Tuesday, June 1, 2010

Diari seorg penganggur

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

wah! skg nie baru la bergelar betul2 penganggur sbb duk umah kan...haha...ayah aku ckp, duk jela rumah dlu, tak payah keje lagi...sentap!!! haha...nak cari keje la sbb bosan sgt2 duk rumah nie...haha...nak tau ape yg aku wat kat umah!?

pagi2 tu slalunya kna hntr adik aku, si am pegi sekolah...kalau dia tak de buat hal, dia pegi ngan bas la...tp, kalau dia cam mls2 tu, aku la kna pujuk g hntr...then, balik dr hntr adik aku, kemas umah jap, basuh pinggan, basuh baju, sapu lantai...then, pegi pasar (kalau rajin), kalau malas aku korek peti ais cari ape nak masak tghari nie...

kalau g pasar, ikut la mane yg aku suka...slalu nya pergi pasar siti khadijah je trus sbb senang, smua ada...haha...pas balik tu, kalau masih awal buat la ape2 yg patut...then, masuk dapur...memasak...ooo!!! i like masak...tgk la ape resepi di kepala yg terlintas, yg tu la aku masak, adik2 aku jarang sekali request something, sbb ape aku masak, dia akan makan...haha...senang!

pas hbs masak segala...amik adik aku balik sekolah...sampai umah lak, siap2 kan la makanan smua...ayah aku pn balik keje tghari nak mkn gak sbb tu aku kna cepat masak...haha...ptg lak...aku berehat la kejap...tgk tv smua...pastu kna siapkan mkn mlm lak, sblm tu kna angkat kain dlu...

then, mlm...kna hntr adik aku g mengaji...balik, aku tgk berita sambil lipat kain smua...then, makan...aku slalunya mkn lmbt skit dr org2 lain sbb nak tgk berita dlu...hehe...pastu kol 10 g amik adik aku...pastu, kalau rajin g la cc jap...cek emel, FB, scandal online tak, emel reply keje ada tak...haha...smua la...pastu tgh mlm tdo...pastu cycle itu akan berulang....hehe~

itu la the beauty jd penganggur (bg aku la)...jadi surirumah bak kate kawan aku..haha...ok ape, bley la ummi aku rehat, lgpn dia nak kna tgk2kan atuk aku lg...so, ringan la beban dia skit kan...aku lak bertambah berat sbb asyik makan je kejenya...hehe~

~bye~

5 comments:

yuyun said...

ade ciri-ciri isteri mithali. eh, suami.. huhu..

ain said...

skandal??? hahaha...
nti kongsi2 lah resepi baru ngan ak yea...x tau nk msk ape kt umh nie

Ted said...

~yuyun~
haha...hati2 yun, jgn salah sebut...

~ain~
haha...knape dgn skandal 2?
erm, aku resepi2 biasa je...resepi kg...diperturunkan oleh ayah aku...hehe~

padilchan said...

ted~

very da makcik2. sesi mengumpat bersama jiran2 tetangga xde kew?? haha~

weh, t jom g pengkalan kubur. nak survey sumting~

Ted said...

~padel~

haruz la...haha~
aku ngan jiran2 xrapat la, xsonok nak ngumpat nie, tp aku duk ngumpat ngan makcik aku...hahahaha...sonok~

okeyh...no hal la...dtg je kelantan...nnt aku bwk ko tunjuk "keindahan" negeri aku...fhm2 sudah...haha~

nnt, konpem ko taknak balik kk...hahaha...tp, 1st, aku bwk ko pegi pasir mas dlu...amacam ok x?