Sunday, February 27, 2011

Dompetku




Wednesday, February 16, 2011

Aku Gilakannya...


entry kali nie tak de mukaddimah ye...tak de idea nak kongsi pasal ape...lgpn dh ngantok skg nie, badan rasa tak sedap je, cam nak demam lak...rendu kat org tu pn makin bertambah, cena nie?

berbalik kpd tajuk, sejak 2 menjak nie, aku sgt mengidam ngan menda nie...rasa cam hari2 pn nak, tak ley nak tinggal...menda tu adalah MURTABAK ye tuan2 dan puan2...seyes, aku mmg tergila2kan menda nie sejak akhir2 nie...rasa cam syok je ble makan menda nie, walaupn aku tau dr sudut kesihatannya bahaya kalau makan bnyk, tp aku tak kesah...nafsu aku mengatasi akal fikiran aku...huhu~

bagi bukan pure melayu, yg tak tau ape tu murtabak...murtabak itu kalau ikutkan wikipedia:
Murtabak, also Martabak or Mutabbaq, (Arabic: مطبق‎) is a stuffed pancake or pan-fried bread which is commonly found in Saudi Arabia (especially the Hejaz region), Yemen, Indonesia, Malaysia, Thailand, Singapore, and Brunei. Depending on the location, the name and ingredients can significantly vary. The name mutabbaq (or sometimes mutabbag) in Arabic means "folded". (bacaan lanjut, tekan Murtabak)

kalau ikutkan wikipedia bahasa melayu lak:

Martabak ialah sejenis makanan yang ada dijual di Malaysia, terutama popular di Johor. Martabak ada dua jenis iaitu martabak ayam dan daging. Di Indonesia, martabak disebut sebagai martabak telur. (bacaan lanjut, tekan Murtabak)

takrif murtabak bagi aku lak, ianya adalah sebijik kueh yang sangat sedap di makan begitu saja...hehe~ (Ted, 2011)

nyum...nyummmm....chedapnya~

Saturday, February 12, 2011

5 Gum Malaysia

rendunya lama tak ketemu ngan korg smua...korg rendu aku tak? maaf la lama tak update blog nie, aku ada  tugasan/kerja luar, jd fokus pada yg penting dlu, tp bukanlah bermakna blog aku nie tak penting, penting tau...cuma dalam keadaan2 tertentu, korg terpaksa memilih langkah yg terbaek agar tak menyesal dikemudian hari...kan2? [moitp ted nie, masuk2 terus nak berceramah]

ada bnyk menda nak kongsi, tp pelan2 la ek...aku masih kepenatan lg sebenarnya, mlm td br sampai kat umah...

perjalanan aku kali nie,
dr kb --> Bandar Baru Bangi, Seksyen 7 (481km) 8/2/11
Bandar Baru Bangi --> Putrajaya (tak jauh pn) 9/2/11
Putrajaya--> Ukay Perdana (40km) 9/2/11
Ukay Perdana --> Gemas ikut Lekas (164km) 9/2/11
Gemas --> Kuantan (190km) 9/2/11
Kuantan --> KL (251km) 10/2/11
KL --> Bandar Baru Bangi, Seksyen 7 (tak de la jauh) 10/2/11
Bandar Baru Bangi --> KB (481km) 11/2/11
total : campur tolak 1800km dlm 4 hari
sumber pengiraan : Google Map

balik trus membuta...hehe...skg br bukak blog, jln2 kat 2,3 blog kawan ada ternampak iklan nuffnang, tekan la ape lg...

iklan sal 5 Gum Malaysia...trus je like dan main game yg disediakan...hmmm, dh lame sbnrnya aku tinggalkan dunia game dalam fb nie, jadi skali skala men, ok la kan...hiks~

lihatlah catatan aku di bawah...biasa2 je, maen kat 5 kali...pastu dh berhenti, sambung malam nie la plak...ngeh3~

score waktu mula2 men...

no 65...itu je yg termampu buat masa skg...

korang dh cuba ke? cuba la...seronok game tu, gabungan minda dan ketangkasan korg...cuba cepat...hehe~
nak cuba, klik sini >5 Gum Malaysia<

-selamat berhujung mggu-

Monday, February 7, 2011

Sejarah HP.....


jom tgk sejarah hp yg pnah aku guna (bg yg tak nak tak pe, aku tak paksa pn korg).

mula2 hp yg aku guna adalah NOKIA 3100 dibeli pas SPM (sbb dh tau akan berpisah ngan keluarga, jadi bli hp awal2, nnt senang) dengan menggunakan duit biasiswa yg sepatotnya aku gunakan utk bli buku...haha... aku sangat jatuh cinta ngan hp nie, chanteQ dan mantap je, bentuk lawa lak tu (ok, beauty is in the eye of the beholder, so jgn ckp bnyk). tak lame pakai hp nie disbbkan keganasan sendiri, asyik maen baling2 je. alkesahnya cepat la rosak. nak masuk tahun 2 di ukm dh nazak sgt dh, tak ley guna dh...sedey sesangat. sempat guna 2 thn lebey je...tp aku sayang la dia nie ala2 kekasih pertama aku, dia punya "bangkai" masih ada lagi aku simpan...hehe~


NOKIA 3100
aku nya sebijik ngan yg belah kanan (warna biru), bkn yg sebelah kiri yerk...

sambung cter, masa hp pertama td tgh nazak2 ayam, jadi asyik merungut la diri ini. tber2 satu hari masa kat umah, my daddy bg kotak, bukak2 tgk hp baru...hehe...maceh daddy, cayang daddy...maka, bermulalah kisah hidupku dgn NOKIA 1110i.. bukannya hp mahal, tp masih lg sebijik hp, boley buat tepon & mesej dgn skandal cukuplah, kan2? hp nie paling lama la, dr akhir tahun 1 sampai la nie, dh lebey 4 tahun. hp nie aku cayang gak sbb daddy yg bg, ada sentimental value di situ...yelah, ble seseorg yg spesel bg korg bg menda kat korg, mesti korg sayang kan and yes, he's my daddy, of course he is someone spesel in my life...


NOKIA 1110i
biasa2 je kan...hehe~

owh, lupa lak...dalam pertengahan tahun 3, aku bli gak hp len...masa nie aku hadiahkan kat my umi, tp umi guna jap je...ada la sbb2 yg menyebabkan umi tak nak guna (personal problems, dont ask too much...tp, bkn la umi marahkan aku yer)...lepas lame tak digunakan, tber aku balik umah tgk2 hp tu dh ada dengan adik kedua aku...lantak ko la, guna jela daripada tak digunakan langsung. hp tersebut adalah hp NOKIA 3110 CLASSIC...tau knape aku bli hp nie? sape tau angkat tangan.............................tak de org jwp, tak pelah aku jawap sendiri je, sbb hp nie full-black dan murah...haha~ -i love black-

NOKIA 3110 CLASSIC

kalau tgk, ketiga2 adalah nokia kan? haha...i support nokia k...

disbbkan itulah aku tak tukar2 lg phone...sgt malas nak tukar...aku tak kesah org ckp hp aku zaman batu nya hp ke, hp aku kuno sbb tak de kamera ke, tp lantak korg la. itu hp aku, aku je tau ape yg berlaku antara hp, aku dan skandal (tber masuk skandal...haha~)

cuma skg nie, dh mula duk usha balik dh...target nak bli, tp tk cukup2 lg kumpolnya, bnyk menda len yg di dahulukan...teringin nak rembat E72, mampu ke hah? bnyk sgt komitmen skg nie...ada tak hp boley bayar bulan2? haha~

p/s: tajuk sebenar sepatutnya Sejarah HP Saya...hehe...sbb tu ada dot2 tu~

Sunday, February 6, 2011

Jom Kenduri


semalam ada jemputan kenduri kahwin daripada member rapat waktu skolah dlu...(citer smlm br ko nak update ted, dh basi la woi...aku kata, suka ati aku la).

dh dpt personal invitation lg, pegi la..lgpn tak jauh dr umah aku, nek moto tak sampai 10 minit pon...kalau tak pegi nnt ape lak dia kata kan...owh! lupa lak, bukan member aku yang kawen, tp akak dia. aku knal gak la akak dia sbb aku slalu lepak umah member aku nie. slalunya umah dia jd tempat utk reU group kitaorg...hehe~

jadi fikir2 nak bwk hadiah, ak bgtau umi ckp nak beli tuala yg ada tulisan "congratulions" ke, "selamat berkahwin" ke...sbb dlm pale mmg dh tak de idea nak bli ape...tp, terus dibantah oleh umi...umi ckp motip beli menda camtu, jadi umi bg cadangan bli kain, nnt bley la dia jahit buat baju...

trus je aku stuju dgn idea umi dan ajak umi g kedai kain...jadi umi la yg pilih kainnya sbb aku tak la berapa pandai nak bli menda ceni...yg paling hebat my daddy la. sgt hebat dlm memilih corak bunga, warna smua yg chanteQ, bahkan umi pn akan tanya my daddy dulu kalau nak pilih kain...kalau aku yg pilih mesti akan ada komen, warna pucat la, bunga besar la...macam2, seyes aku tak reti bab2 ceni...ngeh3~

al-kesahnya, 3 helai kain diangkut umi...walla~

 nie la kainnya...chanteQ tak? yg penting pink k...ahakz~ 
(bkn aku yg pilih k)

aku sempat la duk usha kain yg nak bagi kat calon isteri..haha~ (gatal seyh ko ted, sejak ble jadi ceni nie)

balik umah nak balut la ngan kertas hadiah yg chanteQ..haha..sbb ianya adalah kain, jadi tak de kotak...terpaksa la usha kotak la, habis geledah sgala barang, akhirnya dapat gak kotak yg sesuai...pastu, apa lg, balut yok~

 berbalut sudah...hehe~

jeng...jeng...jenggg...siap sudah...harap sker la ye dgn hadiah tak seberapa dr ted~

tahniah aku ucapkan utk kak azwa dgn pasangannya azhar...semoga berbahagia hingga ke anak cucu...=D

Saturday, February 5, 2011

Diibaratkan Limau

bersempena ngan tahun baru cina nie, mesti bnyk makan limau kan? toksah tipu aku la, kalau korg ada kawan ngan chinese confirm akan dapatnya limau, paling tidak sebijik...hehe...



bercerita tentang limau nie kan, mesti la smua org berharap limau yg dimakan adalah manis kan? tapi ada gak waktu2nya korg akan dapat yg masam...korg amik la sebijik limau nie, kopek segala, pastu amik 1 ulas makan...wah! manis...makan punya makan, sampai kat satu ketika nie, makan satu ulas rasa masam...ada tak terjadi? pada mulanya mesti korg ingat 1 bijik limau itu adalah manis kan? huhu~

perkaranya di sini, korang samakan sebijik limau dengan seorang manusia...dalam sebijik limau, tidak smuanya adalah manis kan, ada yang masam? sama gak ngan manusia, perwatakan dan tindak tanduk manusia tu, walaupn terlampau baik (almost perfect org kg aku kata), tp ada gak sebahagian daripadanya yang tidak baik...tidak baik di sini bukanlah bermaksud jahat ke hapa, tapi kekurangan...kekurangan itu bergantung kepada individu masing2 untuk menilainya kerana ianya sgt subjektif...kita manusia, mana ada yang perfect, hanya Nabi Muhammad s.a.w. shj yang btol2 perfect dr segala aspek, sbb itulah kita patot menajadikan Rasulullah sbg role model...sbb itu kita sbg manusia kita perlu tahu yang setiap org ada kekurangan dan kelemahan masing2 dan janganlah kerana selama ini kita tidak pernah melihat kekurangan sahabat kita, skali kita lihat, kita terus kita menjauhi dia lagi teruk kita membenci lak dia...oh! itu sgt la tidak patot...

berbalik kepada limau lg, disbbkan td manis sgt limau, kita pn amik lg satu utk makan...tp, nasib kali nie tak berapa baik, makan satu ulas terasa masamnya limau tersebut...kita pn trus buang limau tersebut kerana beranggapan sebijik limau tu masam...btol ke? ada tak kemungkinan kalau kita makan gak, kita akan jumpa ulas yang manis? mungkin, tp we never know rite, sbb skali amik terasa masam trus buang...

sama lah gak situasinya di sini dgn manusia, walaupun seburuk2 perangai seseorang manusia tu jgnlah sampaikan kita memandang mereka sebelah mata yang menybbkan kita buta terhadap kebaikan yang ada pada diri mereka...tp, itulah kita (samelah aku pn), ble kita nmpk sesuatu yg buruk sbg cth kita tgk ada budak menconteng dinding (vandelism), kita terus terdetik di hati "isk2...teroknya budak nie...sapa la mak bapak dia", dan terus menjauhkan diri dgn meletakkan judgment call terhadap budak tanpa usul periksa.. mungkin budak itu sebenarnya seorg yg baik dan bijak tapi melakukan perkara tersebut sbg satu tanda protes, siapa tahu kan sbb tiada org bertanyakan tentangnya...(nie contoh je tau, don't be so obsessed with it)

so, itulah sedikit sebnyk perkongsian idea yg cetek dr aku utk episod kali nie...

p/s: kalau ada yg tanya knape aku guna limau, knape tak buah2an tempatan seperti manggis ke, durian ke? jwpn aku, suka ati aku la...kalau korg nak manggis ngan durian, korg wat yg laen sendiri ok...haha~

Wednesday, February 2, 2011

Saya Nak Cuti...Boley?


aku mengucapkan tahniah utk ko ted sbb pertama kalinya ko dtg kerja dalam keadaan yang sangat tidak rajin...haha...tahniah...tahniah...

sgt tak vogue (vogue kate beliau) rasanya ble org len dh start cuti bagai, tp aku masih di pejabat hari nie...kerja penuh lak tu...alamatnya, smua menda jadi malas la nak wat...dr td lagi duk asyik bukak fb je, skg nie blogging la plak...hish~ sebernarnya bukan la malas, cuma tak rajin je, yelah tepon nak cakap ngan pegawai bank dah cuti, tepon nak cakap ngan pegawai sekian2 pn dh cuti gak...

korg2, ade ke yg tgh kerja lg? mesti smua dh cuti kan...tol tak? tambah2 yg kt kl, smlm cuti, jd arini ambik cuti la, kalau tak dpt buat2 dpt MC, kalau tak dapat gak ambik EL...haha...jadi, dapat la direct cutinya...br la sonok...bley bawak anak bini g jenjalan makan angin ke, honeymoon ke...

 aku lak, esok br mula cuti, ahad dh kerja balik dh...kejap kan...nak berjimba2 pn tak bley...cena?

tp layan jela, nak wat cena sbb makan gaji ngan org kan...len la aku bukak syarikat sendiri, bley la sesuka suki tak nak datang keje...

btw, utk korg2 yang dh mula bercuti bagai, selamat bercuti aku ucapkan kat korg...masa bercuti tu ingat2 la aku kat pejabat nie yerk...hehe~

yeah! to-do list for today....nothing...haha~
(gmbr ehsan dr enchek google, sbb tak tahu pemilik sebenar)