Saturday, September 25, 2010

Awas~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

tghari td b4 khutbah jumaat...ada pengumuman dr jwntkuasa masjid, berkenaan langkah berjaga2 dr demam denggi dan demam denggi berdarah...statistik dr jbtn kesihatan negeri kelantan menunjukkan kelantan mencatakan kes demam denggi paling tinggi utk mggu 37 (12-18/9) dan langkah berjaga2 perlu diambil terutama di kawasan HOT SPOTS @ kawasan merah...so, aku agak terkejut la dan bersemngat nak tau kat mana kwsn2 merah tu, mane la tau termasuk kg aku kan...

balik trus meng"google"...tgk kat laman web KKM...yup! mmg betul kes kat denggi kat kelantan paling tinggi bg mggu ke 37 dgn 169 kes...begitu gak dgn mggu sblmnya, 214 kes...utk bacaan lanjut sila la klik "KKM"...tp, Alhamdulillah kwsn merah tak termasuk kwsn umah aku...

utk info, kwsn2 merah kat kelantan adalah; Lorong Merican, Kg Kok Pasir, Taman Idaman, Taman Desa Kemumin dan Kg Batu 3, Jalan Kuala Krai...

so, kepada semua...ambillah langkah berjaga2 dr awal...take action...jgn biarkan makhluk pembinasa ini merosakkan kehidupan seharian kita...dan kerajaan juga memandang serius tentang hal ini dan kalau inspection dilakukan dan tempat pembiakan nyamuk dikesan ditempat/rumah anda, kompaun akan dikenakan dengan denda maksimum rm500...ada kes dlm paper beberapa hari lepas, seorg pakcik dikena denda oleh mahkamah sebnyk rm500 dan pakcik tu dr kg aku lak...tercalar imej kg...huhu~


"BASMI DENGGI TANGGUNGJAWAB BERSAMA"

~bye~

Wednesday, September 22, 2010

Pantai~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

well, here i am...at Pantai Tok Bali~

"an evening breeze~"

"mencari sinar kebahagian..."

~bye~

Tuesday, September 21, 2010

Update Raye 2010

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Salam 12 Syawal 1421H, Salam Permuafakatan buat semua...

hari nie dh masuk hr ke 12 syawal, baru la aku nak sibuk2 update pasal raye...bkn ape, lately bnyk komitmen skit...so, aku dahulukan mane yg penting...

sampai ke saat 12 syawal nie, tempat korg masih meriah ke dgn sambutan raya? mesti bnykkan rumah2 terbuka kat mane2 aje...huhu...keadaan berbeza di tempat aku...sambutan syawal (raya), boley dikatakan tamat apabila pekerja sektor kerajaan dah mula kerja @ paling tidak selepas cuti skolah tamat...itu dikira hbs dh la raya...tp, tak mcm kat kl ke, sambutan syawal sampai hari ke 30 syawal tu...bagus kan...dengki aku...hehe~

raya kali nie bg aku takde la best sgt sbb dh besar kan, tp yg sonoknya aku bnyk menghabiskan masa dengan abg angkat aku...kalau dia tak dtg umah aku, aku g umah dia, then kitaorg kuar jalan2 raya kat umah kwn abg angkat aku...sbb kwn2 dia aku knal, mane tak nya, >4 thn kenal, of course la kwn2 dia pn aku knal...haha~

walaupn dia start keje agak awal, tp still ada masa nak g jln2...sbb bukan ape, raye tahun depan kitaorg tak pasti bley g jln2 lagi ke tak sbb masing2 ada komitmen lain...huhu~

umah sedara mara rapat (belah umi) yg sebelah umah tu je, haruz kna pergi kalau tak nnt kena bebel...then, sedara belah ayah lak, jauh skit umahnya...malaz nak pegi sbnrnya...mula2 gtau umi, tak nak pegi...pastu umi report kat ayah, so sblm suara yg ibaratnya petir itu keluar, trus start motor pegi...raya pn kna paksa ke? haha~

so, itu jela...malas nak tulis report setiap hari, nnt ada la plak ckp...aku nak wat novel ke ape kat blog nie...tambah2 ko Diva...asyik pangkah aku je kerjanya...haha...sorry ke, aritu dh mintak maaf, so nie nak minta maaf lg...hehe~

~bye~

Wednesday, September 8, 2010

Dari Sekeping Hati~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Alhamdulillah kehadiran Aidilfitri menunjukkan bahawa kita semakin hampir mengakhiri dugaan di bulan Ramadhan yg paling utama iaitu menahan nafsu makan...jgn la plak lepas nie trus melantak tak ingat dunia...huhu...

kita sbg umat Islam sepatutnya merasa sedih sbb Ramadhan akan meninggalkan kita dan belum tentu lg kita akan dipertemukan lg pada tahun hadapan...

Di kesempatan yang diberikan nie, aku Mohamad Firdaus Rosli mengucapkan:

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

ampun maaf aku pinta kepada yang mengenali diri ini jika aku ada buat salah silap ngan korg, aku menumpat korg ke, aku menyakitkan hati korg ke, aku ada buat korg sedey ke, aku merampas hak korg ke, tak balas mesej korg ke dll (kalau nak sebut mmg tak habis kot)...mohon maaf dari hati yang ikhlas di hari berbahagia nie...aku hanyalah manusia dan tidak pernah serik dr melakukan kesalahan, oleh itu maafkanlah diri ini...semoga kehadiran Aidilfitri kali ini disambut dengan penuh meriah...

ambillah peluang di Aidilfitri ini juga untuk bermaaf2an antara yg bersengketa, bermusuhan, bertelagah dsg...rapatkan jurang2 yg terpisah antara korg...buanglah ego masing2, rapatkan silaturrahim antara sesama manusia...setiap umat Islam itu adalah bersaudara...




~wasalam~