Sunday, November 28, 2010

Forgiving Others Is The Best

A kindergarten teacher decided to let her class play a game. The teacher told each child in the class to bring along a plastic bag containing a few potatoes. Each potato will be given a name of a person that the child hates, so the number of potatoes that a child will put in his/her plastic bag will depend on the number of people he/she hates. 
So when the day came, every child brought some potatoes with the name of the people he/she hated. Some had 2 potatoes; some 3 while some up to 5 potatoes.The teacher then told the children to carry with them the potatoes in the plastic bag wherever they go (even to the toilet) for one week. 
Days after days passed by, and the children started to complain due to the unpleasant smell let out by the rotten potatoes. Besides, those having 5 potatoes also had to carry heavier bags. After one week, the children were relieved because the game had finally ended. 
The teacher asked: "How did you feel while carrying the potatoes with you for one week?" The children let out their frustrations and started complaining of the trouble that they had to go through having to carry the heavy and smelly potatoes wherever they go. 
Then the teacher told them the hidden meaning behind the game. The teacher said: "This is exactly the situation when you carry your hatred for somebody inside your heart. The stench of hatred will contaminate your heart and you will carry it with you wherever you go. If you cannot tolerate the smell of rotten potatoes for just one week, can you imagine what is it like to have the stench of hatred in your heart for your lifetime???"  
Throw away any hatred for anyone from your heart. Forgiving others is the best attitude to take!
 pixa originally from Ronnie

Saturday, November 27, 2010

Teater Natrah Kembali


Teater Natrah kembali keudara sekali lg atas permintaan ramai...

Sedikit Info:-
Tempat: Panggung Sari, Istana Budaya
Tarikh: 25 Nov ~ 5 Dis 2010
Masa: 830mlm
3.00ptg (27,28/11 & 3,4/12)
for more info, klik Teater Natrah

pixa originally from IstanaBudaya

korg2...pergi la tgk teater nie...besh, i can guarantee it...ted teringin sgt nak g tgk skali lg walaupn tahun lepas dh tgk, tp check2 schedule, belek diary tgk...nanges, tak de kosong...program yg mmg dh tak bley nak ubah...lgpn member tak de nak ajak g...nanges lg~

sedey gak la sbb mmg ted minat sesgt teater nie, sbb ianya mengisarkan ttg sejarah kan...lebey2 lg apabila ianya melibatkan persoalan agama Islam...ted jd bersemangat bila tgk cter nie...huhu~

so, sape2 yg berkelapangan pegi la ek...wah! promote nie...hehe~

Sunday, November 21, 2010

Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran

Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran-Dr Fadhilah Kamsah

JANUARI
bercita-cita tinggi dan orangnya serius
suka melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
peka dengan setiap yang dibuat nampak keuntungan
suka smart, kemas dan teratur
sensitif, berfikiran mendalam
pandai mengambil hati orang lain
pendiam kecuali setelah dirangsang
agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi
mudah mendisiplinkan diri sendiri
badan sehat tetapi mudah diserang selesema
bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkanya
cukup sayang kepada kanak-kanak
suka duduk di rumah
setia pada segalanya
rajin belajar dan kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
berfikiran abstarak
sukakanbenda yang realiti dan abstrak
inteligent, bijak dan genius
berpersonaliti yang mudah berubah
mudah menawan orang lain
agak pendiam, pemalu dan rendah diri
jujur dan setia pada segalanya
keras hati untuk mencapai matlamat
tidak suka dikongkong
mudah memberontak jika dikongkong
suka kegiatan lasak
emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
mudah mempamirkan marahnya
tidak suka kepada benda remeh temeh
suka berkawan tapi kurang mempamerkanya
sangat berani dan suka memberontak
bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikanya
pemerhatian yang tajam
suka hiburan dan sukan
suka benda yang bersifat seni
sangat romantik pada dalaman tapi tidak pada luaran
berkecenderungan kepada benda yang tahyul
amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
belajar untuk mempamirkan emosi

MAC
berpersonaliti menarik dan menawan
mudah didampingi
sangat pemalu dan pemendam rasa
sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sangat peka kepada orang lain
sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan kenang budi
pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
kelam kabut dalam memilih pasangan
suka dengan hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalam bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody

APRIL
sangat aktif dan dinamik
cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
sangat menarik dan pandai manjakan diri
punya daya mental yang sangat kuat
suka dapat perhatian
sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
sangat berani dan tiada perasaan takut
suka adventure, pengasih, penyayang, sopan santun dan pemurah
emosi cepat terusik jika tidak terkawal
berkecenderungan bersifat dendam
agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
kuat daya ingatan
gerak hati yang sangat kuat
pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
berpenyakit di sekitar kepala dan dada
sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI
keras hati dan degil
kuat semangat dan bermotivasi tinggi
pemikiran tajam
mudah marah jika tidak dikawal
pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
perasaan yang sangat mendalam
cantik dari segi mental dan fizikal
tidak perlu dimotivasikan
tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
mudah dipujuk
bersikap sistematik ( otak kiri )
suka berangan
kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas dihati orang lain
mudah diserang penyakit di bahagian telinga dan leher dan lemah sistem pernafasan
daya khayalannya tinggi
pemikiran yang tajam
pandai berdebat
fizikal yang baik
suka sastera, seni, muzik dan melancong
tidak berapa suka duduk dirumah
tidak boleh duduk diam
tidak punya ramai anak
rajin dan bersemangat tinggi
agak boros

JUN
berfikiran jauh dan berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
perangai lemah lembut
mudah berubah sikap, sangat banyak idea
bersikap sensitif
otak sentiasa aktif berfikir
sukar melakukan sesuatu dengan segera, suka menanguh-nangguh
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
cepat marah dan cepat sejuk
suka bercakap dan berdebat
suka buat lawak dan bergurau
otak cerdas dan berangan-rangan
mudah dan pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah terkena selesema
suka berkemas
cepat rasa bosan
kurang pamerkan perasaan
lambat sembuh bila terluka hati
suka barangan berjenama
mudah jadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya

JULAI
seronok didampingi
banyak berahsia dan sukar dimengerti ( terutama lelaki )
agak pendiam kecuali diransang
ada harga dan maruah diri
tidak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan
mudah dipujuk dan bersikap lurus
sangat menjaga hati orang lain
sangat peramah
emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih
berjiwa sentimental
kurang berdendam
mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
tidak suka benda remeh temeh
membimbing cara fizikal dan mental
sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
layanan serupa kepada semua orang
tinggi daya simpati
pemerhatian yang tajam
suka manilai orang lain dengan pemerhatian
mudah dan rajin belajar
suka muhasabah diri
suka mengenang peristiwa atau kawan lama
suka mendiamkan diri dan duduk di rumah
suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
tak agresif kecuali terpaksa
lemah dari kesihata bahagian perut
mudah menjadi gemuk jika tak dikawal
minta disayangi
terlalu mengambil berat
rajin dalam membuat kerja

OGOS
suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun, caring terhadap orang lain
berani dan tidak tahu takut
agak tegas dan bersifat berkepimpinan
pandai memujuk
terlalu pemurah dan bersikap ego
nilai harga diri sangat tinggi
dahagakan pujian
semanagt juang yang luar biasa
cepat marah dan mudah mengamuk teruma cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya permehatian tajam dan teliti
cepat berfikir dan berdikari
suka memimpin juga dipimpin
suka barangan-angan
berbakat dalam seni lukis, hiburan, dan silat
sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
mudah mendapat penyakit
sentiasa belajar untuk relax
kelam kabut
romantik, pengasih dan penyayang
suka mencari kawan

SEPTEMBER
sangat besopan santun dan betolak ansur
sangat cermat, teliti, dan teratur
suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
pendiam tetapi pandai bercakap
sikap sangat cool, sangat baik, dan mudah simpati
sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
banyak berfikir
daya penakakulan yang baik
otak bijak dan mudah belajar
suka mencari maklumat
mengawal diri dari selalu mengkritik
pandai mendorong diri sendiri
mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
sukakan sukan, hiburan, dan melancong
kurang menunjukkan perasaan
lama menyimpan jika terluka hati
terlalu memilih pasangan
sukakan benda yang luas
bersistematik

OKTOBER
suka sembang
suka orang sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan dan sopan santun
kecantikan luar dan dalam
tidak pandai berbohong dan berpura-pura
mudah rasa simpati, baik, dan pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hati mudah terusik, tetapi meraju tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong orang jika tidak diminta
suka melihat dari perspektif sendiri
tidak suka terima pandangan orang lain
emosi mudah terusik
suka berangan-angan dan pandai bercakap
emosi yang kelam kabut
daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
suka melancong, bidang sastera, dan seni
pengasih, penyayang, dan lemah lembut
romantik dalam percintaan
mudah terusik hati dan cemburu
ambil berat tentang orang lain
suka kegiatan luar
orang yang adil
boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat

NOVEMBER
banyak idea dalam sesuatu perkara
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah
otak dan pemikiran yang sangat tajam
cara berfikir lain dari orang lain
berfikiran kehadapan, unik, dan bijak
banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
amanah, jujur, setia, dan pandai berahsia
daya firasat sangat halus dan tinggi
bagus sebagai doktor
cermat dan teliti
personaliti dinamik
tidak hargai pujian
bercita-cita tinggi
terlalu degil dan keras hati
apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya
sangat rajin dan berkemampuan tinggi
kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak
pandai mendorong diri sendiri
berani, pemurah, setia, dan banyak kesabaran
mudah ambil berat terhadap orang lain
tak suka marah kecuali tergugat
pandai muhasabah diri
romantik
tidak pasti dengan imbangan kasih sayang
suka duduk di rumah
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

DISEMBER
sangat setia dan pemurah
bersifat patriotik
sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
bercita-cita tinggi
suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
seronok didampingi
pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
suka bercampur dengan orang
suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai
sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur
tidak pandai berpura-pura
cepat marah
sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
perangai yang berubah-ubah
tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
benci pada kongkongan

sumber diperolehi drpd blogger En Borlah Gocoh...Trimas yer sbb kongsi menda nie...

Disember, Btol Ke Nie?


Rahsia Tarikh Lahir Mengikut Bulan Kelahiran _ Dr Fadhilah Kamsah

so, aku nak fokus pada bulan Disember jerk memandangkan Disember ler aku dilahirkan...jsut nak uji btol ke tak jew, berdasarkan perspektif diri sendiri...hehe~

DISEMBER
  • sangat setia dan pemurah (haruz, setia yg tiada belah bagi k...org je yg slalu mempertikaikannya)
  • bersifat patriotik (patriotik kah aku? skit2 ada la...)
  • sangat aktif dalam permainan dan pergaulan (oppss! permainan fail, kalau pergaulan ok la skit kot)
  • bercita-cita tinggi (sgt menggunung yg kadang2 memakan diri sendiri....sedey~)
  • suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi (ini tipuu...mane ade...aku sker jd org suruhan jerk...haha~)
  • seronok didampingi (ouchh! sker2, tambah2 oleh si dia kan)
  • pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik (pelawak kah aku? berfikiran logik dan analytic, yup itu btol)
  • suka bercampur dengan orang (sker2, tak kesah background ape pn, yg penting org tu hormat kat aku, n aku return the favor)
  • suka dipuji, diberi perhatian, dan dibelai (persis mcm kucing bab dibelai itu...haha...tp, aku sker...ngeee~)
  • sangat jujur, amanah, dan bertolak ansur (mmg tidak dpt dinafikan lg)
  • tidak pandai berpura-pura (btol 2, ape yg korg nmpk, itu ler aku...waseyh~)
  • cepat marah (haruz!!! jgn bermain ngan api)
  • sikap kurang sabar dan tergesa-gesa (panic yer perkataan lebih sesuai)
  • perangai yang berubah-ubah (eh! tak de lah...ape plak ubah2nya?)
  • tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi (very da humble k)
  • benci pada kongkongan (yup, strongly agree with dis one...benci gle kongkongan)
*yg dalam bracket tu, komen aku sendiri yup...just sker2...*

nah tu dia...haha...bnyk ke arah yg btol jew...tp nie aku nilai base on diri aku ler, korg2 yg len yg lahir bulan Disember bkn aku tau pn...sbb hanya ko sendiri yg btol2 mengenali diri ko, unless ko tak mau amik peduli...

owh! bagi yg lain2 (mksd aku bulan selain dr bulan Disember), sila ler rujuk entry b4 dis one...yg 2 ada complete set yer...cuba la nilai korg nya lak...haha...just for fun only...

btw, trimas skali lg En Borlah Gocoh...

Wednesday, November 17, 2010

Salam Aidiladha


dah sehari beraya baru nak update, apekah kenanya ngan ko nie ted? hohoho~

btw, aku nak ucapkan 

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA 

kat korg semua pembaca blog ted ok...
ted sayang korg...cewah! haha~

 pixa originally from ILuvIslam

4 hari off   *heaven*
bley tdo puas2...

(ko jgn nak ngada2 ted, database tak siap lg, br 65% complete...nnt bos nak lepas rayer, jgn nak malas2...)
ok la tu kan, aku siapkan 65% dlm 2 mggu, itu tak ditolak lg kna outstation...mane ade masa kot...haha~

...pas rayer bnyk menda nak kna manage, pening palo kawe...

Friday, November 5, 2010

Sabar K


buat sorg pembaca setia blog aku,

bersabar k atas dugaan yg berlaku...aku yakin ko bley tempuhinya, just percayakan diri ko...jgn cepat putus asa dgn ape yg berlaku...bangunlah, dan lawan kekalahan tersebut...setiap dugaan itu ada hikmah disebaliknya...dan jgn lupa, bnykkan berdoa kepada Allah, mintak dipermudahkan segala dugaan dan minta ditetapkan iman, agar tidak terpesong ke jalan yg salah...

jaga diri baik2 ok...kalau ada pape, bgtau la aku, aku akan tlg yg termampu...InsyaAllah~

Pixa originally from ILuvIslam

Tuesday, November 2, 2010

Ketidakstabilan Emosi


semlm, emosi sgt la tidak menentu, asyik nak marah org je kejenya, pantang ada salah skit, mesti kna maki...kesian lak kat adik aku, kna marah semlm atas sbb yg kecik je...huhu...tak dpt nak kawal emosi semlm, sampaikan terbawak2 ke hari nie...

tghari, nafsu amarah dpt dikurangkan, bkn dikurangkan...trus lenyap pas jumpa org kat terengganu (jatuh hati kat terengganu sudah!), lunch sesama segala...ok, emosi stabil sampai la ke petang...

petang, emosi berubah balik...bengang sesgt, rasa nak mencarut je (tp, xde la aku mencarut) sbb g cari buku tak de...sengal sesgt, benci!!! 6 bijik kedai buku yg ada kat kelantan aku pegi, tak de gak jumpa...buku tu dh la best seller...nak kata hbs, tak mungkin...arrrgggghhhhh!!! tensen sesgt...

~mood: tensen, ubatnya adalah makan~