Saturday, March 2, 2013

Luna & Loco

Meet them~

Luna & Loco @ Flooded Amazon Forest @ Aquaria KLCC

Luna & Loco adalah ikan arapaima atau juga dikenali sebagai pirarucu by native people. Arapaima nie merupakan salah satu ikan air tawar terbesar di dunia. Aku tak pasti yang paling besar ke tak sebab ada rekod ikan arapaima yang paling besar, tp ada gak kate white sturgeon yang paling besar dan ada gak kate wels catfish yang paling besar, tapi yang pasti diaorg berada pada kelas yang tersendiri and they are monster.

Macammana aku tahu yang depan tu Luna dan yang belakang tu Loco? selalunya, jantan yang akan cari betina ye tak? Thanks Pak Belalang~

Sebenarnya, arapaima nie bukan la asal di Malaysia dan kalau ada kat sungai Malaysia pun sebab it has been introduced for fishing sport. Tapi paling banyak dekat Thailand sebab they breed in captivity, pun kat Thailand sebab fishing. Habitat asal ikan arapaima nie dekat Amazon River, you know, the longest river in the world which been inhabit by lots of monster including anaconda (bang, it is not a fish!).

The other one, yang blur2 tu pulak dinamakan Ikan Pacu dalam keluarga piranhas. Apa istimewa pasal ikan nie, adalah giginya. Bentuk giginya adalah sama macam gigi kita, yup u heard it right, sama cam gigi manusia used to crush seeds and nuts...hebat kan?

P/S: Bila aku wat kerja2 camnie maksudnya aku tengah stressed! Thank you.

No comments: