixa originally from Fotosearch

tber ayah aku tanya "cena ko drive keta sampai teruk ceni tayar rosak?" (tanya ayah aku dgn muka tak puas ati...ayah aku ckp kelantan ye sbnrnya)..."sya drift" aku jwp sambil tersengih2...seb bek tak kena lempang...aiyooo, berani matinya jwpn...

last2 sampai umah kol 6 lebey dh...huhu...keje bertimbun nak kna wat, dgn powerpoint kna edit lg pas kna komen td, database pn kna siapkan cepat (yg nie lg naya, smua tgh tggu data2 dr aku), esok kemungkinan kna g outstation lg...ble nak siap keje ni? nanges lg~

"sekadar selingan...ngeeee~"
pixa originally from Cartoonstock

Monday, October 18, 2010

Knape ko jujur sgt?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

td mase nak g mkn tghari, dh start engine motor bagai, tber ada sorg budak tadika sblh tmpt aku duk tu dtg kat aku ckp nak ikut...dh la aku tak knal sgt, br nmpk pn dlm 2,3 hari nie je...aku ckp la tak ley dgn penuh gentle...

tp budak tu duk nak ikut gak (hish! budak nie, tak reti bahasa kew, org ckp tak ley, tak ley la..kataku dlm hati)

disbbkan aku tak bagi gak, tber budak tu ckp "abe gemuk"...wah! sentap punya budak...seb bek cikgu tadika ada masa tu, kalau tak dah lame aku cili2 mulut budak tu...(dlm hati aku, sabar ted, sabar! budak2 je tu, tok sah duk layan sgt)

then, masa tgh makan tu teringat lagu savage garden, the animal song,

"animals and children tell the truth they never lie"

fikir2 balik betul kot budak tu ckp...wahhHHHHH! aku gemuk ke? (statement tak sedar diri sebenarnya)...aritu dh turun berat aku, tak kan la nek balik...bencinya! Diva jom la kita g workout, ko tak kesiankan aku kew? tau la ko dh ramping cam kerengga, tp temankanlah aku...huhu~

hey, budak ngape ko jujur sgt hah? ckp la tembam ke, bulat ke, tak pe lah gak...huhu...nanges~

"pixa courtesy of Cats On TShirt"

Tuesday, October 5, 2010

Buang Masa


Petang td, cousin aku ada ajak kuar...pegi jalan2 katanya sbb bosan duk umah...so, sbb tak de buat pape aku on jela...

tanya nak g mane (aku jd driver), kate nak g KB Mall...ok la lgpn dh lame aku tak ke sana...rupa2nya cousin aku nak main boling...hish! tak ckp awal2, kalau tak aku dh pakai stokin awal2, nie dh kna beli...tp layan jela kan...

yg mainnya, aku, 2 org cousin aku n adik aku...4 org smuanya...nah! tgk la score...

"adik aku sama cousin aku la..."

"aku nya score lak...128"

ok la tu...dh lame tak main, bape bulan ntah...lambat skit panas badan, tu awal2 tak besh je...hehe...men 1 game je sbb nak kejar mase, nak g jumpa org lak...

~fin~

Tamat sudah~


korg, berjumpa lg kita di alam blogging nie...korg happy x? tanya soklan tak bermotif...haha~

Alhamdulillah hari nie, 26 Syawal, aku dh berjaya habiskan puasa sunat 6...dh lewat sgt dh nie, slalunya b4 15 syawal dh selesai, tp kali nie bnyk sgt undangan kenduri lah, rumah terbuka lah...terpaksa menjadi wakil parents...huhu~

bersempena tamatnya puasa sunat nie, so planning la nak wat nasi lemak...1st time wat secara complete...minta umi tlg ajarkan, bley plak dia ckp xpandai...eleh! padahal xnak tunjuk skill...haha...so, import tukang masak len, iaitu makcik aku yg didatangkan khas dr sebelah umah (umah dekat2 korg)...

tanya skit2 je, bape bnyk masuk santan, ape lg nak letak, camtu je...yg len smua aku wat sendiri..."umi, duk diam2 tgk tv, biar anak teruna umi yg masak pagi nie...hak3~"

so, inilah dia....

Nasinya:

Masukkan beras yg dh dibasuh (penting nie, kalau tak, takkan jadi nasinya), santan, garam skit, gula skit dan daun pandan (kalau tak nak letak pn tak pe gak senah! yg penting diri sendiri gumbira okey~)













Sambalnya lak:

Kisar sampai lumat cili kering + bawang merah + bawang putih + halia dengan air...kalau nak sedap (resepi makcik aku), masukkan secubit ikan bilis yg dh dibasuh dan kisar skali sampai lumat...

pastu tumiskan dan masak la sampai siap...senangkan~






untuk telur rebus n timun...sendiri pikir sudah...senang sgt...owh! ikan bilis digoreng berasingan yer...campurkan dengan sambal bila nak makan je...baru la lazat...hehe~

then, siaplah...kacang jer~

wah! gumbira sgt ble dh siap tu...rasa??? boley tahan...1st time try kan...walaupn nampak simple, tp bnyk gak menda nak kna wat...tambah2 ada tips2 memasak nasi lemak yg sedap dr makcik aku...hehe...terima kasih makcik~

adik aku balik sekolah...berselera je makan...suka aku...utk si am lak, aku gorengkan ayam sbg lauk tambahan...biasa la budak kecik kan~

yg penting makcik2 aku duk puji masa aku pegi hantarkan nasi lemak tu kat umah diaorg...sedap katanya...yekew? ke nak amik hati jer...haha...well, aku anggap sbg compliment la~

"Siaplah...nie hidangan aku makan yer...tak cantikkan presentationnya, tp tak pelah sbb sendiri mau makan ma...utk bg kat makcik aku, cantik je aku hias, tp lupa nak amik gmbr...hak3~"

~Fin~

Saturday, October 2, 2010

Maju Setapak Ke Hadapan~


Ucapan Selamat Hari Lahir ditujukan khas kepada member rapat aku sorg nie aka pemilik blog ++ me WORD ++...(nnt lawat la blog dia yer, aku just promote je..hehe~)

Nothing much, tak nak ucapan pnjg2 sbb empunya dia tak minat nak baca blog pnjg2 nie...so, i make it simple...k~

Selamat Hari Lahir dude...
semoga ko sentiasa dilimpahi rahmat Allah selalu...smoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezki dan diterima amalan oleh-Nya...
semoga prinsip2 idup ko yg ko pegang slama nie sentiasa menjadi motivasi buat diri ko...(seorg yg kuat prinsip nie...)
well, smoga berjaya dlm ape jua bidang yg ko tempuh k...
smoga persahabatan kita berkekalan...InsyaAllah~

"beliau..hehe~ XD"

"Tomenai de tomenai de, ima wo ugokasu kimochi, donna ni chiisana tsubomi demo, hitotsu dake no HAPPINESS"

p/s: aku yakin ko tau mksd nie...kalau tak tau, ko tau kat ne nak cari kan...hehe~
sentiasa bergumbira and smile always...k~ chillsssss

Saturday, September 25, 2010

Awas~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

tghari td b4 khutbah jumaat...ada pengumuman dr jwntkuasa masjid, berkenaan langkah berjaga2 dr demam denggi dan demam denggi berdarah...statistik dr jbtn kesihatan negeri kelantan menunjukkan kelantan mencatakan kes demam denggi paling tinggi utk mggu 37 (12-18/9) dan langkah berjaga2 perlu diambil terutama di kawasan HOT SPOTS @ kawasan merah...so, aku agak terkejut la dan bersemngat nak tau kat mana kwsn2 merah tu, mane la tau termasuk kg aku kan...

balik trus meng"google"...tgk kat laman web KKM...yup! mmg betul kes kat denggi kat kelantan paling tinggi bg mggu ke 37 dgn 169 kes...begitu gak dgn mggu sblmnya, 214 kes...utk bacaan lanjut sila la klik "KKM"...tp, Alhamdulillah kwsn merah tak termasuk kwsn umah aku...

utk info, kwsn2 merah kat kelantan adalah; Lorong Merican, Kg Kok Pasir, Taman Idaman, Taman Desa Kemumin dan Kg Batu 3, Jalan Kuala Krai...

so, kepada semua...ambillah langkah berjaga2 dr awal...take action...jgn biarkan makhluk pembinasa ini merosakkan kehidupan seharian kita...dan kerajaan juga memandang serius tentang hal ini dan kalau inspection dilakukan dan tempat pembiakan nyamuk dikesan ditempat/rumah anda, kompaun akan dikenakan dengan denda maksimum rm500...ada kes dlm paper beberapa hari lepas, seorg pakcik dikena denda oleh mahkamah sebnyk rm500 dan pakcik tu dr kg aku lak...tercalar imej kg...huhu~


"BASMI DENGGI TANGGUNGJAWAB BERSAMA"

~bye~

Wednesday, September 22, 2010

Pantai~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

well, here i am...at Pantai Tok Bali~

"an evening breeze~"

"mencari sinar kebahagian..."

~bye~

Tuesday, September 21, 2010

Update Raye 2010

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam 12 Syawal 1421H, Salam Permuafakatan buat semua...

hari nie dh masuk hr ke 12 syawal, baru la aku nak sibuk2 update pasal raye...bkn ape, lately bnyk komitmen skit...so, aku dahulukan mane yg penting...

sampai ke saat 12 syawal nie, tempat korg masih meriah ke dgn sambutan raya? mesti bnykkan rumah2 terbuka kat mane2 aje...huhu...keadaan berbeza di tempat aku...sambutan syawal (raya), boley dikatakan tamat apabila pekerja sektor kerajaan dah mula kerja @ paling tidak selepas cuti skolah tamat...itu dikira hbs dh la raya...tp, tak mcm kat kl ke, sambutan syawal sampai hari ke 30 syawal tu...bagus kan...dengki aku...hehe~

raya kali nie bg aku takde la best sgt sbb dh besar kan, tp yg sonoknya aku bnyk menghabiskan masa dengan abg angkat aku...kalau dia tak dtg umah aku, aku g umah dia, then kitaorg kuar jalan2 raya kat umah kwn abg angkat aku...sbb kwn2 dia aku knal, mane tak nya, >4 thn kenal, of course la kwn2 dia pn aku knal...haha~

walaupn dia start keje agak awal, tp still ada masa nak g jln2...sbb bukan ape, raye tahun depan kitaorg tak pasti bley g jln2 lagi ke tak sbb masing2 ada komitmen lain...huhu~

umah sedara mara rapat (belah umi) yg sebelah umah tu je, haruz kna pergi kalau tak nnt kena bebel...then, sedara belah ayah lak, jauh skit umahnya...malaz nak pegi sbnrnya...mula2 gtau umi, tak nak pegi...pastu umi report kat ayah, so sblm suara yg ibaratnya petir itu keluar, trus start motor pegi...raya pn kna paksa ke? haha~

so, itu jela...malas nak tulis report setiap hari, nnt ada la plak ckp...aku nak wat novel ke ape kat blog nie...tambah2 ko Diva...asyik pangkah aku je kerjanya...haha...sorry ke, aritu dh mintak maaf, so nie nak minta maaf lg...hehe~

~bye~

Wednesday, September 8, 2010

Dari Sekeping Hati~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah kehadiran Aidilfitri menunjukkan bahawa kita semakin hampir mengakhiri dugaan di bulan Ramadhan yg paling utama iaitu menahan nafsu makan...jgn la plak lepas nie trus melantak tak ingat dunia...huhu...

kita sbg umat Islam sepatutnya merasa sedih sbb Ramadhan akan meninggalkan kita dan belum tentu lg kita akan dipertemukan lg pada tahun hadapan...

Di kesempatan yang diberikan nie, aku Mohamad Firdaus Rosli mengucapkan:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

ampun maaf aku pinta kepada yang mengenali diri ini jika aku ada buat salah silap ngan korg, aku menumpat korg ke, aku menyakitkan hati korg ke, aku ada buat korg sedey ke, aku merampas hak korg ke, tak balas mesej korg ke dll (kalau nak sebut mmg tak habis kot)...mohon maaf dari hati yang ikhlas di hari berbahagia nie...aku hanyalah manusia dan tidak pernah serik dr melakukan kesalahan, oleh itu maafkanlah diri ini...semoga kehadiran Aidilfitri kali ini disambut dengan penuh meriah...

ambillah peluang di Aidilfitri ini juga untuk bermaaf2an antara yg bersengketa, bermusuhan, bertelagah dsg...rapatkan jurang2 yg terpisah antara korg...buanglah ego masing2, rapatkan silaturrahim antara sesama manusia...setiap umat Islam itu adalah bersaudara...




~wasalam~

Monday, August 30, 2010

10 Terakhir~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah, sedar atau tidak...kita telah pun memasuki 10 malam terakhir Ramadhan bagi tahun nie...cuba kita imbas kembali 20 hari pertama bulan Ramadhan kita...camne agaknya ya?adakah kita telah berpuas hati @ masih sama sejak sebelum Ramadhan @ banyak yg telah berubah sejak bulan Ramadhan bermula? walauapapun, tepuk dada, tanya selera...diri sendiri yang tau kan...

well, kat sini da soalan2 yg aku tertanya2 kat diri aku...so aku nak tanya gak kat korg...
  1. berapa kali korg g solat terawikh berbanding ngan g bazar ramadhan?
  2. berapa banyak masa dihabiskan untuk menonton tv berbanding membaca Al-Quran?
  3. berapa banyak korang berhabis untuk persiapan raya berbanding menghulurkan sedekah?
  4. berapa banyak korg menonton program hiburan berbanding mendengar tazkirah2 agama?
  5. berapa kali mulut korg mengeluarkan kata2 tak elok (tmbh2 kalau masa memandu) berbanding mengucapkan zikir?
  6. berapa banyak masa dihabiskan utk tidur berbanding solat ditengah malam?
itu la sebahagian je, xsampai separuh pn lg...ada lg, tp biar jela...huhu...so cena? ada tak korg tertanya2 soklan nie dlm diri korg buat masa nie? kalau tak de, bley la muhasabah diri sekarang...dah tak lame Ramadhan nak tinggalkan kita...sedey plak rasa dihati...yelah nak tggu tahun depan, belum tentu lg dpt jumpa...cuma doa jela dipanjangkan umur supaya dipertemukan skali lg dgn Ramadhan tahun hadapan...

~wassalam~

Kemerdekaan~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

salam Kemerdekaan, salam Ramadhan, salam 1 Malaysia...

apa khabar semua? nie nak tnya korg nie, ape maknanya kemerdekaan bg korg smua? adakah ianya bermaksud setiap kali tibanya tanggal 31 Ogos, anda smua berkumpul dan menantikan detik 12mlm, dan kemudian melaungkan "Merdeka", "Merdeka", "Merdeka"...dan selepas itu terus dilupakan...so, tggu plak tahun depan utk sambut merdeka..camtu ke?

bg aku lak, lebey kepada mengenang kembali jasa dan pengorbanan pahlawan2 yg telah berkorban demi mendapatkan kemerdekaan negara...tanpa mereka, kita tidak akan dapat mengecapi kemerdekaan dan hidup di negara yang aman dan permai ini...walauapapun, pengertian kemerdekaan bg setiap org adalah berbeza...btol x?

tahun nie negara menyambut kemerdekaan yg ke 53...alhamdulillah, nikmat kemerdekaan yg kita kecapi membuatkan kita bersyukur kerana negara bebas dr penjajah jika dibandingkan dengan negara lain yang masih lagi berusaha untuk mendapatkan kemerdekaan negaranya...tp, kadang2 kemerdekaan yg diperolehi bkn dr generasi sekarang, menjadikan generasi sekarang, ramai yg tidak menghargai nikmat kemerdekaan itu...nauzubillah~

sambutan kemerdekaan pada tahun nie kelihatan agak hambar, nie kat negeri aku la...bley bilang ngan jari je bape kete yg melekatkan jalur gemilang, bape rumah yg menaikkan jalur gemilang...even worse, govenment's building pn tak dinaikkan jalur gemilang...ada yg naikkan, cuma dua tiga ketul je...cam ne nie? mungkin sbb bulan puasa smua busy beribadah kot, so tak sempat...mgkin gak sambutan kali nie secara dalaman je...huhu...siapa tau kan...

"Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan"

neway, SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN yang ke 53 buat seluruh rakyat Malaysia...kemerdekaan yg dikecapi, dont take it for granted k...

~bye~

Monday, August 23, 2010

11Jenis Manusia Yang Didoakan Malaikat

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Sedikit perkongsian utk hari ini...11 Jenis Manusia Yang Didoakan Malaikat...

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Sesiapa yang tidur dalam keadaan yang suci,malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: 'Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.'"

2. Orang yang sedang duduk menunggu solat.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: 'Ya Allah, ampunila ia. Ya Allah sayangilah ia.'"

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan."

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf."

5. Kalangan malaikat mengucapkan 'amin' ketika seorang imam selesai membaca Al-Fatihah.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Jika seorang imam membaca...(ayat terakhir Al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu 'aamiin' kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu."

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat."

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Kalangan malaikat berkumpul pada solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik ( ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal. "Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka: 'Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?"Mereka menjawab:'Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.'"

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya, setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata 'aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.'"

9. Orang yang membelanjakan harta (infak).

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: 'Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak.'"

10. Orang yang makan sahur.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur."

11. Orang yang melawat orang sakit.

Rasulullah saw bersabda, maksudnya:
"Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudarannya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga ke petang dan di waktu malam hingga Subuh."

~wassalam~

Khas utk ko~

Entry khas utk Diva...

wes, Diva ko nak tau kan ape isi kat dlm box coklat Beryl's tu kan...haaa...nie gmbrnya, enjoy k...haha~

"Beryl's Chocolate"

yg dlm circle tu khas utk ko, aku tau ko minat yg tu...i know u better la...haha~

~daaa~

Monday, August 16, 2010

Selamat Berpuasa

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Di harap tak terlambat nak ucapkan selamat menyambut ramadhan al mubarak kepada semua pembaca2 blog nie...ucapan dari jauh, semoga ramadhan kali nie membaca cahaya kedalam hidup kita...InsyaAllah~

pixa credit from: I Luv Islam

~wassalam~

Update Konvo

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah tamat sudah sidang konvokesyen aku...maaf la lambat update kat blog, tidak berkesempatan...huhu~

Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar gak...tiada masalah, sempat berjumpa ngan SV dan beberapa org kwn walaupn xsempat jumpa ngan smua...

bergmbr pn xde sgt...dr kamera aku, hanya ada di rumah saje...kat DECTAR xde pn...seyesly, mood sebenarnya xberapa nak elok, tp cover jela kan depan parents...yela kan, kuar DECTAR, cari parent, pastu g solat...then trus balik...so, nak jumpa sape? haha...yg kat masjid jela jumpa pn...

then, thanks to enchek padel for the present...satu2nya la hadiah utk konvo...hehe...tq dude~

"coklat, dr enchek padel~"

~bye~

Sunday, August 8, 2010

Esok Hari Penting~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selamat wahai pembaca2 sekalian? anda baikkah? hehe~

kna ceria2 selalu, bangun awal pagi, baru la rezeki senang masuk...ok~

tomorrow merupakan hari yg agak penting jugak la dlm hidup aku dan rakan2 seangkatan sbb apa, sbb esok kami akan bergraduasi dan akan bergelar graduan...hehe~

Alhamdulillah semua penat lelah belajar, mentelaah pelajaran akhirnya berakhir dengan segulung ijazah...anda semua sepatutnya berbangga, tidak kiralah apa pangkatnya, 1st degree honour ke, 2nd degree ke...yg penting itu semua adalah usaha anda sendiri selama 3@4@5 thn ini...berbanggalah ok~

kawan2, minta doakan segalanya berjalan dengan lancar yek esok...risau nie...hehe~

owh! dijemput gak kepada sesape yang ingin dtg melihat aku berkonvo...hehe...kat UKM, Bangi...sidang 6...Esok, petang...kul 5 nnt kuar DECTAR...ok~



Live from R&R Seri Kembangan
~bye~

Friday, August 6, 2010

Selamat Pagi

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Selamat pagi, Salam 1 Malaysia, Salam Rindu, Salam Sayang, Salam Perpaduan kepada semua...

Mulakan hari anda dengan senyuman walaupun dalam hati anda masih sedey @ terluka, dll...

Kehidupan hanyalah sementara sahaja...Jangan biarkan perasaan mengawal diri kita...Yang penting ceria2 selalu~

Live from Pantai Bagan Pinang, Port Dickson (06/08/10-Jumaat)

~bye~

Tuesday, June 1, 2010

Diari seorg penganggur

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

wah! skg nie baru la bergelar betul2 penganggur sbb duk umah kan...haha...ayah aku ckp, duk jela rumah dlu, tak payah keje lagi...sentap!!! haha...nak cari keje la sbb bosan sgt2 duk rumah nie...haha...nak tau ape yg aku wat kat umah!?

pagi2 tu slalunya kna hntr adik aku, si am pegi sekolah...kalau dia tak de buat hal, dia pegi ngan bas la...tp, kalau dia cam mls2 tu, aku la kna pujuk g hntr...then, balik dr hntr adik aku, kemas umah jap, basuh pinggan, basuh baju, sapu lantai...then, pegi pasar (kalau rajin), kalau malas aku korek peti ais cari ape nak masak tghari nie...

kalau g pasar, ikut la mane yg aku suka...slalu nya pergi pasar siti khadijah je trus sbb senang, smua ada...haha...pas balik tu, kalau masih awal buat la ape2 yg patut...then, masuk dapur...memasak...ooo!!! i like masak...tgk la ape resepi di kepala yg terlintas, yg tu la aku masak, adik2 aku jarang sekali request something, sbb ape aku masak, dia akan makan...haha...senang!

pas hbs masak segala...amik adik aku balik sekolah...sampai umah lak, siap2 kan la makanan smua...ayah aku pn balik keje tghari nak mkn gak sbb tu aku kna cepat masak...haha...ptg lak...aku berehat la kejap...tgk tv smua...pastu kna siapkan mkn mlm lak, sblm tu kna angkat kain dlu...

then, mlm...kna hntr adik aku g mengaji...balik, aku tgk berita sambil lipat kain smua...then, makan...aku slalunya mkn lmbt skit dr org2 lain sbb nak tgk berita dlu...hehe...pastu kol 10 g amik adik aku...pastu, kalau rajin g la cc jap...cek emel, FB, scandal online tak, emel reply keje ada tak...haha...smua la...pastu tgh mlm tdo...pastu cycle itu akan berulang....hehe~

itu la the beauty jd penganggur (bg aku la)...jadi surirumah bak kate kawan aku..haha...ok ape, bley la ummi aku rehat, lgpn dia nak kna tgk2kan atuk aku lg...so, ringan la beban dia skit kan...aku lak bertambah berat sbb asyik makan je kejenya...hehe~

~bye~

update conference

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

baru sekarang nie aku berpeluang utk update psl conference yg aku join aritu iaitu IASCBC 10. terima kasih bnyk2 kpd pensyarahku kerana memberikan peluang kpd aku utk turut serta dlm conference nie walaupun aku tau pada hakikatnya ramai yg ingin turut sama menyertai program nie tp tiada rezeki dan Alhamdulillah aku mendapat peluang tersebut. ok la, tanpa berlengah lagi aku cter la pasal conference nie, erm tak de gmbr tau...kalau nak tgk kat FB okey~

hari pertama
kumpul kat fak, then bertolak ke johor...owh! masa kat fak 2 jumpa la salah seorg pensyarah yg ikut sama ke s'pore, dia ckp la, sya tak boley panggil awak student lg, sbb skg awak dianggap sbg staff...haha...sedey tak!?utk ke s'pore, kitaorg ikut 2ndlink...lepas kastam malaysia, masa nak masuk ke kastam singapore tu ada mslh skit sbb masing2 tak pernah ke s'pore kan, so tak tau sgt flow mcm mane...then, ape lg, redah jela...tanya org tu, tanya org nie...haha~

disebbkan pendtg baru di tempat org, tak bnyk la yg tau kan, so kna la jln gak angkut beg2 besar...penat oo...sampai kat UCC (tmpt conference), kitaorg dh dibasahi peluh...pastu kna cepat sbb dh nak start opening ceremony...pas hbs segala, balik hostel...dah bersihkan badan smua, solat...dah tak tau nak wat ape, mlm awal lg...then update personal diary, kul 930mlm aku dh tdo...(awalkan!? yela...aku tak de member kot kat sana)

hari kedua
conference day cam biasa...hbs lewat, kol 6 lebey...hari nie aku dah ada geng...hehe...sape!? erm, postgrad student...haha...thanks la akak2 sbb sudi duk layan sya, mmg sya bosan sesgt...hehe...owh! pas hbs conference tu, berkejaran kitaorg bersiap...nak kuar katanya...hehe...mlm tu, kitaorg jln2 kat orchard road...gumbira2...at least terubat la jugak kebosanan aku kan...hehe~

hari ketiga
sambung lg conference day...hari nie tambah bersemangat sbb lecturer kitaorg yg present kan...mesti la sokong...then, dlm hari yg sama gak, ada seorg presenter nie, dr m'sia...taknak la ckp dr u mane...tp dia ada ckp psl ape ntah, then something menarik minat aku apabila dia mengeluarkan pendapat iaitu "men can not do anything...it is always like that" something like that la katenya...benci seyh aku...ape masalah dia, aku tau la dia nak cakap pasal kurangnya kaum lelaki dalam institusi pengajian tinggi, tp tak payah la ckp sampai camtu skali...dia yg berckp pn seorg lelaki...dur! menyampah aku org yg merendah2kan golongan sendiri nie...kalau dah tau laki tu skit, knape tak take any action on that...kalau cakap je, tp action tak de...no point la..

emo plak kan tetber pakcik nie...haha...sambung2 lg...pas hbs konferens hari tu lak kitaorg planning kuar lg...mintak permission utk skip closing ceremony...haha..berjaya!!! (ok la kan, kitaorg at least mintak, tak mcm yg lain, main blah camtu je, lg awal dr kitaorg)...then, mlm tu pergi Chinatown...beli sourvenir...aku just beli utk cousin n family je, tak bnyk pn...huhu~

pastu, kitaorg mkn mlm kat restoran ape ntah...tp halal la...wah! marvelous k mknn...sbb mlm akhir kan kat s'pore...layan je la...haha~

hari keempat
sepatotnya ada workshop, tp sbb tmpt terhad, so tak pegi la...bg peluang kat org lain...huhu...pg tu kna pulang kunci dan settle kan semua menda sbb dh tak sabar nak balik kl nie...so, pas dh hbs smua...sampai kat 2ndlink kol 130, bertolak balik kol 230...

yg penting conference tu sgt berjaya...sonok gak sbb dpt tgk ramai invited2 speaker yg hebat...walaupon dlm presentation diaorg awal2 masa objektif je bley fhm...masuk method je, trus blur...haha...sgt high level k...bg oral presentation lak sgt la fhm sbb research diaorg wat lebey simple dan tak complex sgt...haha~

~bye~

Sunday, May 30, 2010

Mau balik sudah...



السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

sudah lama tak update...maaf la ye, tak sempat...semlm pn br balik dr Singapore menghadiri International Anatomical Science and Cell Biology Conference 2010 kat National University of Singapore. selama 4 hari berada di sana...nnt la aku update pasal cter nie ek...hehe~

skg nie tak sempat sbb online kat tempat awam kan, so kna la cepat2, tak ley wat syok sendiri...haha~

owh! mlm nie aku dh bertolak balik ke kelantan slps hampir 3 bln tak balik...hehe...flight kol 11 (flight katenya...haha...walhal, naik bas je) tempat biasa la kalau org pantai timur nak balik, hentian putra la...huhu...tak sabar nak balik umah, mau jumpa itu budak kecik la...haha~

harap2 la dah balik kelantan nnt, tak de la plak org call suruh dtg interview kat kl...seyes benci kalau camtu, time aku ada kat kl nie, tak de la plak nak call, sampai kelantan nnt mesti ada...sama gak mcm kat border aritu, baru nak cross kastam, ada call suruh dtg interview...so, ape bley wat, nak minta tarikh len dia ckp nnt nak tgk schedule dlu...so mksdnya...fhm2 jela kan!? nak wat cena, bukan aku nak pn, dah aku mmg ada kerja kan...huhu...sedey la ceni~

nnt, kat kelantan...terpaksa la aku rajin2 pegi cyber cafe, sbb nak pinjam broadband org segan...haha~

originally, hari ke 13 menganggur...haha~ kna wat counting nie...tak suka la...kat umah nnt, terpaksa la jadi buruh binaan kejap...bley develop muscle kan...haha~

~bye~

Thursday, May 20, 2010

Tak Bisa Berpisah Denganmu




السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

bertemu lagi korg...apa plan korg hari nie!? tak kan melalui rutin harian yg sama je setiap hari...jgn la camtu, enjoy ur life k...kita mesti bergembira dlm hidup, kalau asyik buat menda sama je, alangkah ruginya sbb bnyk benda kat dunia nie boleh diterokai...hmm, jgnkan dunia, malaysia ni sendiri pn bnyk menda bley dilakukan...tinggal nak ke tak je...hehe...watever it is, life must goes on k...

owh! aku lak akan berpindah ke sentul mlm ni...ada sapa2 nak tlg hntrkan tak? huhu...stakat ni yg stuju nak tlg hntrkan pak cik yg drive rapidkl je...hahahahaha...mksdnya aku pegi ngan bas la bg sesape yg tak fhm tu...

huhu...sebenarnya sedey nak tgglkan bilik aku duk skg ni, lgpn kat KTSN 1, selama 4 thn aku mengabdikan diri di sini...huhu...mula2 masuk, aku ditempatkan di blok 6...huhu...jauh seyh nk g kafe, tp dekat nak kuar klj...mase ni duk 1 rumah, salah seorg housemate adalah G, sbb tu la aku rapat dgn G sbb dr 1st yr lg bersama2...hiks~

then 2nd yr lak, dpt tukar blok dan dpt priority bley pilih bilik sendiri...hehe...sker2...so di sini lah aku berada selama 3 thn berikutnya...di blok E, tingak 3, bilik no 14...E 314...syg sgt bilik ni walaupn kedudukannya adalah penghujung dunia...haha...tp aku tak kesah, selalunya org yg dtg la akan merungut ckp jauh...

bilik ni gak bnyk menyaksikan peristiwa yg berlaku dlm hidup aku...kalau aku sedey, kat bilik ni la aku nangis, kalau aku gumbira, kat bilik ni juga lah aku tersenyum sorg2...haha...aku jaga bilik nie dgn baik, tak pernak ada kerosakan pn...harap2 lah owner selepas nie dpt jaga dengan baik bilik ni...huhu...sedey3!!!

erm, pasni aku takkan update blog sekerap yg slalu aku update la sbb dh pindahkan, internet pn tak de...aku plak tak de broadband...huhu...nnt la dah keje nnt langgan...tp, aku akan cuba update selalu gak supaya tak bersawangkan blog nie...haha...

owh! kepada semua yg mengenali diri ini terutamanya UKM Biomed 06/10, FSKB UKM 06/10 serta kepada semua la terutamanya my silence reader yg slalu follow blog aku nie (feeling ada org duk baca blog nie...haha~):-

aku nak minta maaf from the DEEPEST of my heart kalau selama ni aku ada buat salah kat korg samada aku sedar @ tak...aku takut ada juga yang terasa dengan entry2 yg aku buat, kalau ada aku minta maaf...kepada sesape yg aku tolak cinta dia (wakakakakaka...perasan gle mamat nie), juga mintak maaf aku pohon...kepada yg aku selalu duk "kacau", physically or mentally (rase cam tak de sbb aku kan baik), minta maaf jugak...kepada yg benci sesgt dgn lawak2 tak berapa nak menjadi yg aku wat, maaf!!! kepada yg kna pangkah ngan aku....huhu...maaf gak, aku hanya bergurau je, tak lebih pn...kepada yg bencikan aku, yg slalu duk pangkah aku, yg mmg tak ley tgk aku sbb menjijikkan, juga aku mohon maaf kat korg, bkn niat aku nak muncul dlm hidup korg...kat sesape yg aku tak sempat berkenalan (mesti korg ckp aku sombong kan!?), pn aku minta maaf gak...lastly, kepada sesiapa yg aku sayang sesgt, juga aku mohon maaf kalau perasaan aku selama nie adalah salah...

"nah! gmbr emo...haha...sbb ramai je yg ckp aku emo skg nie"

so long guys, till we meet again...oh! we will see at high tea and graduation day k...

~bye~

Mari mengemas

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

apa khabar smua? aku harap korg smua berada dlm keadaan sihat sejahtera, dilindungi dari malapetaka smua la...huhu...untuk pengetahuan korg, hari nie adalah hari ke-2 aku menjadi penganggur kehormat...sedey la ceni, interview tak de org panggil pn, sedangkan kwn2 aku berebut syarikat cari diaorg nak menggaji diaorg...hish, ape kurang nya aku berbanding mereka? (oppsss...hyperbola je tu)

so, hari ni duk ngemas bilik...ngemas la sgt kan...lgpn aku tak berapa sihat la skg nie, cam nak demam je....huhu...owh! hari ahad aritu H balik kg dia kat Kemaman, then, hari selasa lak G menyusul balik ke Jasin, then, td lak Z plak menyusul balik ke Ipoh (wah! watak baru nie...hiks...eh! aku ada cter pasal Z nie dlm salah satu entry, cari2!!!)

"jom mengemas bilik...(hey korg! daripada korg sibuk bergambr je, baik tlg aku mengemas nie...ade la faedahnya jugak...hish...tak faham la~)

esok (esok la sgt) 20/5, tiba turn aku plak...ngeee...tp bukan kelantan la, tp balik sentul je...balik umah kezen...tak bley balik kg lg sbb hujung bulan nie I kna pegi conference U kat S'pore...huhu...hati berat je nak pegi, tp sbb dh dftrkan, nak wat cena!? sape la nak teman aku kat sana nnt, sbb kali nie tak de geng...huhu~

masuk citer lain plak, td mase duk kemas2 , teringin la plak nak bukak friendster nak cari mesej kawan aku hntr psl erm ada la, tber2 terlintas kat fikiran kan, so cari jela...lgpn dh lame tak menjenguk kan, bukan stakat bersawang, aku rase kalau pondok tu dah jadi haunted pondok la...haha...so, survey2 tgk mesej...terjumpa la mesej lama, tp mesej lain la, bukan mesej yg aku cari...huhu...(taknak la aku post kat sini gmbrnya) mesej itulah yg meremukkan hati dan perasaan aku terhadap seseorg, seseorg yg aku ambil berat sesgt...will all my heart...aku tak sanggup nak delete mesej tu, mesej tu la penyebabnya aku berhenti FS dan bertukar ke FB...huhu...sedey la...setitik demi setitik airmataku keluar...T-T

mood malam nie...melayan perasaan

~bye~