Wednesday, March 31, 2010

Kata2 I : Cinta


Assalamualaikum wbt dan salm sejahtera kwn2....

hmmm....kali nie ak nak mewujudkan satu post baru lak iaitu kata2...dan kali nie dimulai dgn tajuk CINTA...haha...
tgh ak tension buat keje, pastu nak ilangkan skit tension ak godek2 la mesej lame ak, nak tgk mesej ape yg ak simpan kan...pastu tber2 terjumpa lak kata2 nie kiriman abg angkat ak (dh lame k, bertarikh 26/09/08)...masa nie dia tgh bg pandangan dia mengenai cinta dan tgh citer kisah cinta dia ngan seorg awek nie...haha~

gini ayatnya:

"CINTA adalah iradat Allah...
DikirmkanNya ke dunia supaya tumbuh...Kalau diletakkan di atas tanah yang lekang tandus, tumbuhnya akan menyeksakan orang lain. kalau ia datang pada hati yang keruh dan budi yang rendah, ia akan membawa kerosakan...TAPI jika ianya hinggap pada hati yang suci, ia akan mewariskan kemuliaan, keikhlasan dan taat kepada Ilahi.....
itulah CINTA"

"indahnya cinta jika berlandaskan Islam"

renung2 kan dan selamat beribadat...(tukar sket jerk ayat dr Prof Izzi)

~bye~

Tuesday, March 30, 2010

Tag Version 1


setelah sekian lame, br ak terperasan bahawasanya ak kna tag...haha...itu la cik zira, kalo tag ak, len kali tinggalkan jejak yerk...hehe~

disebabkan ak tgh tensen wat penulisan yg dh nak sampai due date, so sempat je lg ak nak update blog kan...haha...opppssss lupa, kalau dilihat cara penulisan ak dah berubah, sbb skg ak guna "aku" dan bukannya "ted" lg...sbb ape, sbb kna pangkah uollsss aritu...haha~

1. adakah anda rasa HOT?
owh! semestinya...name pn Prince kan!!! haha...(muntah!!!)...tp jwpn yg diberikan cik zira, langsung tak singnifikan...haha~

2. upload wallpaper pc/laptop yang anda guna sekarang!
"gmbr nie yg ak letak sbg wallpaper, tp bkn sebetolnya sbb yg btol2 ada lg tulisan...kalau nak tau ape ak tulis, dtg la bilek ak tgk...haha~"

3. cerita pasal gambar...
gmbr 2 adelah gmbr yg terbaru mase dinner tempoh hari...kami pelajar lelaki melayu bergmbr kenangan bersama otai rock kami iaitu Pak Kas...heeee~

4. bila kali terakhir anda makan pizza?
oooo...itu sudah lame...last skali makan bersama enchek padel kat KLCC kot mase g bli laptop utk bro ak...hmmm...taun lepas kot...haha~

5. lagu terakhir anda dengar?
Kau Aku dendangan Aizat...(tgh hapal lirik...haha~)

6. ape yang anda buat selain menyelesaikan tag ini?
seperti biasa, blogwalking jap....mencapapkan diri yg tak berapa capap ini....haha...then, tgh wat penulisan sbnrnya...haha~

7. selain name sendiri, anda dipanggil name apa?
abe (family members only), pdah (geng mase skolah dan matriks), teddy bear (awal2 msk UKM), ted (dh 3 taun memegang title ini...ahaha~), dauz (ak sker dgn panggilan nie sbb lebey membekas, bg ak la...tak smua pggl ak guna name nie, certain2 org jerk...haha~)

8. tag lagi 8 orang
  • padel
  • syuk
  • zira
  • dayah farma
  • ayue rock
  • zac
  • ina
  • udacun aka ehan
9. siapakah orang no. 1 kepada anda?
owh! dia ke? dia adalah salah seorg kawan baek ak...antara kawan yg paling rapat dgn ak dan memahami ak...btol tak dude?

10. katakan sesuatu mengenai orang no. 5?
wah! dia hebat...dia seorg rockers, tp berhati lembut (nie dia sendiri yg ckp yerk, bkn ak..haha~)

11. no. 3 ada hubungan dengan siapa?
zira eh? mesti la hubungan ngan pakwe dia...hak3~

12. bagaimana pula dengan no. 4?
erk! no komen...heeee~

13. pesanan kepada orang no. 6?
keep macho okeyh~

14. kata2 cinta utk org no. 2?
utk syuk ke? "will u marry me"...ahakz (gurau jerk syuk, jgn marah..haha~)

15. adakah no. 7 dan no. 8 mempunyai persamaan?
erm, mereka adalah perempuan....haha~

16. berikan 5 yang anda tau mengenai orang yang mentag anda?
  • pemantun kolej
  • mengambil kos PDR
  • dah nak grad dh (taun akhir)
  • sker berckp (haha~)
  • peramah orgnya...
17. persamaan antara kambing dan lembu?
wah! susahnya soklan...erm, mereka makan rumput...haha~

18. perasaan anda wat tag nie?
gumbira sgt....heeee~

19. adakah anda tau si Razman itu sengal?
weh! sker2 hati makcik ko jer nk ckp org sengal...(mslhnya sape razman 2?)

20. GAY/LESS
susahnya nak jwp, kna fikir btol2 nie...hahahaha...ape ek? erm, NORMAL lah...haha~

~bye~

Sunday, March 28, 2010

Pengumuman

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera rakan2 blogger skalian...

~pengumuman2 siapa yg mau bantu ak, tlg ak kasihani ak~

haha...sape tak tau lagu tu kan...dendangan Wali Band Cari Jodoh...sker gak lagu tu...erm, tp ted bkn nak cter pasal lagu sbnrnya...

nie ted nak melaporkan, tepat pada pukul 12:40:51 tghari td, ted secara officialnya telah mengdeaktifkan laman peribadi ted kat FACEBOOK...(feeling artis jap...haha~)


terdapat 3 alasan knape ted berbuat demikian iaitu:~

1. ted nak fokus kepada penulisan tesis (alasan pertama ini direka khas utk menutup alasan sbnr iaitu alasan kedua ted...ape lak alasan kedua ted???)
2. biarlah rahsia (haha...jgn marah sbb ted tak ley gtau...hanya ted dan enchek padel jerk tau knape...biarlah ianya menjadi rahsia kami berdua shj agar tidak melukakan hati dan perasaan org laen)
3. ted tak nak peristiwa yg pernah berlaku kat profile Friendster ted, terjadi skali lg kat Facebook... (???)

so, sesape yg nak contact ted skg, ley contact melalui:~

1. emel (~)
2. blog kesayangan ted ini... (the deepest thought)
3. kalau formal, ley jerk direct ke emel satu lg (~)
4. bley add kat either ym or msn... (emel seperti kat atas)

tq...

persoalan, ble ted nak aktifkan balek? itu ted tak mampu lg nak jwp... mgkin selepas segalanya berakhir @ mgkin juga selepas ted kuar dr UKM @ mgkin mggu depan @ mgkin juga esok...doa2kanlah...hehe~

tp, jgn risau, ted takkan delete profile ted...sbb ted syg sesgt!!!

~bye~

Saturday, March 27, 2010

Gohan Biomed!!!

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kengkawan...

heee....ted gumbira? gumbira la sgt kan...haha...erm, entry kali nie pasal ape yerk? erm, korg tau ke ape mksd gohan? gohan tu bahasa jepun, mksdnya dinner...tp ted tak pasti la ted eja btol ke tak, ted reti sebut jerk...hehehe~

bnyk lak kan entry ted kali nie? hehe...nie sbb bnyk event kali nie, smua pn nak masuk dlm blog...
kali nie pasal dinner lak...butir2nya sepert berikut:-

Tempat: Hotel Sri Pacific
Tarikh: 25/03/2010
Tema: Masquerade
Slogan: Behind the mask, shines a future scientist
Overall Rating: 7/10 (Great)

erm, event dia best gak...I believe that, the organizer has put a very great effort towards this program...and I do believe that, they have tried all their best to make this event grand and I wanna congrats all the organizer bcoz, u guys have done a great job...love the nite!!!

ted lak mlm 2 memenangi:~
PRINCE OF THE MASQUERADE

"ini lah PRINCE yg ted cter 2...tak de la encem pn...muka berjerawat, gemuk jerk...tp, jadi PRINCE...aisyhhh! pelik2...haha~)

hahaha...tak expect pn nak menang...pakaian besa2 jerk mlm 2...haha (so humble...wekkk, muntah...haha~)

"ted dpt yg tulis prince 2 (ape ntah name dia), cd, ngan bunga (1st time wooo dpt bunga...sonok sgt, blue rose...chanteQ)"

tp, ted sedey tak menang anugerah saintis harapan...isk! kalah ngan kawan ted...haha...tp lg sedey, xmasuk dlm calon pn...isk! korg nie, mmg tak sokong ted kan...hahahaha~

erm, lg 1...ted nak sgt mengabadikan gmbr dgn seseorg yg ted admire very much...dpt la satu gmbr utk kenangan, utk tatapan ble ted da hbs nnt...sgt2 admire dia!!!...walaupn hanya 1 jerk gmbr kami berdua, tp ok la...kenangan itu yg penting...(korg tak yah cari la sape kat dlm album diner yg ak bg, sbb ak dah asingkan awal2 lg....huhu~)

~bye~

Friday, March 26, 2010

Cherating....Gambar!!!

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kengkwn...

Ted maseh lg dlm mood cherating...haha...erm, disbbkan entry lalu xde bnyk gmbr, pastu ramai lak duk komen nak tgk gmbr (ramai kerz? sorg je rasenya...haha~)
so, nah kali nie ted uploadkan...korg tgk la sampai muntah yerk...haha~

"berkelah di RnR Temerloh...makan spageti"

"dak2 laki yg tau mkn je...mandi pantai tak nak...takot lemas ke? (kata2 ini tidak termasuk ted dan Mr G ya...haha~)"

"lepaking kat umah Mr H...siapkan barang2 utk BBQ"

"tgh berusaha nak idopkan api pas ujan...haha~"

"kumpulan wanita duk men game jerk...laki jerk yg bertungkus lumus...hahahaha~"

"semangatkan kami membakarkan diri dan ayam....hahahaha~"

"dah penat selepas berusaha untuk idopkan api...haha~"

"pagi sblm balek...bergmbr di batuan sblm terjun ke laut..."

"turn laki lak"

"bersedia utk melompat...haha~"

"name2 kami"

"di santuari penyu...teruja + gumbira dpt tgk penyu"

"nie la penyu yg mesra ngan ted...haha~"

"bergmbr sebelum pulang...haha...semua pn gumbira...sker ted tgk...haha~"

"inilah kami....UKM BIOMED 06/10 yg join ke Cherating...Kami Sgt Gumbira..."

amacam...puah ati dgn gmbr2 yg dibekalkn? kalau tak gak, add la ted kat FB...haha~

~bye~

Tuesday, March 23, 2010

Cherating was AWESOMEEEEEEEEEEEEE~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kengkwn sekalian...

Kabare? (speaking jawa lak...hehe~)...entry kali nie ted nak story la skit pasal percutian ted and da geng ke Cherating aritu...wah! best sesgt...gumbira habisan...hehe~

"gmbr dr Cherating...ade lg, tp mls nak upload...haha~"

Day 1
kitaorg gerak dlm kol 11 pas smua da settle...pergh, mula2 planning formation len, pastu nek jerk lebuhraya, trus bertukar formation kete, ted last skali...hiks...besa la bwk anak org, so kna pelan2 jerk...sampai dlm kol 4 lebey sbb berkelah dlu kat RnR Temerloh...thanks kepada pembekal mknn2, sedap...haha~

Check In hotel, pastu solat segala...trus pegi pantai...jauh skit la, bkn btol2 depan hotel...tak kesah la...mandi manda...pastu sambung mandi kolam lak....haha..sonok dpt menunjukkan skill bley terapung...sbb ted ada sistem tambahan...ahahaha~

malam lak, pergi makan ikan bakar...3 kedai pegi br jumpa yg bukak...haha...kat kedai nie tak besh sgt la mskn dia, tmbh2 makcik kedai muka ketat jerk...hampeh tol, bkn nak senyum...tp, yg menariknya, ke-havoc-kan kitaorg menarik perhatian org sekeliling...smua tanya, dr mane dik? hahahaha~ then balek bilek, ted trus tdo...mls nak stay up...

Day 2
Hari kedua bnyk pecah sbb menjlnkan keje masing2....ada yg kna bli dan bersihkan ayam utk BBQ mlm nye nnt...semua dilakukan kat umah Mr H...then, ada lak yg lepak2 jerk kat hotel, tak wat pape...haha...itu la ted...duk men UNO dan makan jerk...haha...pastu, tghari pegi umah Mr H smua utk lunch...mak dia masak...cedapppppppppp! tp ted tak mkn bnyk la, ala2 cover gitu...haha...

then balek hotel, berehat katenya...ted ape lg duk buat...merayau jela sbb kat hotel yg kitaorg duk tu ada masalah kiblat...kat chalet laen, laen arahnya...hampeh tol! ted trus pegi masjid jerk...malas nak layan kan...

so, mlm lak ada BBQ...ted akui start agak lmbt, sbb kitaorg tggu ujan reda...seyesly, ujan, sepanjang2 hari...sekejap je rasenya 1 hari...so, mlm 2 berBBQ la...bley mkn dah kol 11 lebey, cian lak ted tgk diaorg...lapar...haha...

pastu smbg ngan aktiviti ted, iaitu bertukar2 hadiah...perghhhh! mmg havoc la mlm 2...part paling best dlm kitaorg nya trip...hahaha...lawak sgt...pandai korg berlakon...ted salute...haha~
pastu balek bilek tdo, tu pn dh kol 230pg...sok nak drive balek nie...haha~

Day 3
Hari last...sedey!!! pagi planning nak g mandi pantai dlu...smua g kecuali diaorg yg duk bilek ted smua bangun lambat...hampeh korg...tp tak kesah la kan...pas hbs bergmbr segala kat sana, sambung lak kat kolam...haha...then kitaorg prepare nak check out...janji kol 11, tgk2 kol 12 gak br siap smua...hish~

dah kuar tu, tak de la balek trus, mula2 g Santuari Penyu dlu, tgk penyu jap...then, pegi bli keropok dan cenderamata plak...pastu g mkn kat aziz satar nya kedai...pastu siap nak balek la...hari nie mood ted tak brape baek skit...ade la sbb dia, tak nak la ted citer sbb menda tu tak bermotif pn sebenarnya...huhu~

odw balek, co yg bawak...haha...ted tdo dlu sbb tak ckp tdo kan...rasenya mesti diaorg duk ngutuk jerk ted kan sbb ted tdo...lantak la...yg penting pastu ted kna drive dlm jam...haha~ kitaorg kuar cherating dlm kol 4 lebey, sampai kl kol 9, tu pn sbb sesat...haha~

"Pantai Cherating...ChanteQ!!! nie caption sendiri tau...dan diedit sendiri oleh ted...haha~"

Itulah kisah kitaorg kat sane...sonok pn ade, tension pn ted ade gak...tp cover jela...nnt org len plak rase tak besh kan...

oh! rakan sebilek ted adelah Mr S, Mr H dan Mr G...

~bye~

Friday, March 19, 2010

Cherating....Here We Come~



Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kwn2...

dah bgn blom nie? solat subuh tak nie? ke kantoi? isk3!!! jgn camtu...tak baek, dosa...Allah tak sayang org yg melanggar perintah-Nya...(sekadar tazkirah di pagi hari)

back to the topic, ye kwn2...ted nak g bercuti...Alhamdulillah planning yg mengambil mase berbulan2, bnyk menda diharungi, badai, taufan, el nino, segala dah ditempuhi...akhirnya sampai la waktu dan ketikanya...

heeee....gumbira tahap cipan nie...haha...erm, aktiviti nie dilakukan sbb mmg dh jadi trend bg final year kat UKM KL nie mesti nak wat trip ke mana2...bercuti bersama katenya...so, kitaorg biomed/4 pn tak terlepas gak la...kalau nak kira, menda nie dah plan seawal tahun 3 lg...wah!
semangat kan...haha~

"tak sabar rasenya nak jenjalan kat tepi pantai...hiks"

so, jap lg kitaorg nak bertolak (sempat lg update blog kan? haha~)... smua yg pegi 21 org... 2 org kwn ted last minute cancel...sedey ted, tp nak wat cena sbb diaorg ada mslh yg tak ley dielakkan...diaorg sendiri pn sedey gak, sbb diaorg antara yg paling semangat sbnrnya...huhu~

so, tak nak sedey2...nak enjoy jerk kat sane...everything was prepared...so, ted harap korg doakanlah keselamatan kami smua pergi dan balek nnt...InsyaAllah tak de pape berlaku...AMIN...

Monday, March 15, 2010

yeay...ted menang...haha~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kwn2...

ape khabar? harap2 dlm keadaan baek...camne ngan ujung mggu korg? besh x?

hujung mggu nie bg ted pnat skit sbb ted kna hadiri simposium biomed semalaysia kat upm..
utk kali nie, ted disuruh oleh supervisor ted utk masuk dlm poster presentation...mula2 ted nak masuk oral presentation tp due date dh tamat nak hntr abstrak...so, xdpt la...join poster pn ok la...

"mase presentation...muka xley blah...haha~"
kredit: cik nisaQ for thiz picture...hehe~

mggu sblm 2 ted ada presentation, all together dh 3 tak termasuk yg poster nie...utk menghadapi yg 3 nie pn ted dh tdo lewat mlm, tak tdo pn ada...huhu...pastu presentation data hari rabu, hbs jerk, trus wat poster...sambung lg tak tdo mlm kan nak siapkan nie, nak tunjuk kat SV...

pastu, dh siap print sgala..pergi la upm...tgk2 schedule, ted present hari ahad...so, ok la...tak kesah pn...pada awalnya poster ted tak termasuk dlm senarai, so cam lmbt la dia tampal, dh lewat ptg br dia tampal, org tak perasan sgt la...

"nie la poster ted pertandingkan itu"

then, esoknya...ramai dtg tgk dan terkejut...(eh! chanteknya...poster sape nie?? haha...bkn camtu yer) diaorg terkejut sbb poster ted the one and only dlm bahasa melayu...tp, tak kesah la sbb ted bangga, sbb UKM memartabatkan bahasa melayu...hehe~

so sampai la sesi presentation, ape lg...present la dgn penuh keyakinan didada...bnyk gak soklan ditanya sbb diaorg tak penah wat research pasal tu, so dia tak tau sgt la...ted dgn penuh confident menerangkan poster tersebut...1st examinar ada dekat 2o minit gak la...then 2nd examinat lak...

pas hbs present tu lak, dak2 u lain plak bertanya soklan...mostly UIA...so, ted terangkan jela...cuma diaorg cam teruja la sbb tesis kitaorg dlm BM...hehe~

soklan yg paling laris kat poster ted adelah...
Ape itu KALDU???

then, penyampaian hadiah lak, ted tak meletakkan harapan tinggi pn, pastu tgk2, ted menang
BEST POSTER PRESENTATION FOR THE CATEGORY CELL BIOLOGY, IMMUNOLOGY and MICROBIOLOGY...

"nie lak hadiah yg dimenangi'

wah! terkejut gak la...tp gembira...hehe...Alhamdulillah ted syukur sgt2...balek ngan hati berbunga2...terlupa sgala tekanan...
Penat lelah ted slame nie, terbalas gak la...Alhamdulillah...

ted ingin mengucapkan terima kasih kpd smua yg meyokong ted, trutamanya teammate satu SV, pensyarah2 terutamanya SV ted dan KJ...kwn2 yg dtg ke upm, junior yg ada mase tu gak, serta kwn2 yg laen...thank you so much...

~bye~

Thursday, March 11, 2010

Isu bkn semasa 2: Give & Take

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera....

Rentetan drpd entry ted yg sblm nie pasal Isu bkn semasa 1: Ngorat, diva yg menggelarkan diri dia terkenal itew skali lg mengeluarkan statement yg tidak kurang hebatnya...haha~

walaupon biasa didengari, tp sbb ianya kuar dr mulut diva kan, so ianya adelah sesuatu yg baru la...haha...ceni statement dia:

"dalam bercinta nie, setiap pasangan kna ada give and take dari kedua2 belah pihak...kalau satu pihak asyik give, give, give jerk, dan satu pihak lg take, take, take jerk...rumah tangga akan tidak aman damai nnt"

itu la statement diva tersebut...so, camne nie? ape lak kate korg? stuju atau tidak? haha...ted tak nak komen lg...you guys decide it first...

~bye~

Monday, March 8, 2010

Mr H

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera...

entry kali nie ditujukan khas utk shbt baek ted, iaitu Mr H yg menyambut hari kelahirannya yg ke 23 hari nie (8/3/10)...

Ucapan khas drpd ted utk Mr H...(walaupon xpasti dia bc ke x blog ted...hehe~)

~> Ted doakan semoga Mr H dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki serta dipermudahkan dalam menjalankan segala urusan seharian terutamanya menjalankan ibadat kepada Allah swt...
~> Juga diharapkan dapat bertemu jodoh yg sesuai yg akan menjadi pelengkap kepada kehidupan Mr H nnt, yg membawa sinar kebahagian...Amin~
~>Gud Luck utk presentation data nnt dan gud luck juga utk tesis awak nnt...InsyaAllah balasan yg setimpal dgn usaha yg telah awak letakkan utk tesis awak...
~> Jgn tension2 k..
~> Ceria slalu...forget ape yg people used to talk about u sbb ape, sbb diaorg tak kenal pn awak sape sbnrnya...
~> Lastly, semoga berjaya dlm ape jua bidang yg awak ceburi, dan sya juga doakan smoga impian awak utk menjadi ahli akedemik berjaya...and semoga persahabatan kita yg dilandaskan atas dasar kepercayaan akan berkekalan hingga ke akhir hayat...Insyaallah...

"memperkenalkan Mr H @ nama penuhnya Muhd Hanis Md Idris"

~bye~

Saturday, March 6, 2010

~Sigh~

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera kwn...

knape ek, setiap keputusan yg kita amik kat dunia nie memerlukan kita berfikir dulu tentang org laen? kalau kita amik keputusan sendiri, kita akan dikatakan sbg selfish...

tp tersgt la tidak adil bila each time pn nak menyenangkan hati org laen sedangkan hati sendiri terseksa....huhu

ada sesape bley bgtau kenape? kalau ade jurnal ke, ley share la...huhu~

~bye~