Saturday, February 5, 2011

Diibaratkan Limau

bersempena ngan tahun baru cina nie, mesti bnyk makan limau kan? toksah tipu aku la, kalau korg ada kawan ngan chinese confirm akan dapatnya limau, paling tidak sebijik...hehe...



bercerita tentang limau nie kan, mesti la smua org berharap limau yg dimakan adalah manis kan? tapi ada gak waktu2nya korg akan dapat yg masam...korg amik la sebijik limau nie, kopek segala, pastu amik 1 ulas makan...wah! manis...makan punya makan, sampai kat satu ketika nie, makan satu ulas rasa masam...ada tak terjadi? pada mulanya mesti korg ingat 1 bijik limau itu adalah manis kan? huhu~

perkaranya di sini, korang samakan sebijik limau dengan seorang manusia...dalam sebijik limau, tidak smuanya adalah manis kan, ada yang masam? sama gak ngan manusia, perwatakan dan tindak tanduk manusia tu, walaupn terlampau baik (almost perfect org kg aku kata), tp ada gak sebahagian daripadanya yang tidak baik...tidak baik di sini bukanlah bermaksud jahat ke hapa, tapi kekurangan...kekurangan itu bergantung kepada individu masing2 untuk menilainya kerana ianya sgt subjektif...kita manusia, mana ada yang perfect, hanya Nabi Muhammad s.a.w. shj yang btol2 perfect dr segala aspek, sbb itulah kita patot menajadikan Rasulullah sbg role model...sbb itu kita sbg manusia kita perlu tahu yang setiap org ada kekurangan dan kelemahan masing2 dan janganlah kerana selama ini kita tidak pernah melihat kekurangan sahabat kita, skali kita lihat, kita terus kita menjauhi dia lagi teruk kita membenci lak dia...oh! itu sgt la tidak patot...

berbalik kepada limau lg, disbbkan td manis sgt limau, kita pn amik lg satu utk makan...tp, nasib kali nie tak berapa baik, makan satu ulas terasa masamnya limau tersebut...kita pn trus buang limau tersebut kerana beranggapan sebijik limau tu masam...btol ke? ada tak kemungkinan kalau kita makan gak, kita akan jumpa ulas yang manis? mungkin, tp we never know rite, sbb skali amik terasa masam trus buang...

sama lah gak situasinya di sini dgn manusia, walaupun seburuk2 perangai seseorang manusia tu jgnlah sampaikan kita memandang mereka sebelah mata yang menybbkan kita buta terhadap kebaikan yang ada pada diri mereka...tp, itulah kita (samelah aku pn), ble kita nmpk sesuatu yg buruk sbg cth kita tgk ada budak menconteng dinding (vandelism), kita terus terdetik di hati "isk2...teroknya budak nie...sapa la mak bapak dia", dan terus menjauhkan diri dgn meletakkan judgment call terhadap budak tanpa usul periksa.. mungkin budak itu sebenarnya seorg yg baik dan bijak tapi melakukan perkara tersebut sbg satu tanda protes, siapa tahu kan sbb tiada org bertanyakan tentangnya...(nie contoh je tau, don't be so obsessed with it)

so, itulah sedikit sebnyk perkongsian idea yg cetek dr aku utk episod kali nie...

p/s: kalau ada yg tanya knape aku guna limau, knape tak buah2an tempatan seperti manggis ke, durian ke? jwpn aku, suka ati aku la...kalau korg nak manggis ngan durian, korg wat yg laen sendiri ok...haha~

4 comments:

zirconia said...

mendalam kali nie eh ted :D

Zulfikar Hazri said...

wahhh bagus2..dah menulis guna analogi :) keep it up.. thumbs up!!

Ted said...

[zirconia] mendalam skit je...hehe~ =D

Ted said...

[Zulfikar Hazri] tQ...tQ bro fik...
br nak cuba2 guna..hehe~