Wednesday, October 27, 2010

My Turn


setelah 3 kali outstation bersama partner serta bos sendiri, akhirnya sampailah kepada task di mana aku ditugaskan utk outstation berseorangan. quite nervous, but segalanya mesti aku lakukan dgn baik dan sempurna dan Alhamdulillah, sudah 3 hari aku di sini pada ketika ini (27/10) dan smuanya lancar...

bos agak risau sebenarnya sbb 1st task kan...sblm pegi dh diberi nasihat mcm2, drive elok2, jgn laju...biar lmbt smpai asalkan selamat...bnykkan selawat masa memandu...berhenti kalau ngantuk...smua la sbb aku drive sorg2, itu la dia risau...syg gak bos kat aku ye...haha~
masa program lak, kejap2 call, kejap2 call...bnyk la yg ditanya "how was program?", "dh makan ke, kalau belum mkn dlu", "bosan ke?", "tgh wat pe", "dh solat ke blum? kalau belum, solat dlu, seboleh mgkin berjemaah" (polisi syrkt, mesti solat berjemaah)...itu la soklan2 ditanya, slalunya skali call 1 soalan je ditanya, sbb tu la kot jd bnyk kali call...haha~

esok, Insyallah bos dan staff sorg lg akan dtg utk penilaian utk perubahan position...I'm doing this, just for the sake of that particular position...berharap sgt dpt...bos ada ckp, penilaian nie agak penting...kalau tak dpt, nak tggu peluang kedua, lambat lg la...aku lakukan smua nie sbb teringinkan position tersebut walaupn yg diimpikan sblm nie pada syrkt len, tp maybe rezki aku kat syrkt nie...siapa tau~

~doakan aku kwn2~

Sunday, October 24, 2010

[Kehidupan]


org kate idup nie seumpama roda, kdg2 kita berada kat atas dan kdg2 kita berada kat bwh...tp, ada gak yg tidak bersetuju dgn perumpamaan tersebut, sbgai cth bg org yg sentiasa berfikiran positif, bg mereka tiada istilah berada dibawah, bg mereka ianya merupakan dugaan utk kita membaiki diri kearah kebaikan (optimis)...tak kesah la ape pn, sbb pndgn setiap manusia adalah berbeza, dan itulah keunikan manusia...
bkn ape, td pas solat zohor lepak2 jap sambil merehatkan mata selepas lama menatap screen komputer, so aku terkenangkan balik masa kat u...sempat la flashback dr thn 1 - thn  4...serasa sungguh cepat masa berlalu, tp bkn itu aku fikirkan...

aku teringat masa blaja dlu, waktu dimana ko diperlukan tak kesah dr segi pertolongan @ idea @ hanya sbg tempat meluahkan perasaan/problem, ko dianggap sebgai dewa (hanya perumpamaan), mksdnya bnyk la kata2 manis ditaburkan, memuji bagai hanya utk mendptkan pertolongan dr ko...walhal, ape yg diungkapkan hanyalah utk menarik perhatian ko utk menolong mereka...which mean, those words adalah dusta semata2...

tp, pada saat ko tidak diperlukan, ko dianggap tak ubah seperti sampah di tepi jln, nak dipandang pn dirasakan menjijikkan...mmg korg akan dianggap seperti tidak pernah wujud pn dlm idup mereka...huhu...penah ke korg mengalami keadaan sedemikian??? Ya Allah kenapalah realiti kehidupan ini amat perit utk dilalui???

perkara seperti nie selalunya membuatkan aku sedar bhw hypocrisy ada dimana, cuma bergantung kepada korg sendiri cena nak handle menda tersebut...bkn sekali terjadi dlm idup aku, ada yg mengaku kwn hanya semata2 nak dptkan sesuatu dr korg...mcmlah...huhu~

p/s: bkn aku ingin mengungkit atau ape, just nak share ape yg berlaku dlm dunia realiti...dan jgn la plak ada yg terasa, sbb aku tak gtau secara spesifik pn kat sini...tp, sape yg makan cili, dia yg terasa pedas...

 
"sekadar perkongsian"
pixa originally from ILUVISLAM

Tuesday, October 19, 2010

Bermandi keringat di tepi jalan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

odw balik petang td, mase tgh drive rasa tak sedap hati, tp teruskan gak pemanduan...tber2 stereng kete bergegar2...ape plak yg berlaku nih? bg signal, berhenti kat tepi...check2 tgk, tayar blakang pancit...trus panic!!! ape nak wat nie, nak kna call pomen keta ke? (1st kan jadi ceni, sblm nie tak penah,so agak kelam kabut gak jadinya)

last2 call me dad "dad, bwkkan besi sekian2, aritu si pondan polan pinjam tak hantar lg...nnt dad amik dgn dia, bwkkan ek...maceh!"

then, my dad dtg la bwk itu besi (ape ntah namenya) sambil2 dia supervise aku duk tukar tayar...susah gle nak bukak nut, kete classic la katenya...hbs kuar peluh jantan segala...haha~

"gini la gaya aku cuba menukar tayar keta...gigih ok...agagaga~"
pixa originally from Fotosearch

tber ayah aku tanya "cena ko drive keta sampai teruk ceni tayar rosak?" (tanya ayah aku dgn muka tak puas ati...ayah aku ckp kelantan ye sbnrnya)..."sya drift" aku jwp sambil tersengih2...seb bek tak kena lempang...aiyooo, berani matinya jwpn...

last2 sampai umah kol 6 lebey dh...huhu...keje bertimbun nak kna wat, dgn powerpoint kna edit lg pas kna komen td, database pn kna siapkan cepat (yg nie lg naya, smua tgh tggu data2 dr aku), esok kemungkinan kna g outstation lg...ble nak siap keje ni? nanges lg~

"sekadar selingan...ngeeee~"
pixa originally from Cartoonstock

Monday, October 18, 2010

Knape ko jujur sgt?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

td mase nak g mkn tghari, dh start engine motor bagai, tber ada sorg budak tadika sblh tmpt aku duk tu dtg kat aku ckp nak ikut...dh la aku tak knal sgt, br nmpk pn dlm 2,3 hari nie je...aku ckp la tak ley dgn penuh gentle...

tp budak tu duk nak ikut gak (hish! budak nie, tak reti bahasa kew, org ckp tak ley, tak ley la..kataku dlm hati)

disbbkan aku tak bagi gak, tber budak tu ckp "abe gemuk"...wah! sentap punya budak...seb bek cikgu tadika ada masa tu, kalau tak dah lame aku cili2 mulut budak tu...(dlm hati aku, sabar ted, sabar! budak2 je tu, tok sah duk layan sgt)

then, masa tgh makan tu teringat lagu savage garden, the animal song,

"animals and children tell the truth they never lie"

fikir2 balik betul kot budak tu ckp...wahhHHHHH! aku gemuk ke? (statement tak sedar diri sebenarnya)...aritu dh turun berat aku, tak kan la nek balik...bencinya! Diva jom la kita g workout, ko tak kesiankan aku kew? tau la ko dh ramping cam kerengga, tp temankanlah aku...huhu~

hey, budak ngape ko jujur sgt hah? ckp la tembam ke, bulat ke, tak pe lah gak...huhu...nanges~

"pixa courtesy of Cats On TShirt"

Tuesday, October 5, 2010

Buang Masa


Petang td, cousin aku ada ajak kuar...pegi jalan2 katanya sbb bosan duk umah...so, sbb tak de buat pape aku on jela...

tanya nak g mane (aku jd driver), kate nak g KB Mall...ok la lgpn dh lame aku tak ke sana...rupa2nya cousin aku nak main boling...hish! tak ckp awal2, kalau tak aku dh pakai stokin awal2, nie dh kna beli...tp layan jela kan...

yg mainnya, aku, 2 org cousin aku n adik aku...4 org smuanya...nah! tgk la score...

"adik aku sama cousin aku la..."

"aku nya score lak...128"

ok la tu...dh lame tak main, bape bulan ntah...lambat skit panas badan, tu awal2 tak besh je...hehe...men 1 game je sbb nak kejar mase, nak g jumpa org lak...

~fin~

Tamat sudah~


korg, berjumpa lg kita di alam blogging nie...korg happy x? tanya soklan tak bermotif...haha~

Alhamdulillah hari nie, 26 Syawal, aku dh berjaya habiskan puasa sunat 6...dh lewat sgt dh nie, slalunya b4 15 syawal dh selesai, tp kali nie bnyk sgt undangan kenduri lah, rumah terbuka lah...terpaksa menjadi wakil parents...huhu~

bersempena tamatnya puasa sunat nie, so planning la nak wat nasi lemak...1st time wat secara complete...minta umi tlg ajarkan, bley plak dia ckp xpandai...eleh! padahal xnak tunjuk skill...haha...so, import tukang masak len, iaitu makcik aku yg didatangkan khas dr sebelah umah (umah dekat2 korg)...

tanya skit2 je, bape bnyk masuk santan, ape lg nak letak, camtu je...yg len smua aku wat sendiri..."umi, duk diam2 tgk tv, biar anak teruna umi yg masak pagi nie...hak3~"

so, inilah dia....

Nasinya:

Masukkan beras yg dh dibasuh (penting nie, kalau tak, takkan jadi nasinya), santan, garam skit, gula skit dan daun pandan (kalau tak nak letak pn tak pe gak senah! yg penting diri sendiri gumbira okey~)













Sambalnya lak:

Kisar sampai lumat cili kering + bawang merah + bawang putih + halia dengan air...kalau nak sedap (resepi makcik aku), masukkan secubit ikan bilis yg dh dibasuh dan kisar skali sampai lumat...

pastu tumiskan dan masak la sampai siap...senangkan~






untuk telur rebus n timun...sendiri pikir sudah...senang sgt...owh! ikan bilis digoreng berasingan yer...campurkan dengan sambal bila nak makan je...baru la lazat...hehe~

then, siaplah...kacang jer~

wah! gumbira sgt ble dh siap tu...rasa??? boley tahan...1st time try kan...walaupn nampak simple, tp bnyk gak menda nak kna wat...tambah2 ada tips2 memasak nasi lemak yg sedap dr makcik aku...hehe...terima kasih makcik~

adik aku balik sekolah...berselera je makan...suka aku...utk si am lak, aku gorengkan ayam sbg lauk tambahan...biasa la budak kecik kan~

yg penting makcik2 aku duk puji masa aku pegi hantarkan nasi lemak tu kat umah diaorg...sedap katanya...yekew? ke nak amik hati jer...haha...well, aku anggap sbg compliment la~

"Siaplah...nie hidangan aku makan yer...tak cantikkan presentationnya, tp tak pelah sbb sendiri mau makan ma...utk bg kat makcik aku, cantik je aku hias, tp lupa nak amik gmbr...hak3~"

~Fin~

Saturday, October 2, 2010

Maju Setapak Ke Hadapan~


Ucapan Selamat Hari Lahir ditujukan khas kepada member rapat aku sorg nie aka pemilik blog ++ me WORD ++...(nnt lawat la blog dia yer, aku just promote je..hehe~)

Nothing much, tak nak ucapan pnjg2 sbb empunya dia tak minat nak baca blog pnjg2 nie...so, i make it simple...k~

Selamat Hari Lahir dude...
semoga ko sentiasa dilimpahi rahmat Allah selalu...smoga dipanjangkan umur, dimurahkan rezki dan diterima amalan oleh-Nya...
semoga prinsip2 idup ko yg ko pegang slama nie sentiasa menjadi motivasi buat diri ko...(seorg yg kuat prinsip nie...)
well, smoga berjaya dlm ape jua bidang yg ko tempuh k...
smoga persahabatan kita berkekalan...InsyaAllah~

"beliau..hehe~ XD"

"Tomenai de tomenai de, ima wo ugokasu kimochi, donna ni chiisana tsubomi demo, hitotsu dake no HAPPINESS"

p/s: aku yakin ko tau mksd nie...kalau tak tau, ko tau kat ne nak cari kan...hehe~
sentiasa bergumbira and smile always...k~ chillsssss